Bijna helft Nederlanders stapt nooit in deelauto

Lekker niet delen

Fout parkeren gehandicaptenplaats huurauto

Bijna de helft van de Nederlandse automobilisten laat de deelauto volledig links liggen. Dat meldt leasemaatschappij MisterGreen op basis van onderzoek onder zo'n 1.100 Nederlanders met een rijbewijs.

Maar liefst 46 procent van de Nederlandse automobilisten zegt nooit van een deelauto gebruik te willen maken. De weerstand tegen het gebruik van de deelauto ligt bij vrouwen iets hoger dan bij mannen. 44 procent van de ondervraagde mannen geeft aan nooit in een deelauto te willen stappen. Bij vrouwen ligt dit percentage op 47 procent.

De aversie voor de deelauto neemt met het stijgen van de leeftijd toe, zo blijkt uit het onderzoek. 58 procent van de zestigplussers geeft aan deelauto's niet te willen gebruiken. Bij veertigers en vijftigers ligt dit percentage op 48 procent terwijl slechts 23 procent van de Nederlanders jonger dan dertig jaar de deelauto niets zegt te vinden.

72 procent van de ondervraagden geeft aan niet te geloven dat het fenomeen deelauto's het privébezit van een auto gaat vervangen. Bijna de helft van de ondervraagden zegt deelauto's onhygiënisch te vinden. Ruim de helft (56 procent) is bang schade te maken aan de auto. Vooral in de leeftijdscategorie tot 30 jaar oud is schadevrees een belangrijke reden. 65 procent van de dertigminners geeft dit als één van de argumenten om geen deelauto te gebruiken. De angst om schade te maken neemt af naarmate de leeftijd vordert. Van de bijna 1.100 ondervraagden geeft 86 procent aan liever een eigen auto te hebben dan er eentje te delen.

Lezersreacties (160) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.