Gereden: BMW X6 M50d

BMW X6 M50d
BMW X6 M50dBMW X6 M50dBMW X6 M50dBMW X6 M50dBMW X6 M50d
Een BMW X6 is van zichzelf al een onlogische auto, ga maar eens na: je betaalt meer geld voor wat feitelijk een minder praktische X5 is. Toch kan het nog gekker, een X6 M bijvoorbeeld, met 555 pk. Voor wie wat meer kilometers uit een liter brandstof wil halen, is er een nieuwe topdiesel, met 381 pk.

Om het S-label van Audi van repliek te dienen, komt BMW nu met de M Performance modellen. Kort gezegd: iets minder heftig dan een volbloed product uit de M-stal, maar desalniettemin bloedsnel. Ter kennismaking konden we in eigen land een blokje om met wat misschien wel de vreemdste eend uit de M-Performance-bijt is: de X6 M50d. Eigenlijk een economisch rendabeler alternatief voor de knotsgekke, 555 pk sterke X6 M. Voorzien van een 3,0-liter zes-in-lijn met niet één, niet twee maar drie turbo's, komt de dieselbeul tot maar liefst 381 pk. Daarmee kun je de gigantische vierdeurs-coupé-SUV in 5,3 seconden naar de 100 katapulteren en netjes bij 250 in de begrenzer laten lopen. Dat betekent dat je op de autobahn net zo snel gaat als de X6 M en op het sprintje slechts zes tienden hoeft toe te geven. Bovendien is de snelste diesel maar liefst 68.000 euro goedkoper en verbruikt-ie gemiddeld 1 liter diesel per 13 kilometer, in theorie althans.

Spektakel
Als het op spektakel aankomt, mag de X6 M dan spectaculairder zijn, maar wie in de markt is voor een serieus snelle X6 kunnen we de M50d in ieder geval van harte aanbevelen. De acht verzetten van de automaat zijn bijna overbodig, dankzij de 740 Nm zou je met de helft ook toekunnen. Bij normaal stadsverkeer laat de X6 zich gemakkelijk door het verkeer sturen, al blijf je niet onopgemerkt, natuurlijk. Geef echter gas en de X6 M50d schiet er werkelijk vandoor, waarbij de tri-turbo zescilinder een zeer fraaie roffel ten gehore brengt. Even snel inhalen op provinciale wegen is de specialiteit van de dieseltopper; even het rechterpedaal naar beneden en je bent er voorbij.

Ook het betere bochtenwerk is geen probleem, voor een auto van dit formaat en gewicht laat-ie zich met verbazingwekkend hoge snelheden de bocht om hoeken. De standaard vierwielaandrijving zorgt er bovendien voor dat het zelfs voor de onervaren bestuurder mogelijk is om alle pk's te benutten. Zelfs op hoge snelheid blijft de auto stabiel, gas liften in een snelle bocht zorgt eveneens voor weinig drama, de reus blijft stoïcijns in het spoor. Hoewel het drama dat een echte M doorgaans met zich meebrengt grotendeels afwezig is, is deze M50d voor de Nederlandse markt dan ook absoluut de logischer keuze.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (60)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.