Ford GT (2017) - Test

Cowboy in trainingspak

24 reacties

Video
AutoWeek 20 2017
AutoWeek 20 2017

Je leest het in AutoWeek 20 2017

Begin 2015 maakte hij zijn debuut op de autoshow van Detroit, nu kunnen we er eindelijk mee rijden: de nieuwe Ford GT. De brute supercharged V8 van zijn voorganger maakte plaats voor een V6 met dubbele turbo, goed voor 656 pk en 746 Nm. In combinatie met actieve aerodynamica levert dat een zeer spectaculaire sportwagen op, die we op het circuit en op de openbare weg in Utah aan de tand konden voelen.

Helaas waren de mogelijkheden op videogebied beperkt, waardoor de video niet de lengte en kwaliteit heeft die je van ons bent gewend. We hopen dat bovenstaande impressie desondanks een goede indruk geeft van Fords nieuwe supercar.

Bij Honda zullen ze er waarschijnlijk nog steeds ziek van zijn: het moment dat er op de stand van de buren vanuit het niets een auto de bühne op werd gereden die de officiële onthulling van hun splinternieuwe NSX degradeerde van een uitbundig champagnefestijn tot een gezapig verjaardagsfeestje met slappe koffie. Het blauwe gevaarte dat Ford had meegenomen naar de NAIAS in Detroit, deed de monden van de bezoekers openvallen. Op een select groepje Ford-medewerkers na had niemand de lancering van een compleet nieuwe GT verwacht. Knap hoe Ford dit prestigeproject, want dat is het, onder de pet wist te houden. De belangstelling voor de auto was hierna zo groot, en de productiecapaciteit dusdanig beperkt, dat Ford een bijzonder selectieproces hanteerde. Wie de meest overtuigende 'sollicitatiebrief' naar de directie stuurde, of interessant genoeg was op sociale media, kwam in aanmerking om een GT te mogen kopen. Niet minder dan 6.800 geïnteresseerden meldden zich, er waren slechts 250 GT's te vergeven. Dat aantal staat gelijk aan de jaarproductie die Ford in de Canadese fabriek van Multimatic kan draaien. Kort daarop werden nog eens 250 mensen gelukkig gemaakt en belandden evenzoveel kandidaten op de reservebank. Na Fords Le Mans-zege van 2016 kregen ook zij een auto toegewezen, de inschrijving voor de laatste 'batch' van 250 auto's start begin 2018. En dan is het straks na 1.000 GT's afgelopen en heeft Ford na een simpel rekensommetje (1.000 keer de verkoopprijs van zo'n $ 450.000) 450 miljoen dollar terugverdiend. Na verrekening van de kosten zal er onder de streep evenwel weinig overblijven. De reuring die Ford met de GT creëert, maakt de uitgave echter dubbel en dwars waard. Het is voor het merk het ultieme uithangbord om z'n bekwaamheid op het gebied van lichtgewicht materiaalgebruik te etaleren en de auto moet de Amerikanen ervan overtuigen dat een V6 écht cool is.

Diep en donker
Met een hese, rauwe grom in mijn nek komt de 3,5-liter Ecoboost tot leven, nadat ik me als een acrobaat onder de vleugeldeur door heb gemanoeuvreerd en me in het smalle Sparco-kuipje heb laten zakken. Het uitlaatgeluid is diep en donker, zonder dat daar kunstgrepen met kleppen in het uitlaattraject aan te pas komen. De scepsis rond de 'supercar-onwaardige' V6 is direct een stuk afgenomen. Als ik de draaiknop op de supersmalle middentunnel in D heb gezet en gestaag toerental en snelheid opvoer, is ook het laatste sprankje nostalgisch verlangen naar een V8 verdwenen. Wát een beest is deze tot het uiterste opgefokte V6! Oké, het gebeuk en gehuil van de supercharged V8 van zijn voorganger is natuurlijk lastig te evenaren, maar voor een geblazen V6 is dit echt indrukwekkend. Het sonore gebrul zwelt aan, en de versnelling is enorm zodra je rechtervoet helemaal naar beneden gaat. In het toerengebied tussen de 4.000 en 6.000 tpm is de V6 op zijn best en gretig klimt de Ecoboost-motordaar in elk van de zeven verzetten naartoe.

Dankzij de 'anti lag'-functie blijven de twee turbo's in Sport- en Track-modus altijd met minimaal 20.000 tpm draaien voor een zo direct mogelijke gasrespons. Achter je hoor je ze loeien en de wastegate fluit er nerveus tussendoor wanneer het gaspedaal wordt gelift. Rustig rijden met de GT is geen probleem, hij is zelfs relatief comfortabel. Hij komt, zoals het een supercar betaamt, echter het beste tot zijn recht als je hem flink op zijn donder geeft. Dan komt het inwendige beest letterlijk en figuurlijk tot leven; de GT blaft, gromt, hijgt, sist en piept. Heerlijk! Dan heb je ook het meeste profijt van de passieve en actieve aerodynamica die de auto helpt de lucht zo efficiënt mogelijk te doorklieven. De splitter, de vlakke bodem en de beweegbare achterspoiler (die tevens als luchtrem fungeert) zorgen ervoor dat de super-Ford aan de weg blijft kleven in hogesnelheidsbochten. Op het circuit kun je de carrosserie maar liefst 5 cm laten zakken en voor wie naar goed Amerikaans gebruik liever gewoon keihard rechtdoor wil, heeft Ford de 'V Max'-modus bedacht. Dit is de laatste van de vijf standen op het draaiknopje op het Formule 1-achtige stuurtje. In deze stand blijft de achterspoiler helemaal plat liggen, waardoor de topsnelheid van bijna 350 km/h kan worden bereikt. Een officiële 0-100- of 0-200-tijd (in dit segment toch bepaald geen onbelangrijke graadmeters) geeft Ford niet op. Nul tot honderd gaat volgens Ford in 'minder dan drie seconden' en daarmee moeten we het voorlopig doen. Afgaande op het geweld waarmee we worden afgeschoten, zit het met die 0-200-tijd ook wel snor.

Het spoor bijster
De nieuwe GT mag er dan vervaarlijk uitzien en de prestaties mogen dan tot de verbeelding spreken, het is geen auto om als bestuurder bang van te worden. De besturing wordt nooit nerveus en de auto heeft – als je hem op zijn staart trapt – in eerste instantie een veilig, onderstuurd karakter. Het gaspedaal een beetje liften en de voorkant klauwt zich weer vast in het asfalt. Gas bij levert niet direct een uitbrekende achterkant op, maar áls hij gaat, gebeurt dat op een voorspelbare en relatief eenvoudig te corrigeren manier. De auto is mooi in balans en de semislicks van Michelin hebben, eenmaal op temperatuur, uitstekende grip. In combinatie met de imposante, carbonkeramische Brembo-remmen is de remweg bovendien extreem kort. Minpunten zijn er ook. De automaat met dubbele koppeling raakt het spoor bijster zodra je serieus gaat boenderen. Hij schakelt op de verkeerde momenten op of terug waardoor zelf flipperen de enige optie is om de boel goed onder controle te houden.

Praktisch gezien is de GT rampzalig: de koolstofvezel cockpit is bizar krap en je kunt niet meer bagage meenemen dan een laptoptas en een flesje water. De Ecoboost-V6 zuipt – in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden – als een tempelier. Daarnaast staan de afwerking en het materiaalgebruik zeker niet op het hoogste niveau in deze klasse. En toch mag je er in de VS 4,5 ton (bij ons ruim 5) voor aftikken. Toch staan de klanten rijendik voor de deur om er eentje te kopen. En gelijk hebben ze, want de nieuwe Ford GT is juist eens een keer iets anders dan de gebruikelijke feestgangers in supercarland. Hij ziet er fantastisch uit en rijdt geweldig. Het grootste minpunt bewaren we voor het laatst: de volledige productie is tot en met 2020 al zo goed als uitverkocht.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

ford gt
Ford GTFord GTFord GTFord GTFord GTFord GTFord GTFord GTFord GT

PRIVATE LEASE Ford GT

DirectLease
Ford Puma 1.0 EcoBoost 125pk Titanium (5D/6H)
€ 489
 
DirectLease
Ford Focus 1.0 EcoBoost 125pk Hybrid Titanium (5D/6H)
€ 509
 
Arval
Ford Kuga 2.5 PHEV Titanium (5D/CVT)
€ 654
 

Lezersreacties (24) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.