China verplaatst productie auto's naar Europa om importheffingen
Omzeilen importheffingen
Chinese fabrikanten van elektrische auto's breiden hun productiefaciliteiten in Europa snel uit om de hoge importheffingen uit Brussel te ontlopen. Zowel in Spanje, Polen, België, Italië als Hongarije moeten Chinese auto's van de band gaan rollen.
De Europese Unie heeft begin deze maand importheffingen ingesteld op Chinese elektrische voertuigen die mogelijk kunnen oplopen tot maar liefst 48 procent. Chinese fabrikanten zijn daarom op zoek naar Europese partners. In Barcelona werkt het Chinese Chery samen met het Spaanse Ebro. Chery hoopt daar eind dit jaar de productie te starten en zoekt nog een tweede Europese locatie.
Leapmotors
In Polen worden T03-auto's van de Chinese fabrikant Leapmotor in elkaar gezet in een fabriek die eigendom is van Jeep- en Fiat-producent Stellantis. BYD heeft plannen aangekondigd voor eigen fabrieken in Hongarije en Turkije. En Volvo Car, de Zweedse autofabrikant die eigendom is van het Chinese Geely, wil zijn nieuwe EX30-model in Gent bouwen.
Europa is een lucratieve afzetmarkt voor elektrische auto's voor Chinese fabrikanten, hoewel ze er tot nu toe minder dan 10 procent van het marktaandeel hebben veroverd. Europese landen zien de producenten graag komen. De Italiaanse minister van Industrie Adolfo Urso reisde onlangs naar China voor gesprekken met de fabrikanten Anhui Jianghuai en Dongfeng.

Tavares
Toch is Stellantis-topman Carlos Tavares, ondanks de samenwerking van zijn bedrijf met Leapmotor, niet helemaal gerust op de komst van de Chinese bedrijven. "Wij moeten klaar zijn voor de strijd", zei hij donderdag.
Banen in Europa? Da’s nog maar de vraag
Hoeveel banen de Chinese samenwerking gaat opleveren is bovendien de vraag. Veel van de Chinese auto's worden grotendeels in China in elkaar gezet. In juni legde de Italiaanse mededingingsautoriteit het Italiaanse DR Automobiles een boete van 6 miljoen op omdat het bedrijf auto's van Chinese fabrikanten, waaronder Chery, ten onrechte had bestempeld als auto's van Italiaanse makelij. DR zei van plan te zijn in beroep te gaan en dat de voertuigen slechts voor 60 tot 70 procent in China in elkaar waren gezet.
De importheffingen van de Europese Unie moeten een einde maken aan de oneerlijke concurrentie, omdat China zijn eigen fabrikanten subsidieert. De heffingen zijn nog wel voorlopig. Brussel en Beijing zijn nog in overleg over het verlagen van Chinese overheidssubsidies.