Bevestigd: Volvo volledig elektrisch in 2030

Later vandaag nieuwe Volvo-EV!

Volvo XC40 P8 Recharge

In december konden we al melden dat Volvo vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s wil leveren. Die voorzichtige doelstelling wordt nu officieel onderstreept. Men laat er geen gras over groeien: later vandaag wordt een nieuw elektrisch model onthuld!

In december kwam het nieuws reeds van Volvo zelf, al verbond het merk er toen nog geen officiële beloftes aan. Destijds ging het 'slechts' om een opmerking van CEO Hakan Samuelsson, die stelde ‘verrast’ te zijn als Volvo binnen de komende tien jaar niet volledig elektrisch wordt.

2030 wordt nu officieel bevestigd als het jaar waarin het gamma uiterlijk helemaal elektrisch moet zijn. Volvo laat er geen twijfel over bestaan: “Tegen die tijd willen we alleen nog maar volledig elektrische auto’s verkopen en moet iedere auto met een verbrandingsmotor definitief zijn uitgefaseerd, inclusief de hybrides."

Ambities en regelgeving

Uiteraard noemt Volvo zijn eigen milieu-ambities als belangrijke beweegreden. Het merk gaat er echter ook vanuit dat zowel regelgeving als de enorme groei van het (snel-)laadnetwerk ervoor zal zorgen dat consumenten heel snel aan elektrische auto’s gaan wennen. "Om succesvol te blijven hebben we winstgevende groei nodig. In plaats van te investeren in een krimpende markt, kiezen we er daarom voor om te investeren in de toekomst", laat Samuelsson weten.

Alleen online te koop

Die toekomst is volgens Volvo niet alleen volledig elektrisch, maar ook heel erg ‘online’. Toekomstige EV’s – en dus alle toekomstige Volvo’s – kunnwn op termijn louter online worden aangeschaft. Onder de noemer Care by Volvo wil het merk bovendien zijn prijsbeleid vereenvoudigen, zodat er een ‘completer, aantrekkelijker en transparanter’ aanbod ontstaat. Vrij vertaald: het aantal uitvoeringen en opties wordt teruggebracht en er komt een overzichtelijk veld van zorgvuldig door Volvo samengestelde uitvoeringen. Tesla introduceerde dat concept, dat sindsdien door nagenoeg iedere EV-bouwer wordt nagevolgd.

Volvo XC40 P8 Recharge

Het elektrische platform van de Volvo XC40

De plannen van Volvo zijn niet uniek, maar wel bijzonder voor een merk dat met de Volvo XC40 Recharge P8 momenteel nog maar één elektrisch model onder de eigen naam verkoopt. Natuurlijk is er ook nog Polestar, waarvan het voordeel als bouwer van louter (ahum) elektrische auto’s de komende jaren rap afneemt. Volvo kan Polestar echter wel naar voren blijven schuiven als het hippe, vooruitstrevende broertje, zoals de Polestar 2 ook nu al naast de XC40 P8 kan bestaan.

Later vandaag nieuwe EV

Het elektrische gamma van Volvo moet echter snel worden uitgebreid en daar wordt aan gewerkt. Later vandaag wordt een tweede elektrische auto van Volvo onthuld, eveneens een model  ‘in de 40-serie’. Een relatief compact model dus, net als de XC40.

Na het model van vanmiddag zal er rap meer volgen, want Volvo moet doorpakken om de plannen te halen. In 2025, dus grofweg halverwege de weg naar 2030, moet de helft van de wereldwijd verkochte Volvo’s voorzien zijn van een elektrische aandrijflijn. In Europa en zeker in Nederland moet dat aandeel dan vermoedelijk al fors hoger liggen, want dit stukje van de wereld heeft wereldwijd een echte voortrekkersrol op dit vlak.

PRIVATE LEASE Volvo

Lezersreacties (77) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.