Knaller: nieuwe Subaru WRX

Wachten op de STI

Subaru WRX
Subaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRXSubaru WRX

Daar is-ie: de volledig nieuwe Subaru WRX. Het is een uiterst sportieve sedan die verder van de Impreza af komt te staan dan zijn voorganger. De jongste WRX is stiekem meer Levorg dan ooit.

Sinds 2014 is de WRX feitelijk geen Impreza meer. Althans, op papier. De dat jaar gepresenteerde Subaru maakte namelijk wel mooi gebruik van het platform en chassis van de thans vorige generatie Impreza. Ook het interieur en de koets van de vorige WRX kwamen sterk overeen met dat van de sedanversie van die Impreza, al schroefde Subaru het agressiever ogende front van de Levorg op de auto. Inmiddels staat er sinds 2016 een geheel nieuwe generatie Impreza bij de dealers en dus wordt ook de WRX herzien. Wat blijkt? De nieuwe WRX heeft een heel eigen koets, maar wat zien we aan de voorkant? Inderdaad, de neus van de nieuwe Levorg!

De jongste Subaru WRX lijkt in niets op zijn voorganger en vertoont ook geen gelijkenissen met de sedanversie van de actuele Impreza. Het interieur, inclusief groot tabletachtig 11,6-inch scherm, is net als het front identiek aan dat van de vorig jaar gepresenteerde Levorg. Dat wijst erop dat - hoewel de Levorg evenals de Impreza op het Subaru Global Platform staat - de WRX meer Levorg dan ooit is. Is dat nadelig? Zeker niet, de nieuwe WRX heeft namelijk een lekker bijterig front, maar dat is niet het enige dat opvalt aan de nieuwe sportsedan.

Subaru WRX

Subaru WRX

Cross-look

Zo overlaadt Subaru de WRX met zwarte kunststof aankleding. We komen het niet alleen tegen bij de bumpers, maar ook de sideskirts en wielkastranden zijn evenals het onderste deel van de achterbumper in het zwart uitgevoerd. De aankleding rond de wielkastranden doet met zijn hoekige vorm enigszins denken aan de wijze waarop Subaru zijn nieuwe maar hier niet leverbare Wilderness-uitvoeringen van de Forester en Outback heeft versierd. Een heftige achterbumper vind je niet achterop deze nieuwe WRX. Is Subaru dan helemaal de weg kwijtgeraakt? Welnee, we hebben hier de WRX voor ons en niet de WRX STI, de overtreffende trap van het model.

Subaru WRX

Subaru WRX

Nog geen WRX STI

Onder de kap ligt dan ook geen dik 300 pk en 400 Nm sterke 2.5 viercilinder boxermotor zoals in de laatste  WRX STI die naar Nederland kwam, maar een 275 pk en 350 Nm sterke krachtbron. Die benzinemotor is nu geen 2.0 zoals in de vorige WRX, maar een geblazen 2.4 boxer. Die motor is in beginsel aan een handgeschakelde zesbak geknoopt, maar wie de GT kiest, krijgt een automatische transmissie. Die kun je in een 'handgeschakelde' modus zetten, waarin hij de aanwezigheid van acht verzetten simuleert. Die GT-uitvoering heeft daarnaast ook nog eens adaptieve dempers, speciale Recar0-sportstoelen en specifiek 18-inch lichtmetaal.

Subaru WRX

Subaru WRX

Magma

Alle varianten hebben vanzelfsprekend Subaru's permanente vierwielaandrijving en zijn uitgerust met Active Torque Vectoring dat in bochten het koppel zo efficiënt mogelijk over de wielen verdeelt. Volgens de Japanners is de nieuwe WRX 28 procent stijver dan zijn voorganger. Daar komt bij dat  de voorschermen uit aluminium zijn vervaardigd om het gewicht terug te dringen, al zegt Subaru niet hoeveel de WRX precies weegt. Wel meldt de fabrikant dat alle WRX'en volgestopt zijn met een uitgebreid pakket veiligheidssystemen. Ook zijn ze nog relatief praktisch, zo kun je de achterbank in 60:40-verhouding platgooien. Leuk weetje: volgens Subaru gloeien de achterlichten op dezelfde wijze op als magma. Een pluim voor de creativiteit.

Subaru komt op termijn ongetwijfeld met een nieuwe WRX STI, waarmee Subaru Tecnica International - Subaru's 'M-divisie' - zich heeft bemoeid. Naar verluidt walst deze nieuwe knalsedan met een 400 pk en bijna 500 Nm sterke krachtcentrale nog even dubbel en dwars over zijn voorganger heen. Het is nog even de vraag of de kersverse WRX STI ook naar Nederland komt. De vorig jaar opgefriste Subaru BRZ gaat namelijk aan ons voorbij.

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (35) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.