Mazda komt met nóg schonere benzinemotor

Na SkyActiv-X komt SkyActiv-3

Mazda SkyActiv X
Hoewel Mazda's unieke SkyActiv-X-techniek nog niet op de markt is verschenen, beweert het merk een nóg specialere techniek in huis te hebben: SkyActiv-3. Mazda voorziet een toekomst waarbij zijn benzinemotor even efficiënt is als een elektrische auto.

Vorig jaar toonde Mazda het innovatieve SkyActiv-X: een benzinemotor die voor een deel van de tijd te werk gaat volgens het dieselprincipe. Het resultaat is een verbruik en een CO2-uitstoot van dieselniveau, alleen dan zonder de ongewenste roet- en NOx-uitstoot. Een groot deel van het mengsel wordt niet ontstoken door een vonk van de bougie, maar krijgt net als bij een diesel zijn hitte door het samenpersen van het mengsel. Hoewel we nog tot volgend jaar geduld moeten hebben voordat deze techniek op de markt komt, onthullen de Japanners nu alweer een volgende stap, volgens Automotive News.

Mazda's technische topman Mitsuo Hitomi geeft aan dat na SkyActiv-X de prioriteit bij het verbeteren van thermische efficiëntie komt te liggen. Als het Mazda lukt om de efficiëntie met 27 procent te verbeteren, kan de motor emissies bereiken die vergelijkbaar zijn met die van een elektrische auto. Mazda vergelijkt hierbij de verbruikscijfers van de motor met de uitgestoten koolstofdioxide die vrijkomt bij het produceren van de elektriciteit voor EV's. Er is nog niet bekend wanneer de techniek verder wordt uitgerold.

PRIVATE LEASE Mazda

Lezersreacties (148) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.