Hyundai Elantra vernieuwd: wilder dan ooit
Scherp gevouwen
Ken je de Hyundai Elantra nog? In Nederland verdween het model in 2006 van de markt, maar buiten Europa is het model nooit weggeweest. In thuisland Zuid-Korea geeft Hyundai nu de eerste foto's vrij van de gefacelifte huidige versie en die lijkt natuurlijk in helemaal niets meer op zijn verre voorvaderen.
Eind jaren tachtig haalde Hyundai de Sonata naar Nederland. De eerste generatie Sonata duwde hier de Stellar uit de showrooms, maar was met zijn lengte van 4,68 meter maar liefst 26 centimeter langer dan zijn op de Ford Cortina gebaseerde voorganger. Als gevolg daarvan was het gat tussen de na de Sonata kleinste sedan – de 4,28 meter lange Excel – gigantisch. Het gat tussen die twee modellen bleef niet lang ongevuld. De eind 1990 gepresenteerde eerste generatie Elantra kwam in 1991 namelijk als Elantra naar ons land. Die sedan vond al in 1995 opvolging door de aalgladde tweede generatie Elantra/Lantra, een auto die ook nog eens als stationwagon verscheen. Die stationwagon verdween weer bij de introductie van de derde generatie Elantra, die in 2000 ook met die naam naar Nederland kwam. In 2006 sloot Hyundai het Elantra-boek. Net zoals de Accent in Nederland werd vervangen door de speciaal voor Europa ontwikkelde i20 maakte de Elantra plaats voor de eveneens op de Europese klant toegespitste i30. De Elantra ging buiten Europa echter vrolijk verder. Sterker nog, het model is al een aantal jaren bezig aan zijn zevende generatie. Tijd voor een facelift, maar opgepast: voor de Nederlandse markt heeft die natuurlijk geen enkele vorm van relevantie.

De eerste Hyundai Elantra kwam begin jaren 90 als Lantra naar Nederland.
Waarom de hele Elantra-uiteenzetting hierboven? Vooral om je terug te laten denken aan de Lantra's en Elantra's van weleer. De huidige Hyundai Elantra is namelijk een auto met een compleet ander karakter dan zijn voorgangers. De actuele Elantra – hij bestaat enkel als sedan – werd in 2020 gepresenteerd en ziet er nog heftiger uit dan zijn toch al niet heel erg bescheiden voorgangervan na zijn facelift. De huidige Elantra illustreert net als de nieuwe Accent die we onlangs behandelden perfect hoe Hyundai het tegenwoordig aandurft om zijn modellen gewaagder en excentrieker te verpakken. Anno 2023 komt het merk al even weg met uitbundige ontwerpen, zoals de Ioniq 5, Ioniq 6 en Santa Fe. In de jaren negentig en in het begin van deze eeuw was Hyundai echter veel meer een merk dat nog volop in ontwikkeling was en zich niet al te bizarre designfratsen kon permitteren.

De tweede, aalgladde generatie van de Hyundai Lantra. Hij was er ook als stationwagon.
De Hyundai Elantra draait mee sinds 2020 en krijgt in thuisland Zuid-Korea – waar hij Avante heet – binnenkort een een facelift. Ook bij die facelift houdt Hyundai zich bepaald niet in. Sterker nog, het gaat vrij ver. De complete vorm van de koplampen is anders, met als gevolg dat Hyundai voor de facelift ook de voorschermen heeft moeten aanpassen. Dat is bij een facelift lang niet altijd gebruikelijk. Hyundai knipt de grille voortaan op in twee delen en maakt de bumpers aan zowel voor- als achterzijde nog uitbundiger dan voorheen.

De derde en voor Nederland laatste Elantra heette ook hier Elantra. Hij was er als sedan en als vijfdeurs liftback.
Geen duik in het voor de Nederlandse markt onbekende zonder af te sluiten met enkele interessante weetjes. Van de huidige Elantra bestaat ook een 280 pk sterke N-versie, maar er is meer. De Elantra maakte zoals gezegd in Europa plaats voor de speciaal voor onze markt ontwikkelde i30. Maar wist je dat Hyundai de Elantra in Australië juist weer als i30 Sedan verkoopt?
Van 1991 tot en met 2001 verkocht Hyundai ruim 25.000 Lantra's. De Elantra die van 2001 tot 2006 werd geleverd, bleef op net geen 3.900 stuks steken. De Hyundai i30 was tussen 2007 en 2022 verspreid over diverse generaties goed voor zo'n 20.000 exemplaren.
Lees ook

Pérez hoopt Verstappen nog te verslaan

Sunbeam Alpine (1966) - In het Wild

Test: Hongqi E-HS9 – Premium of wannabe?

Citroën C5 Aircross ook als mild-hybride

Wat kost het verzekeren van een elektrische auto?

Toyota Yaris krijgt nieuwe sterkere hybride aandrijflijn
Lezersreacties (16) (gesloten)
De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.