Kia en Hyundai in Europa niet vatbaar voor 'TikTok-diefstal'

Andere software

Hyundai Kona Electric vs Kia e-Niro

In de Verenigde Staten is er al een tijd veel te doen om de vele diefstallen van Kia's en Hyundais. Op TikTok gaan filmpjes rond van hoe je betrekkelijk eenvoudig de auto's kunt hacken en stelen. In Europa hoeven eigenaren niet hiervoor te vrezen.

In de Verenigde Staten worden Kia's en Hyundais vaker gestolen nadat op TikTok filmpjes zijn verschenen met uitleg over hoe je modellen gemaakt tussen 2015 en 2019 kunt hacken en stelen. Er werden vorig jaar in de VS bijna twee keer zo vaak Hyundai- en Kia-modellen gestolen vergeleken met auto's van andere fabrikanten met vergelijkbare bouwjaren. De oorzaak van het probleem lag bij de software. Ruim 8 miljoen Kia's en Hyundais in de VS krijgen een upgrade.

Nederlanders die een Kia of Hyundai rijden lopen geen extra risico dat hun auto wordt gestolen, zeggen woordvoerders van de merken. Hier speelt dit probleem niet omdat in Europa andere software wordt gebruikt, aldus een woordvoerder van Kia. In Nederland zouden Kia's volgens de zegsman niet vaker zijn gestolen, sinds de uitlegvideo's rondgaan op social media.

Uit cijfers van het LIV (Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit) blijkt dat van de grofweg 6.000 vorig jaar gestolen personenauto's, 88 een Kia en 46 een Hyundai waren. In 2021 werden ruim 5.400 personenauto's gestolen, waarvan 80 Kia's en 35 Hyundais. "Vergeleken met bijvoorbeeld Toyota valt het aantal gestolen Kia's en Hyundais mee", zegt André Bouwman, adviseur bij het LIV. Het risico dat een Toyota ongevraagd werd meegenomen was 1 op 635. Bij een Kia was die kans een stuk kleiner: 1 op 4.149. Eigenaren van een Hyundai liepen nog minder risico met 1 op 6.364.

PRIVATE LEASE Kia

Lezersreacties (5) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.