ADAC: 'Reparatie led-koplampen schrikbarend duur'

Niet zo duurzaam als gesteld

Audi E-tron Sportback - Jaguar I-Pace

De ADAC, het Duitse equivalent van de ANWB, waarschuwt voor hoge reparatiekosten bij de nieuwste generatie led-koplampen. Die zijn volgens autofabrikanten uiterst duurzaam, maar gaan volgens de ADAC geen autoleven mee en reparatie is vaak nagenoeg onmogelijk. Vervanging kost al snel enkele duizenden euro’s.

Vooral bij oudere auto's neemt het risico op dure reparaties toe. Volgens de ADAC zijn de huidige ledlampen ontworpen voor een levensduur van vijftien jaar, terwijl auto’s in Duitsland gemiddeld rond de achttien jaar meegaan. Hierdoor kunnen automobilisten voor hoge kosten komen te staan. Led-koplampsystemen met matrixtechnologie kosten bijvoorbeeld al snel meer dan €3.000. De ADAC stelt daarbij dat reparatie soms 'nagenoeg onmogelijk is' en ook mogen ze alleen worden gerepareerd als dit in de typegoedkeuring van de (kop)lamp is aangegeven. De meeste lampen zijn simpelweg niet bedoeld voor reparaties en moeten compleet worden vervangen.

Dit kan in de toekomst een belangrijke en forse kostenpost worden voor het gros van de auto-eigenaren. Ledverlichting is immers steeds vaker standaard aanwezig in nieuwe auto's. Het voordeel is dat ze meer lichtopbrengst hebben en het zicht van de bestuurder ‘s nachts verbeteren. Dat moet uiteraard de verkeersveiligheid verbeteren. De ADAC dringt er vanwege de potentiële kosten bij autofabrikanten op aan om maatregelen te nemen. Er moet worden gewerkt aan een langere levensduur van de ledlampen of worden geregeld dat ze gemakkelijker kunnen worden gerepareerd.

Lezersreacties (70) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.