Vergelijkende test: BMW X4 xDrive 20i – Mercedes-Benz GLC 200 Coupé

Minder voor meer

BMW X4 Mercedes-Benz GLC Coupé
AutoWeek 3 2020
AutoWeek 3 2020

Je leest het in AutoWeek 3 2020

De coupé zoals we die van oudsher kennen van BMW en Mercedes-Benz bestaat weliswaar nog steeds, het weerhoudt de merken er niet van om ook hun SUV’s van een schuine daklijn te voorzien. En zo heb je voor ruim € 2.000 méér minder zicht naar achteren en minder ruimte op de achterbank en in de kofferbak dan in een vergelijkbare X3 of GLC, de auto’s waarop deze twee sportievelingen zijn gebaseerd.

Helemaal nieuw is het concept SUV-coupé uiteraard niet. En dan hebben we het niet over de spraakmakende SsangYong Actyon die eind 2005 verscheen. Nee, wie anders dan de Amerikanen waren in de jaren 80 al actief in dit segment. Het merk AMC, vooral bekend van de Eagle Wagon, had ook de Eagle SX4 in het programma. Een tweedeurs hoge coupé met vierwielaandrijving. Kijken we naar het premiumsegment, dan is het BMW dat in 2007 het voortouw nam met de X6, een ‘Sport Activity Coupé’ gebaseerd op de X5. Het duurde bijna acht jaar voordat er een antwoord uit Stuttgart kwam; dat werd de GLE Coupé. Audi keek tot 2018 de kat uit de boom en kwam toen pas met de Q8. Voor deze test hebben we twee modellen uit een segment lager dan de X6 en GLE en ook daar had BMW in 2014 de primeur: de X4. De Mercedes-Benz GLC Coupé volgde twee jaar later en de Audi Q3 Sportback pas vorig jaar. Of er van de Q5 ook zo’n versie komt, weten we niet.

Terug naar de hoofdrolspelers in deze test. De huidige BMW X4 is de jongste, hij kwam in 2018 op de markt, terwijl de GLC in 2016 werd geïntroduceerd en begin 2019 een facelift kreeg. De basismotoren zijn in beide gevallen viercilinders, maar wie een royaal budget heeft, kan ook voor een zescilinder kiezen. In dat geval ga je over de honderdduizend euro, tenzij het een diesel is. En voor de duurste GLC, de AMG 63, staat zelfs een V8 (met 510 pk in de S) ter beschikking. Bij BMW is vierwielaandrijving (xDrive) altijd standaard, Mercedes-Benz biedt de lichtste diesel- en benzineversies alleen met achterwielaandrijving aan. Het spreekt voor zich dat beide merken een breed aanbod aan klassieke en SUV-coupés hebben: bij Mercedes-Benz de C-klasse Coupé, CLA, CLS, GLE Coupé, S-klasse Coupé en AMG GT en bij BMW de 2-serie Coupé en Gran Coupé, 4-serie Coupé en Gran Coupé, 8-serie en X6. Je zou bijna medelijden krijgen met de verkopers in de showroom. De tijd van een overzichtelijk modelgamma ligt heel ver achter ons.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forumtopics