Dit is de nieuwe Mazda MX-5!

Mazda MX-5
Mazda MX-5Mazda MX-5Mazda MX-5Mazda MX-5Mazda MX-5Mazda MX-5Mazda MX-5Mazda MX-5Mazda MX-5 nieuwMazda MX-5 nieuwMazda MX-5 nieuwMazda MX-5 nieuwMazda MX-5 nieuwMazda MX-5 nieuw
Terwijl het model dit jaar z'n 25e verjaardag viert, onthult Mazda vandaag de vierde generatie van de MX-5. Bij de bestverkochte roadster ter wereld is veel hetzelfde gebleven maar de Japanners voerden tegelijkertijd de nodige veranderingen door.

Het leek Mazda een goed idee om de nieuwe MX-5 wereldwijd op hetzelfde moment te onthullen. Dat kwam er op neer dat wij Europeanen de roadster vannacht pas om 03:00 in Barcelona voor het eerst te zien kregen, terwijl ze in de VS en in Japan de auto op een aanmerkelijk minder onhandig tijdstip voorgeschoteld kregen. Een aardig idee maar niet bevorderlijk voor je nachtrust, zullen we maar zeggen.

Hoe dan ook, de nieuwe Mazda MX-5 doet veel dingen hetzelfde als z'n voorgangers - lichte, wendbare autootjes die niet overliepen van de pk's die je desondanks bergen rijplezier bezorgden - maar toch is deze vierde generatie weer een duidelijke stap voorwaarts. Dat begint met het uiterlijk, dat in de pas loopt met de nieuwe 2, 3 en 6 dankzij Mazda's Kodo-designtaal die zich kenmerkt door een mooie mix van scherpe en afgeronde vormen. We herkennen er hier en daar zelfs vleugjes Jaguar F-Type in.

Helaas verschaft Mazda nog weinig specificaties van de nieuwe MX-5. Wel weten we dat de roadster 3,92 meter lang is en dat breedte en hoogte respactievelijk 1,73 en 1,24 meter bedragen. De wielbasis meet 2,32 meter. Verder heeft-ie een stoffen kapje, is-ie 100 kilogram lichter dan het huidige model en er wordt uiteraard gebruik gemaakt van SkyActiv-technologie. Onder de kap komen we SkyActiv-G benzinemotoren tegen, die zijn gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak.

De wielophanging bestaat uit dubbele draagarmen aan de voorkant en multilink achter. De nieuwe Mazda MX-5, generatie ND, beleeft z'n publieksdebuut tijdens de autobeurs van Parijs, die begin oktober de poorten opent. We verwachten de roadster in de zomer van 2015 bij de Nederlandse dealers aan te treffen.

PRIVATE LEASE Mazda MX-5

Mazda
Mazda MX-5 SkyActiv-G 132 Prime-Line (2D/6H)
€ 655
 

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (133) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.