Infiniti Q30 - Mercedes-Benz GLA-klasse

Gelijk, maar toch zo verschillend

AutoWeek 32
AutoWeek 32 2016
AutoWeek 32 2016

Je leest het in AutoWeek 32 2016

Met de Q30 probeert niche-merk Infiniti net wat minder niche te worden. De eerste middenklasser van Nissans chique tak staat gek genoeg niet op basis van de Pulsar, maar deelt de techniek met de Mercedes-Benz A- en GLA-klasse. Hoeveel Infiniti er aan heeft veranderd, ontdekken we in deze confrontatie.

We hebben vandaag een wat merkwaardige vergelijking op te lossen in de dubbeltest. De Infiniti Q30 is immers onderhuids grotendeels gelijk aan de Mercedes-Benz A-klasse en dus ook aan de GLA, die weer een cross-overversie is van de A. Nu heeft de Q30 weer een vleugje cross-over, wat hem min of meer tussen de A en de GLA positioneert. Toch mogen we de Q30 geen cross-over noemen, want daarmee zouden we de binnenkort verwachte QX30 bij voorbaat buitenspel zetten. Wat is de Q30 dan wel? In elk geval een auto met een gewichtige missie. Infiniti mag elders in de wereld dan groot zijn, op ons deel van de planeet is het nog steeds een achterhoedespeler. De eerste jaren van deze eeuw kenden wij het merk alleen van de via de grijze import binnengehaalde FX, een flinke SUV die een kleine maar trouwe schare liefhebbers had. Pas in 2008 waagde de luxetak van Nissan zelf de stap naar Europa, wat in januari 2009 resulteerde in een Nederlandse start. Dat was geen gelukkige timing, omdat de recessie net had ingezet en de meeste mensen wel wat anders aan hun hoofd hadden dan vrij dure, onbekende auto's. Meer dan enkele tientallen per jaar werden er niet aan de man gebracht, met een dieptepunt in 2012 van twaalf stuks. In tijden dat mensen steeds kleiner gaan rijden kan een model in het C-segment uitkomst bieden en precies dat is de bestaansreden van de Q30. En al is het nog niet zo dat de Golf en de Astra bevend in een hoekje zijn gaan zitten, de eerste helft van dit jaar ging de Q30 al bijna honderd keer over de toonbank en dat is mooi boven op de 25 overige Infiniti's die werden verkocht.
Het lag in de lijn der verwachting dat de Q30 op zijn Nissan-tegenvoeter Pulsar zou worden gebaseerd, maar Infiniti vond het motorenaanbod daarvan minder geschikt voor de Q30 en klopte daarom aan bij partner Mercedes-Benz voor de blauwdruk van de A-klasse. Gelukkig heeft Infiniti zich er – uiterlijk in elk geval – niet te gemakkelijk vanaf gemaakt. Om te zien is de Q30 een volkomen andere auto dan de A-klasse. Het vrij drukke lijnenspel is misschien niet ieders ding, maar wij zijn onder de indruk van de scherpe vouwen, wulpse glooiingen en onverwachte hoeken die de Q30 zo herkenbaar maken. De golfvormige C-stijl maken hem onmiskenbaar Infiniti en dat geldt ook voor de grote, getailleerde grille.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

PRIVATE LEASE Mercedes-Benz GLA

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum