Redactie Raadt Aan: out of the box-portieren

Tweedehands alternatief voor Tesla Model X

Lincoln Continental Redactie Raadt Aan
Lincoln Continental Redactie Raadt AanLincoln Continental Redactie Raadt AanToyota FJ Cruiser Redactie Raadt AanToyota FJ Cruiser Redactie Raadt AanToyota FJ Cruiser Redactie Raadt AanMazda RX-8 Redactie Raadt AanMazda RX-8 Redactie Raadt AanMazda RX-8 Redactie Raadt AanSuzuki Swift Redactie Raadt AanSuzuki Swift Redactie Raadt AanSuzuki Swift Redactie Raadt Aan
De Tesla Model X met z'n 'Falcon doors' was voor ons een mooie aanleiding om het internet af te struinen naar een tweedehands alternatief met een bijzondere portierenconstructie. Het budget voor deze week bedraagt 30.000 euro, verder zijn er geen restricties want we denken deze keer lekker out of the box!

Michiel Willebrands
Merk en model: Lincoln Continental
Bouwjaar: 1967
Kilometerstand: 73.259 km
Vraagprijs: 26.750 euro
Vermogen: 346 pk
Verbruik: n.b.
Mrb: 0

Wat is het: Een van de coolste en meest iconische Amerikaanse modellen uit de geschiedenis, niet in de laatste plaats omdat in 1963 JFK zijn laatste adem uitblies in een opengezaagde versie. Het is de vierde generatie van de Continental, waarbij de 'suicide doors' hun rentree maakten, nadat Lincoln hier begin jaren 50 vanaf was gestapt. Onder de immense motorkap - de totale auto meet 5,6 meter - ligt een minstens zo immense motor: een 7,6-liter V8 van 346 pk en 657 Nm. Dat moet, met hulp van een drietrapsautomaat, voldoende zijn om de 2,5 ton staal en chroom vlotjes in beweging te krijgen.

Waarom deze: Omdat-ie de juiste kleur heeft ('donker zwart' volgens de advertentie) waarbij het chroom fantastisch mooi afsteekt en omdat-ie er uitziet om door een ringetje te halen. Dankzij de luchtvering kun je 'm lekker laag leggen en op lpg zijn de brandstofkosten nog enigszins in de klauw te houden. Veel indrukwekkender dan een zwarte Continental zijn ze niet gemaakt.

Minpuntjes: Ik twijfel nog aan welke kant van fout ik die wielen moet plaatsen: goed fout of fout fout. Wielen maken of breken immers een auto. Ik kijk het even aan, en als ze me toch niet bevallen dan gaat er gewoon een ander setje onder.

Lars Krijgsman
Merk en model: Toyota FJ Cruiser
Bouwjaar: 2006
Kilometerstand: 55.200 km
Vraagprijs: 29.900 euro
Vermogen: 242 pk
Verbruik: 11,4 l/100 km
Mrb: 288 - 329 euro

Wat is het: De FJ Cruiser, een kolos van een retro-terreinwagen die z'n genen deelde met de Land Cruiser. Uiteraard een gigantische knipoog naar de oer-FJ40 Land Cruisers. Wie de voorste portieren openslaat, kan de achterportieren 'verkeerd om' openen. Suicide-/Coach-doors in je terreinbeul, what's not to like. Onder de kap een 4.0-liter V6 die 242 pk levert, goed voor - best indrukwekkend gezien het gewicht van ruim 2.220 kilo - een sprintje naar de 100 km/h in 9 seconden.

Waarom deze: Hij ziet er fantastisch uit en verdient wat mij betreft de prijs - sorry Lada Niva - voor leukst ogende tereinwagen van de laatste 100 jaar. Oer-betrouwbaar en een zeer acceptabele kilometerstand. Bovendien is hij knalblauw met een wit dak. Toen collega Marco Gorter hem op z'n scherm kreeg, meende ik affectie in z'n stem te horen toen hij de FJ Cruiser omschreef als "het is net een smurf". Dat is me ook wat waard.

Minpuntjes: Hij slurpt je portemonnee leeg, maar doet dat dan wel met stijl. Daarbij kun je je afvragen wat je met zo'n beul van een Toyota moet als hij 95 procent van z'n leven slijt op het asfalt in plaats van een Sahara.


Marco Gorter
Merk en model: Mazda RX-8
Vraagprijs: 10.950 euro
Km-stand: 47.248
Bouwjaar: 2004
Vermogen: 231 pk
Verbruik: 11,4 l/100 km
Mrb: 159-181 euro per kwartaal

Wat is het: Eén van die heerlijk eigenwijze Mazda-modellen en dus in veel opzichten opmerkelijk. Dat begint al bij de deuren, waarbij de derde foto genoeg zegt. Maar nog bijzonderder is wat er onder de opvallend gestileerde motorkap ligt. Een tweeschijfs Wankelmotor, dus met ronddraaiende 'schijven' in plaats van op en neer gaande zuigers. En zo'n Wankelmotor moet het hebben van heel veel toeren; pas bij 8.200 levert de 1,3-liter z'n maximale vermogen van 231 pk, pas bij zo'n 9.000 toeren is het feest voorbij. Het geluid dat de auto daarbij maakt is nog sensationeler dan z'n uiterlijk.

Waarom deze: Gaaf om te zien, nog gaver om te rijden. De sprint van 0-100 neemt 6,4 seconden in beslag, maar het voelt en klinkt veel sneller met dat gehuil. Alleen al om de techniek vind ik het een geweldige auto. Daarnaast stuurt het dankzij een uitstekend onderstel en sperdifferentieel achterop ook nog eens heel behoorlijk. Oh, en de kilometerstand is ook aanlokkelijk.

Minpuntjes: Tja, er is een reden dat de Wankelmotor niet massaal wordt ingezet. Eén ervan is het verbruik, dat zich laat omschrijven als 'aanzienlijk'. En naast benzine lust zo'n rotatiemotor ook wel een slokje olie. Bovendien is tijdig onderhoud erg belangrijk. Maar, de vraagprijs ligt ver onder budget, dus je houdt wat over voor calamiteiten en olie. En benzine.


Nic de Boer
Merk en model: Suzuki Swift 1.3 Special-Line Costum+
Bouwjaar: 2008
Kilometerstand: 75.056
Vraagprijs: 8.888 euro
Vermogen: 92 pk
Verbruik: 5,8 l/100 km
Mrb: 73-82 per kwartaal

Wat is het: Een blozend rode Suzuki Swift. Die kennen we als een heerlijk lichtvoetig Japannertje van het onverslijtbare type. De Mini uit het Verre Oosten. Voor dat pretpakketje zorgt een 92 pk sterk 1.3-tje dat nog geen duizend kilo hoeft voort te stuwen. Verbruik: 1:17,2 volgens fabrieksopgave. Staat keurig netjes bij de onkreukbare Toyota-dealer Louwman in Veendam.

Waarom deze: Om de vleugeldeuren dus. Waarom zou je al die moeite doen om een buitenissige auto met een moeilijke deurconstructie te vinden, als je ook gewoon een ombouw kan doen? Dit type deur staat in de autowereld bekend als LSD. Dat is heeft niets met geestverruimende middelen te maken, maar staat voor Lamborghini Style Doors. Dat je 't effe weet

Minpuntjes: Met deze portieren maken we natuurlijk helemaal de blits als we vlak voor het volgepakte terras van de snackbar uitstappen. Maar hoe gaat dat als er iemand in de flank rijdt? Komen we dan ook nog op een veilige manier uit de auto?

Welke redacteur heeft volgens jou de beste keuze gemaakt? Laat het weten in een reactie hieronder en/of stem via de poll!

Lezersreacties (60) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.