Rijkswaterstaat doet proeven om files sneller op te lossen

Ongevallen sneller afhandelen

File B-weg

Rijkswaterstaat is bezig met proeven om files sneller op te lossen. Die zijn vooral gericht op het sneller afhandelen van een ongeval om vertraging tot een minimum te beperken.

Vooral als er sprake is van opstoppingen op de snelweg door een ongeluk of pechgeval, kan er volgens de wegbeheerder namelijk veel efficiënter worden ingegrepen door slimmer gebruik te maken van data en nieuwe technieken, meldt De Telegraaf. "Op het gebied van incidentmanagement is er nog winst te behalen. Het is daarbij van belang om incidenten eerder in beeld te hebben en zo weginspecteurs nog sneller ter plaatse te krijgen. Als dat lukt, kunnen zij onmiddellijk maatregelen treffen en kan het incident eerder worden afgehandeld. Dat kan voor de weggebruiker vele minuten tijdwinst opleveren", zegt woordvoerder Diederik Fleuren van RWS tegen de krant.

De afgelopen tijd onderzocht RWS met vijf proeven, die in eerste instantie alleen in één regio werden uitgevoerd, de mogelijkheden en de voordelen. "Maar omdat de eerste resultaten veelbelovend zijn, hebben we besloten ze nu ook landelijk te laten draaien om ook op grotere schaal resultaten te krijgen", stelt Fleuren. Welke concrete technieken en data RWS gebruikt, wordt niet duidelijk. Mogelijk spelen clouddata een belangrijke rol, zoals verplaatsingsdata van Google Maps of andere navigatiediensten. Daarmee komen verkeersstromen en dus ook opstoppingen snel in beeld.

Lezersreacties (28) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.