Renault Voltigeur (1954) - In het Wild

Veteraan

Renault R2067

Klassieke Renaults als de 4CV, Dauphine en 12 zorgen bij veel oldtimerliefhebbers voor warme gevoelens, maar ook minder voor de hand liggende modellen krijgen de handen op elkaar. Vandaag schittert in 'In Het Wild' een veteraan van Renault, met dank aan AutoWeek-lezer Paul Wouters.

Renault stelde medio jaren veertig een militaire alleskunner voor, waarvan in 1947 ook reguliere burgerversies verschenen. We hebben het over de Renault 1.000 kg, een praktische inzending waarvan diverse carrosserievormen verschenen. Renault was in Frankrijk samen met Peugeot en Hotchkiss  de aangewezen partij voor de productie van bedrijfswagens in de 1,0-1,4 ton categorie. Citroën mocht zich bezighouden met zwaardere bedrijfswagens. Renault leverde z'n aanvankelijk 1.000 kg genoemde werkpaard als gesloten besteller, als pick-up en als cabine-chassis. Eind jaren veertig breidde Renault de menukaart uit met een 1.400 kg-variant, al besloot het merk later om de 1.000 kg-versie Voltigeur en de 1.400 kg-variant Goélette te noemen.

De auto op deze foto's is eigenlijk geen van beide. Althans, niet helemaal. We hebben hier namelijk te maken met een versie die speciaal voor de Franse en Belgische strijdkrachten was bestemd. Het betreft de R2067, de militaire variant van Renaults alleskunner die in 1956 werd vervangen door de nagenoeg identieke R2087. De R2067 en diens vervanger stonden een stuk hoger op hun poten dan de voor de gewone markt bestemde uitvoeringen. Daar komt bij dat ze ook nog eens werden uitgerust met vierwielaandrijving. Mogelijk heeft de R2067 op deze foto's net als het gros van zijn gesloten militaire broertjes dienstgedaan als ambulance.

De Renault R2067 op deze foto's stamt uit 1954 en werd in 2018 naar Nederland gehaald. Onder de kap ligt een 1.996 cc viercilinder. Het betreft een benzinemotor die volgens zijn kentekenregistratie 54 pk naar alle vier de wielen stuurt. Een zeldzame verschijning!

PRIVATE LEASE Renault

Lezersreacties (26) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.