Schade door files loopt op naar 1,2 miljard

A4 Burgerveen - Prins Clausplein kost het meest

File A4 (foto ANP)
De schade die de transportsector jaarlijks lijdt door de files op de weg is met 100 miljoen euro opgelopen naar een recordbedrag van 1,2 miljard. De A4 tussen het knooppunt Burgerveen en het Prins Clausplein zorgde vorig jaar voor de meeste economische schade. Die liep op van 9,6 naar 19,3 miljoen euro. Files op de A15 en de A12 zorgden elk voor zo'n 13 miljoen aan schade.

Dat heeft TNO becijferd in opdracht van Transport en Logistiek Nederland (TLN), de belangenorganisatie voor de transportsector. De schade wordt onder meer veroorzaakt doordat chauffeurs moeten omrijden en spullen te laat in de winkels worden afgeleverd.

Volgens de sector is de investering van 2 miljard door het kabinet mooi, maar zeker niet genoeg. Want naast de top tien zijn er ook diverse knelpunten die niet in het investeringsprogramma van het Rijk zijn opgenomen. Het gaat onder meer om de knelpunten Barneveld-Apeldoorn op de A1 en Everdingen-Deil op de A2. "We kunnen niet vijftien jaar wachten tot deze trajecten aan de beurt komen'', aldus TLN.

Lezersreacties (42) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.