In het wild: Honda Civic sedan (1989)

Zeldzame vierdeurs is zeldzaam rood

In het wild: Honda Civic sedan
De Honda Civic van de vierde generatie is een auto die ooit veel te zien was op de Nederlandse wegen, maar nu vrijwel is uitgestorven. Een uitzondering hierop is deze sedan. Die was namelijk altijd al zeldzaam.

Nu willen we niet zeggen dat we in 1990 ook naar onze camera hadden gegrepen als we een Civic sedan tegen het lijf zouden zijn gelopen, maar feit is dat de hatchback- en CRX-varianten het beter deden. Ook de Engelse Concerto, die als het vijfdeurs-alternatief voor deze Civic fungeerde, werd veelvuldig verkozen boven de Japanse vierdeurs. Bovendien was er nog de Shuttle, een soort midi-MPV die op Civic-basis een enorme bak ruimte bood.

De schrijver van dit verhaal heeft zelf een Civic sedan van deze generatie in bezit gehad en smelt nog steeds weg als hij er een tegen het lijf loopt. Het platte kofferdeksel en de hoge raampartij maken 'm direct herkenbaar als Honda. Het motortje, dat ondanks z'n bescheiden 1,5-liter inhoud eind jaren '80 al 90 pk wist op te hoesten, doet dat ook. De zestienklepper springt bovendien bijzonder zuinig met z'n brandstof om, al doet de automaat in dit exemplaar daar ongetwijfeld het nodige aan af. Deze rode Civic stamt uit 1989 en draagt dan ook een zwarte plaat op het kofferdeksel én de als een blokkendoos ingedeelde achterlichten met zich mee. Latere exemplaren kregen lichtunits met platte en brede richtingaanwijzers, al is dat faceliftmodel (foto 4) slechts twee jaar geleverd voordat hij door de veel rondere vijfde generatie werd opgevolgd. Hoewel deze auto wel een wasbeurt kan gebruiken, valt de hoeveelheid roest voor Honda-begrippen erg mee. Ook de kleur rood komt nog goed tot z'n recht, de zon is er tot nu toe niet in geslaagd om de auto van een vaalroze tint te voorzien. Het schuifdak maakt deze zeldzame verschijning helemaal af.

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (31) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.