Rutte: 'Snelheidsverlaging is rotmaatregel'

Stikstofmaatregelen

verkeer snelweg A2

Premier Mark Rutte noemt de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen "een rotmaatregel", maar die is volgens hem nodig "om te voorkomen dat Nederland op slot gaat" en banen verloren gaan. Het kabinet verlaagt de snelheidslimiet overdag naar 100 kilometer per uur.

Tussen 19.00 uur en 6.00 blijft de snelheidslimiet zoals hij nu is. Door de verlaging worden volgens de coalitiepartijen minder stikstofoxiden uitgestoten. Zo ontstaat weer ruimte voor onder meer de woningbouw en de aanleg van wegen. Met een noodwet voor projecten die met waterveiligheid te maken hebben, wil het kabinet "droge voeten" garanderen.

"Niemand vindt het leuk", zei Rutte, wiens VVD zich eerder juist inspande om de snelheidslimiet op te hogen tot 130 km/h. "Ik vind het verschrikkelijk als VVD'er. Maar banen gaan boven snelheid. Als mensen met de kerst thuiszitten omdat ik vast wil houden aan die 130, zou ik mijzelf niet in de spiegel kunnen aankijken." Hij noemt de stikstofproblematiek "ingewikkeld en veelomvattend" en benadrukt dat maatregelen juridisch houdbaar moeten zijn. "We kunnen niet meer op de pof leven." Volgens Rutte heeft het kabinet "alles gedaan dat het moest doen" en ging het niet sneller.

Lezersreacties (118) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.