'Vermoeid in auto te vergelijken met slok op'

Niet te lang doorrijden

zwarte zaterdag frankrijk file route du soleil
Vermoeid achter het stuur kruipen, is haast even gevaarlijk als rijden onder invloed. Daarvoor waarschuwt Veilig Verkeer Nederland aan het begin van de zomervakantie, nu veel mensen met de auto vertrekken voor een lange reis naar de zon.

Volgens de organisatie reageren vermoeide automobilisten trager op prikkels en hebben ze meer moeite met het behouden van de koers. "Ook maken slaperige bestuurders minder gebruik van de spiegels. Hierdoor ontstaat een gebrek aan overzicht. Dat vergroot de kans op een verkeersongeval met letsel", aldus VVN.

Vermoeidheidsongevallen worden niet alleen veroorzaakt door te lang achtereen doorrijden, stelt de organisatie. "Ook slecht of te kort slapen, stress of de tijd van de dag kunnen vermoeidheid veroorzaken.'' Volgens VVN-directeur Alphons Knuppel kan je vermoeidheid onderweg alleen tegengaan door "de auto aan de kant te zetten voor een korte slaappauze''.

Lezersreacties (19) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.