'Elektrische auto's voor altijd bpm-vrij'

Staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager
Zogenaamde Zero Emission Vehicles (ZEV's), zoals elektrische auto's en auto's op waterstof, moeten voor altijd bpm-vrij blijven. Dat bepleit staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager in een interview met AutoWeek. We organiseerden voor De Jager een testrit in een volledig elektrische sportauto: de Tesla Roadster.
Op dit moment zijn dergelijke voertuigen bpm-vrij tot 2013. "Ik zal er alles aan doen om deze voertuigen fiscaal te stimuleren", aldus De Jager. "Als het aan mij ligt, wordt de huidige regeling minimaal verlengd tot 2018. Dan verdwijnt de bpm, zodat voor dit soort Zero Emission Vehicles nooit meer bpm hoeft te worden betaald. Ook andere initiatieven om de komst van elektrische voertuigen naar Nederland gemakkelijker te maken, zal ik graag fiscaal steunen." Belastingvrij op binnenwegen Ook bij de nog in te voeren kilometerheffing zouden dit soort voertuigen in het voordeel moeten zijn, vindt de staatssecretaris. "Ze zijn wat mij betreft voorlopig ook vrijgesteld van het milieudeel van de kilometerprijs. Je moet uiteraard wel gaan betalen als je met je Tesla in de spits op de ring van Amsterdam rijdt, maar als je de auto alleen op leuke binnenwegen gebruikt in het weekend, rijd je dus belastingvrij."  Ook schone dieselauto's De Jager zegt verder zo snel mogelijk schone dieselauto's fiscaal te willen ondersteunen. Dit betreft dieselauto's die aan de zogenaamde Euro 6-norm voldoen. Die wordt in 2014 verplicht voor nieuwe modellen. "Van de Europese wet mág ik deze auto's niet subsidiëren, omdat Euro 5 nog moet worden ingevoerd. Het is de auto-industrie zelf die dit destijds heeft afgedwongen om verstoring van de markt te voorkomen", zegt De Jager. "Maar ik zeg toe dat ik, zodra dat juridisch mogelijk is, zal voorstellen om de milieuboete via de belasting voor dieselauto's die aan Euro 6 voldoen, te schrappen. Dat betreft dus de hogere bpm voor diesels of de hogere motorrijtuigenbelasting." Op dit moment zijn er slechts enkele modellen op de markt die al aan deze eisen voldoen: onder meer de BMW 330d en de Mercedes-Benz E 300 Bluetec. Het volledige interview staat in AutoWeek 13, die vanaf woensdag 25 maart in de winkels ligt.

Lezersreacties (56) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.