Opel Ampera blijkt gewoon hybride

Opel Ampera
De Chevrolet Volt en diens zustermodel de Opel Ampera zijn ooit voorgesteld als puur elektrisch aangedreven auto's, nu blijken ze gewoon hybride te zijn: onder bepaalde omstandigheden doet de verbrandingsmotor ook mee met het aandrijven van de wielen.
Het gerucht deed al een paar maanden de ronde en nu is het officieel toegegeven: de Chevrolet Volt en diens zustermodel de Opel Ampera zijn minder elektrisch dan aanvankelijk door General Motors voorgesteld. En ze verbruiken ook nog 'ns beduidend meer dan geprojecteerd.
Begin 2007 werd de Chevrolet Volt aangekondigd als een elektrische auto met range extender. Deze actieradiusverlenger is in principe een on board elektriciteitscentrale bestaande uit een verbrandingsmotor met een generator die aanspringt zodra de accu leeg raakt. Dit klopt nog steeds, het is alleen niet het volledige verhaal.
Bij snelheden boven de 70 mph (112,7 km/h) helpt de generator mee als extra elektromotor om de hoofdelektromotor te ontlasten. En of dat nog niet genoeg is wordt onder bepaalde omstandigheden de koppeling tussen generator en verbrandingsmotor gesloten en werkt de compacte vierpitter ook mee met aandrijven. De Volt c.q. Ampera is nu niets anders dan een hybride, wel een ingenieuze, maar niet de puur elektrisch aangedreven auto zo als eerder werd gepresenteerd.
General Motors zegt dat ze dit niet eerder hebben kunnen vertellen omdat ze voor de constructie (waarin gebruik wordt gemaakt van een planetair stelsel) nog patent aan het aanvragen waren.
Nu kun je je schouders ophalen en zeggen dat wat er onder de motorkap gebeurt niet uitmaakt als hij de beloofde waarden maar haalt. Maar ook hier wringt de schoen. GM claimde aanvankelijk een gemiddeld verbruik van 230 mpg (1,02 l/100km oftewel 1: 97,8!), maar die waarde komen we nergens meer tegen. Begrijpelijk, Amerikaanse collega's die al wat uitgebreider met een Volt hebben kunnen testen komen uit op heel andere verbruikscijfers. Volgens de meetprocedures die vanaf 2012 officieel in Amerika gaan gelden wordt een energie-equivalent bereikt van 74 mpg (3,18 l/100 km oftewel 1:31,5), dat is natuurlijk nog altijd niet gek. Wanneer de verbrandingsmotor aan het werk moet, dan daalt de benzineconsumptie tot zo'n 35 mpg (6,7 l/100 km oftewel 1:14,9). Ja, dat is toch net even wat anders dan bijna 1 op 100.

Lezersreacties (88)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.