'Nieuw kabinet wil rekeningrijden invoeren'

Ook voor elektrische auto's

Amsterdam snelweg A10 Zuidas

De formerende partijen presenteren mogelijk nog deze maand het regeerakkoord. Daarin is onder meer het omstreden rekeningrijden opgenomen, meldt de NOS.

Rekeningrijden, waarbij je belasting betaalt naar gebruik (en uitstoot) van je auto in plaats van een vast bedrag per maand, lijkt er nu toch echt aan te komen. Al decennia is het een punt van discussie in Den Haag en van de nu formerende partijen heeft de VVD zich vaak scherp tegen het idee gekant. Er lijkt nu echter toch een kogel door kerk te zijn. De NOS heeft al opgevangen wat er globaal in het coalitieakkoord staat en meldt dat rekeningrijden erbij zit.

Wie met een elektrische auto de dans hoopt te ontspringen, komt bedrogen uit. Ook EV's zouden moeten gaan betalen. Die zijn momenteel nog vrijgesteld van de motorrijtuigenbelasting. Overigens hoeven we niet te verwachten dat we volgend jaar al direct van mrb naar rekeningrijden overgaan. Volgens de NOS zou het zelfs pas bij een volgend kabinet werkelijkheid kunnen worden. Het uitwerken ervan neemt immers aardig wat tijd in beslag.

De Bovag, de ANWB en de RAI-vereniging zullen verheugd zijn met dit nieuws. Die drie partijen lieten eerder dit najaar weten voorstander te zijn van rekeningrijden en dit graag in het regeerakkoord terug te zien. Dit betalen naar gebruik zou beter aansluiten op de klimaatdoelen. Bij rekeningrijden zou je betalen al naar gelang de kilometers die je werkelijk aflegt en de CO2-uitstoot van je auto.

Lezersreacties (275) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.