Redactie Raadt Aan: reuze-Renault!

Comfort en karakter voor weinig

Renault Avantime
Renault AvantimeRenault AvantimeRenault 20 GTLRenault 20 GTLRenault 20 GTLRenault 25Renault 25Renault 25Redactie Raadt Aan Renault Vel SatisRedactie Raadt Aan Renault Vel SatisRedactie Raadt Aan Renault Vel SatisRenault SafraneRenault SafraneRenault Safrane
Deze week gaan we in je favoriete rubriek op zoek naar een grote Renault met een zacht prijsje!

Alexander Inia
Merk en model: Renault Avantime 3.0 V6 Dynamique
Bouwjaar: 2002
Kilometerstand: 166.458 km
Vraagprijs: 4.950 euro
Vermogen: 207 pk
Verbruik: 11,3 l/100 km
Mrb: 245-280 euro

Wat is het? In 2001 besloot Renault het eens geheel anders te doen met z'n topmodellen. De wat saaie Safrane (sorry, Stéphan) werd opgevolgd door de Vel Satis én de zeer excentrieke Avantime. De auto werd gebouwd bij Matra en was beschikbaar met diesel- en benzinemotoren. Dit exemplaar heeft een 3,0-liter V6 onder de kap. Wegens gebrek aan succes werd de productie in 2003 al gestaakt.

Waarom deze? Eén blik op de auto zegt je genoeg: dit is de meest excentrieke Renault van de afgelopen jaren. In onze test van 2002 met deze versie roemden we verder het karakter van de auto en de 3,0-liter V6 in het bijzonder. Genieten met een hoofdletter G in dit bijzondere Franse product, en de prijs is ook nog eens prima.

Minpuntjes? Diezelfde V6 is wel aan de dorstige kant. Achterin blijkt de auto niet echt riant en het excentrieke uiterlijk zorgt voor een matig zicht naar achteren. Wie mooi wil zijn, moet af en toe wat kleine pijntjes lijden.

Frank Jacobs
Merk en model:Renault 20 GTL
Bouwjaar: 1976
Kilometerstand: 107.000
Vraagprijs: 5.000 euro
Vermogen: 96 pk
Verbruik: onbekend
Mrb: 137-156 euro

Wat is het? De bescheiden helft van Renaults top twins uit de jaren zeventig en tachtig. Naast de Citroën CX en de Peugeot 505 was dit de auto voor de Fransman die zijn zaakjes prima voor elkaar had (maar niet té, dan had hij wel een R30). De R20 ademt de sfeer van de uitgestrekte naaldwouden van Les Landes op een hete zomermiddag. Tous les Cris les S.O.S. van Daniel Balavoine in de cassettespeler en een mooie, arrogante Nadine op de bijrijdersstoel - niks meer aan doen.

Waarom deze? Volgens de advertentie is hij nog van de eerste eigenaar en in prachtige staat. De GTL heeft elektrische raambediening vóór, centrale vergrendeling en zijdezachte Pullman-stoelen. Comme je les aime. En vanaf volgend jaar mrb-vrij. Belastingdienst, vas te faire foutre.

Minpuntjes? Deze vroege versie heeft nog de oude 1,6-litermotor, een erfenis van zijn voorganger R16, waardoor de prestaties onder de maat zijn. De 2,0-liter kwam pas een jaar nadat deze R20 de showroom uit was gerold. En die prijs! Gelukkig is daar nog over te onderhandelen.

Michiel Willebrands
Merk en model:Renault 25 2.0 GTS
Bouwjaar: 1985
Kilometerstand: 31.071 km
Vraagprijs: 6.500 euro
Vermogen: 101 pk
Verbruik: ca. 8,0 l/100 km
Mrb: ca. 116 euro

Wat is het? De opvolger van de keuze van Frank, op de markt gekomen in 1983. Deze GTS is het 'tweede' uitustingsniveau; boven TS en onder de GTX. De 25 oogde in vergelijking met de 20 en 30 ineens supermodern en dat werd benadrukt door z'n futuristische dashboard met een snufje dat destijds behoorlijk indruk maakte: een sprekende boordcomputer! De 25 was er met vier- en zescilinders, en vooral de V6 Turbo was zeer de moeite waard. In de VS leidde de auto een parallel sedanbestaan als Eagle Premier en Dodge Monaco.

Waarom deze? Het is er eentje van de eerste bouwjaren en die vind ik het mooist. Afgaande op de kilometerstand is-ie nog maar net uit de doos en hoewel het een eenvoudige viercilinder met een bescheiden 100 pk is, rijd je er wel als een koning bij in je zo-goed-als-nieuwe Franse limo. Hij is altijd door de dealer onderhouden, heeft maar één eigenaar gehad en die is er duidelijk erg zuinig op geweest. Kortom: op papier een toppertje!

Minpuntjes: Ook al is-ie nog kakelvers, 6.500 euro is best veel geld voor een auto met een dertien-in-een-dozijnmotor.

Lars Krijgsman
Merk en model: Renault Vel Satis 3.5 V6 24V Initiale
Bouwjaar: 2002
Kilometerstand: 166.878 km
Vraagprijs: 2.750 euro
Vermogen: 245 pk
Verbruik: 11,5 l/100 km
Mrb: 244 - 278 euro

Wat is het: Een gigantsiche hatchback die gezien kan worden als de auto die in het gat sprong dat de Safrane achterliet. De Vel Satis (een samentrekking van Velocity en Satisfaction) is een markante verschijning die tussen 2002 en 2009 werd geproduceerd, maar nooit echt succesvol was. Wat betrouwbaarheid betreft hebben ze geen beste naam, maar toch staat hij bij mij in de top twee Leukste Renaults ooit, pal naast de Avantime. In Nederland rijden zo'n 1.600 exenmplaren rond. De Initiale is de meest luxe uitvoering, van parkeersensoren tot zonneschermpjes en van xenon tot elektirsche spiegels en stoelen die je in de meest bijzondere houdingen nog comfortabel van A- naar B krijgen.

Waarom deze: Als ik aan een grote, leuke Renault denk, kom ik bij de Vel Satis en de Avantime terrecht. Die laatste is al bezet, dus gaan we voor de Vel Satis. Parkeer ik die voor de deur, dan moet het een V6 zijn die als Initiale tot het dak is afgeladen met Franse comfortverhogende foefjes. Hoeveel het er daar nog van doen, doet er even niet toe. Nog meer voorwaarden? Jazeker. Het dashboard moet versierd zijn met hout en je zitvlak moet rusten op crèmekleurig of beige leer. Veel viel er niet te kiezen, en deze heeft ook nog eens één van de laagst aangeboden kilometerstanden. Bovendien kost een Vel Satis geen fluit meer. Tot 2009 reed de Franse president er ook in rond, en dat is natuurlijk best een leuk weetje.

Minpuntjes: De eerdergenoemde elektronica-hikjes zullen ongewtijfeld op je pad komen en ook het verbruik is niet optimaal, al valt het voor een 3,5-liter metende V6 in een bijna 1.700 kilo wegende auto eigenlijk ook wel weer mee.

Stéphan Vermeulen
Merk en model:Renault Safrane 2.5 RXE
Bouwjaar: 1996
Kilometerstand: 197.193
Vraagprijs: 1.750 euro
Vermogen: 165 pk
Verbruik: 10,0 l/100 km
Mrb: 202 - 230 euro

Wat is het: Zo'n lekker grote, comfortabele hatchback waar het merk decennialang bekend om stond. En in eerste instantie denk je misschien: wat een saai ding, maar dit is er zo één met de roffelende vijfpitter uit Zweden. Jawel, de motor van de Volvo 850!

Waarom deze: Dit is betaalbaar, hij is netjes en door die 2,5-liter vijfcilinder een auto met karakter. Ik vind het gewoon een mooi verhaal, motoren die uitgewisseld worden tussen Renault en Volvo. Da's iets wat heel lang gespeeld heeft en ik ben een fan van motoren met vijf pitten. Er waren dikkere Safranes, zoals de V6 met 24 kleppen en de heftige biturbo. Die laatste is echt speciaal en bijna niet te vinden. Kijk eens naar al die knopjes, stoelverwarming, elektrische stoelverstelling - het zit er allemaal op. En die zachte fauteuils, ze zullen vast muf ruiken na 19 jaar, maar lekker zitten ze heus.

Minpuntjes: Ik ben bang dat niet al die snufjes nog werken. Maar die vijfpitssound maakt vast een hoop goed. Dan zie je ook dat verbruik van 1 op 10 ( in de praktijk nog ongunstiger) door de vingers.

PRIVATE LEASE Renault

Lezersreacties (59) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.