Veel files in oktober, maar nog lang niet zo druk als 2019

Deels terug naar oude situatie

file A2 snelweg

Het was in oktober veel drukker op de weg dan eerder dit jaar. Nederlanders gingen meer naar kantoor en stonden vaker in de file, meldt het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW). Vooral toen een deel van de A12 niet begaanbaar was vanwege werkzaamheden stond veel verkeer vast. Zo druk als in 2019 is het nog niet.

De filezwaarte (kilometers en minuten vertraging per file) nam in oktober met 32 procent toe vergeleken met september. Vergeleken met dezelfde maand in 2019 was de filezwaarte ruim 40 procent lager. Wel hadden automobilisten negen keer meer last van files vergeleken met oktober 2020. Eind september en begin oktober stond het verkeer opvallend veel vast. Verkeerskundige Marlous Hovestad van het NDW spreekt van een 'dubbel effect', omdat mensen meer naar kantoor gingen en een stuk van de A12 tussen Den Haag en Utrecht was afgesloten voor werkzaamheden.

In de tweede helft van oktober zorgde herfstvakantie voor een daling van de filedruk. Dat lijkt een tijdelijk effect. Hovestad zag die daling alleen in het deel van het land waar de scholen op dat moment dicht waren, dus in de week van 18 oktober in regio's Noord en Midden en een week later in regio Zuid. De vakanties zorgen alleen voor een afname van files in de ochtend. 's Avonds keren ook veel vakantievierende dagjesmensen terug naar huis, die zo de drukte in stand houden. De komende weken zal blijken hoezeer de eerder ingezette toename van de files doorzet, nu de herfstvakantie voorbij is.

Thuiswerken en spreiding

Dat het nog niet zo druk was als in oktober 2019, is logischerwijs te verklaren door het deel van Nederland dat nog wel veel thuiswerkt. Ook is er wat meer spreiding van het verkeer over de dag. De Mobiliteitsalliantie trok begin oktober wel direct aan de bel toen de verkeersdrukte plots weer aanzienlijk was. Het hamert op spreiding in reistijden en spreiding over verschillende vervoersvormen om de oude situatie op de weg te voorkomen. Mogelijk wordt het thuiswerkadvies overigens weer aangescherpt bij de persconferentie van dinsdag over de coronamaatregelen.

Lezersreacties (7) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.