Verkopen Suzuki krijgen knauw door foute test

Afname van 18 procent

suzuki logo
Suzuki Motor heeft zijn verkopen van compacte personenauto's deze maand 18 procent zien teruglopen. De verkoopdip van de Japanse automaker volgt op de bekendmaking twee weken geleden dat Suzuki in de fout is gegaan met brandstofmetingen.

Het bedrijf gebruikte jarenlang foute testmethoden waardoor 2,1 miljoen in Japan verkochte auto's meer brandstof verbruiken dan in de catalogus wordt vermeld. Suzuki vond het echter niet nodig de verbruikswaarden aan te passen omdat de verschillen binnen een acceptabele bandbreedte vallen.

In een toelichting liet Suzuki dinsdag weten dat het bedrijf een zelf ontwikkelde test gebruikte en niet de gangbare test van het Japanse ministerie voor transport. Suzuki wijt het aan de financiële crisis en de hoge werkdruk dat de eigen testmethode niet werd aangepast. Van opzet was geen sprake, zo is volgens het bedrijf gebleken uit intern onderzoek.

Het Japanse ministerie van Transport heeft alle autobouwers in het land opgedragen de brandstofefficiëntie van hun auto's extra tegen het licht te houden. Aanleiding was een groot schandaal rond Mitsubishi, dat toegaf dat het jarenlang grote fouten heeft gemaakt bij het testen van het benzineverbruik.

PRIVATE LEASE Suzuki

Lezersreacties (35) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.