'Ook uitlaatgas-onderzoek bij mensen uitgevoerd'

Niet alleen dierproeven

Uitlaat uitstoot dieselgate
Dit weekend kwam naar buiten dat er in Duitsland apen zijn ingezet om de gevolgen van schadelijke uitlaatgassen bij Volkswagens te onderzoeken. Volgens verschillende Duitse media zijn dit soort tests ook met mensen uitgevoerd.

De discutabele proeven zijn uitgevoerd in het kader van een gezamenlijk onderzoek naar de uitstoot van dieselauto's door Volkswagen, BMW en Daimler. Het betreffende onderzoeksbureau lijkt nu ook mensen te hebben gebruikt voor 'inhalatieonderzoek'. Dat meldt de NOS op basis van berichtgeving van verschillende Duitse kranten.

De Europese Onderzoeksvereniging voor Milieu en Gezondheid in de Transportsector (EUGT) zou de proeven in opdracht van onder meer de genoemde Duitse autobouwers hebben uitgevoerd. Tussen 2012 en 2015 zouden 25 gezonde personen doelbewust zijn blootgesteld aan verschillende concentraties stikstofdioxide, ofwel NO2. Het 'goede' nieuws is dan weer dat de blootstelling aan die stoffen volgens de onderzoekers niet tot een ontstekingsreactie heeft geleid.

Deze keer was het Daimler dat als eerste arriveerde om afstand te doen van de onderzoeksmethoden. 'We distantiëren ons expliciet van de studie van de EUGT, zijn geschokt door deze methodes en veroordelen de experimenten in de sterkste termen", zo meldt het bedrijf achter Mercedes-Benz ten overstaan van de Süddeutsche Zeitung. De autobouwer benadrukt bovendien dat het weliswaar meebetaalde aan de onderzoeken, maar niet op de hoogte was van de gebruikte methodes.

Bij de dierproeven, waarover eerder melding is gemaakt, werden apen eerst langdurig blootgesteld aan de uitlaatgassen van een ouder referentievoertuig en vervolgens aan de uitlaatgassen van een destijds nieuwe Volkswagen met een dieselmotor. De tests moesten aantonen dat auto's door de jaren heen veel schoner zijn geworden.

Lezersreacties (218) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.