Koudetest: vier campers in de diepvries

De koudste test van het jaar

AutoWeek Campers 2019-01
AutoWeek Campers 2019-1
AutoWeek Campers 2019-1

Je leest het in AutoWeek Campers 2019-1

Wintercamperen is in zwang. Steeds meer campers zijn het hele jaar door op de weg en op de camping te vinden. Dan is het relevant hoe goed de verwarming werkt. Tijd voor een extreme vriestest.

Brrrr... Het is min 15 graden Celsius als Fidelis Knaus en Kevin Pabst de machines aanzetten. En dat doen ze vaak, want de twee ‘klimaatkamers’ zijn een geliefde aanwinst van het Beierse Truma (zie ‘Partner in de kou’) en worden door de grotere camperbouwers moeiteloos gevonden. Min 15 is de begintemperatuur voor de opwarmtest volgens de norm DIN EN 1646-1 (zie twee pagina’s verder). “Deze test levert betrouwbare en goed vergelijkbare data op”, aldus koude-prof Knaus. Hoe knus het aan boord daadwerkelijk aanvoelt, geeft de DIN-test echter niet prijs. Wie in de winter met zijn camper rijdt, heeft andere vragen dan die over opwarmprestaties. Als het kouder wordt, wil je weten of de warmte zich bijvoorbeeld ook goed over de ruimte verdeelt. Anders zit je alsnog te kleumen als je met je Jägermeister in je favoriete hoekje bent gaan zitten. Hoe groter de temperatuurverschillen in de camper, des te onaangenamer wordt het namelijk in de praktijk. Wij letten in onze test ook op dit soort criteria. De DIN-norm is weliswaar de basis, maar zeker niet het enige criterium.

Verder lezen?
Het volledige artikel is beschikbaar voor slechts €1,49. Het artikel wordt aangeboden in PDF formaat.
Koop artikel €1,49

Oeps, er ging iets mis...

Er is iets mis gegaan met je betaling. Probeer het later nog eens.
sluiten

Koudetest: vier campers in de diepvries

De koudste test van het jaar

Koop dit artikel als PDF voor slechts €1,49.
Vul je e-mailadres in waarop je het artikel wilt ontvangen:

Koudetest: vier campers in de diepvries

De koudste test van het jaar

Je betaling is voltooid! Het artikel is naar je email-adres gestuurd. Je kunt het artikel direct downloaden door op onderstaande knop te klikken. Download het artikel