'Volvo komt nog dit jaar met elektrische MPV'

Voor de Chinese markt

Volvo EX90

Volvo komt op de Chinese markt nog dit jaar met een elektrische MPV, die zijn basis deelt met de Zeekr 009. Dat blijkt uit een presentatie van de baas van Volvo's Chinese sales-tak, ingezien door Car News China. Het is onwaarschijnlijk dat de Volvo-MPV ook naar Nederland komt.

Met de reeds gepresenteerde Volvo EX90 voegen de Zweden in zekere zin een tweede volledig elektrisch model toe aan hun line-up. Toegegeven: met de C40 én XC40 heeft het merk eigenlijk al twee EV's in de aanbieding, maar eerstgenoemde is meer een carrosserievariant van de ander dan een daadwerkelijk opzichzelfstaand model. De later dit jaar te onthullen en kleinere SUV EX30 wordt in Europa de derde - of vierde - elektrische troef van Volvo.

Voor de Chinese markt is er nu al meer bekend over Volvo's elektrificatie-offensief. Niet geheel verrassend, gezien het feit dat de eigenaar van het merk - Geely - zelf Chinees is. De eveneens Chinese Qin Peiji, hoofd van Volvo Cars Great China Sales Company, doet namelijk uit de doeken dat Volvo's aanstaande line-up voor China nog dit jaar uit zes elektrische modellen bestaat. Dat zijn de XC40 en C40, twee varianten van de EX90, de EX30 en... een MPV. Volgens Car News China, dat de presentatie van Peiji inzag, deelt die auto zijn basis met de Zeekr 009.

Dat betekent dat de Volvo-MPV op Geely's SEA-platform komt te staan, dat onder andere modellen binnenkort ook op de Europese markt is te vinden. Het platform is schaalbaar en biedt ruimte aan accupakketten van tot in ieder geval 140 kWh (!), waardoor ook auto's met een aerodynamisch minder gunstige koets ruim 800 kilometer moeten kunnen afleggen. Het SEA-platform schuilt (in kleinere vorm) ook onder de Volvo EX30 en de Smart #1.

In de niet voor de Europese markt bestemde Zeekr 009 biedt het ruimte aan twee elektromotoren voor een systeemvermogen van 540 pk, dus het zou zomaar kunnen dat de MPV van Volvo die waarde ook meekrijgt. Voor Nederland is dat niet heel relevant, want de verwachting is dat deze auto - net als de Zeekr 009 - niet naar Europa komt. Toch zal het ons benieuwen hoe het model eruit komt te zien, want Volvo's designtaal kwam eerder nog niet voor op een dergelijke carrosserievariant.

PRIVATE LEASE Volvo

Lezersreacties (40) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.