Volvo-CEO: 'In 2030 alleen nog maar EV's in het aanbod'

Ambitieuze plannen

Volvo XC40 Recharge P8

Volvo-CEO Hakan Samuelsson zegt 'verrast' te zijn als zijn merk binnen de komende tien jaar niet volledig elektrisch is. Dat zegt hij op het ' Future of the Car' summit van de Financial Times. Een 'zachte' deadline voor het volledig uitfaseren van brandstofmotoren was nog niet eerder genoemd.

Tot op heden was bekend dat Volvo zich als doel had gesteld om omstreeks 2025 de helft van de auto's die het verkoopt uit EV's te laten bestaan. Volvo-topman Samuelsson spreekt de verwachting uit dat het merk in 2030 helemaal geen auto's meer met een verbrandingsmotor verkoopt.  "Het zou me verbazen als we vanaf 2030 niet alleen maar EV's leveren", aldus de CEO. Verder zegt hij dat Volvo al over gaat op enkel elektrische modellen "voordat iemand daar wettelijke verplichtingen voor heeft." Aangezien het Verenigd Koninkrijk en Nederland al vanaf 2030 de verkoop van nieuwe brandstofauto's verbieden en vermoedelijk meer landen volgen, ligt het dus voor de hand dat Volvo hierop al eerder wil inspelen.

Dat Volvo hard bezig is met elektrificatie is geen publiek geheim. Het merk werkt momenteel onder meer aan eigen elektromotoren voor toepassing in het nieuwe SPA2-platform, dat als basis moet dienen voor de volgende XC60, XC90, S90 en V90. De compactere modellen komen dan naar verwachting op het SEA-platform van Geely te staan. Plug-in hybrides keert Volvo op termijn de rug toe, maar het is nog niet bekend wanneer precies. Het aanbod bestaat dan uit benzinemotoren met mild-hybrid ondersteuning en EV's, waarbij Volvo de eerste categorie geleidelijk aan de nek om draait in de aanloop naar 2030. De nieuwe XC90, die over pakweg twee jaar op stapel staat, is het eerste concrete resultaat van de koerswijziging van Volvo.

PRIVATE LEASE Volvo

Lezersreacties (75) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.