'Trump wil uitstootnormen standaardiseren'

'Californië moet inbinden'

Ford Mustang California Special
De Amerikaanse president Donald Trump wil volgens de laatste geruchten de uitstootnormen voor auto's en vrachtwagens in de VS standaardiseren. Ook wordt er opnieuw gekeken naar de inhoud van het bestaande eisenpakket.

Officieel is er nog niets bekend, maar persbureau Bloomberg stelt dat ingewijden al een aardige tip van de sluier hebben opgelicht van de nieuwste plannen van de regering-Trump met de Environmental Protection Agency (EPA), de instantie die in de VS is belast met de bescherming van het milieu. Trump maakte eerder al duidelijk dat verschillende milieuregels uit het Obama-tijdperk zouden worden teruggedraaid en dat lijkt nu een gedetailleerde invulling te krijgen.

Het belangrijkste nieuws op dit moment is dat men van plan zou zijn om Californië z'n recht op eigen emissiestandaarden te ontnemen. De staat aan de westkust mag vanwege de grote kans op smog in grote stedelijke gebieden als Los Angeles en z'n leidinggevende rol op dit gebied in de jaren 50 als enige staat z'n eigen uitstootregels bepalen en die zijn strenger dan de landelijke maatstaven. Andere staten moeten zich aan die federale regels houden, maar mogen er wel voor kiezen om in plaats daarvan de Californische standaarden te hanteren. Dertien staten en het District of Columbia (Washington DC) hebben daarvoor gekozen, maar volgens Bloomberg komt er als het aan Trump ligt rap een einde aan de verschillen.

Tegelijkertijd moet het halen van de landelijke standaarden eenvoudiger worden voor autofabrikanten, want de regering zou van plan zijn om de limiet voor brandstofverbruik in 2020 voorlopig te bevriezen. In plaats van gestaag door te groeien naar gemiddeld 50 'miles per gallon' over het gehele gamma (dik 1 op 21) zou de limiet dan blijven steken op 35 mpg (1 op 14,9). Als argumenten voor het terugdraaien van de regels zou de regering aandragen dat nieuwe auto's goedkoper worden, zodat het vervangen van oudere, vervuilende en onveilige auto's een haalbaarder kaart wordt.

Later deze week worden de plannen naar verwachting officieel gepresenteerd.

Lezersreacties (151) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.