'Veel kinderen zitten onveilig in auto'

Zes op de tien kinderen zitten te los in autostoel

Kinderzitjes

Acht op de tien kinderen zitten onveilig in de auto omdat het autostoeltje niet op de juiste manier wordt gebruikt. Dit blijkt onderzoek van de Taskforce Kinderveiligheid, een samenwerkingsverband van VeiligheidNL, Erasmus MC, Maxi-Cosi en trauma- en kinderchirurg William Kramer, waarbij het ging om kinderen van 0 tot en met 8 jaar.

De helft van de autostoelen is volgens het onderzoek niet goed geïnstalleerd. Ook het vastzetten van kinderen in de autostoel gaat vaak mis. Zes op de tien kinderen zitten te los in de autostoel doordat ouders de gordels van het harnas niet goed aantrekken. Verontrustend, want volgens het AD was 90 procent van de ouders ervan overtuigd dat hun kind goed beschermd achterin zat.

Kinder- en traumachirurg dr. William Kramer vindt de resultaten verontrustend. Hij roept ouders met klem op om de autostoel met aandacht te installeren en het kind goed vast te zetten. "Kinderveiligheid is een must. Een ongeluk gebeurt in een flits. Bij een frontale botsing en een loszittend autogordeltje schiet het kind als een raket naar voren tegen de voorstoelen of door de voorruit'', aldus Kramer.

Het AD meldt verder dat Maxi-Cosi een deel van het onderzoek financierde, maar bij de uitvoering niet betrokken was. "We hebben geen onderscheid gemaakt tussen merken van autostoeltjes,” aldus VeiligheidNL.

Lezersreacties (26) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.