Zeekr X Long Range RWD (2026)

Gebruikersreview

Zeekr X Long Range RWD (2026)

UitvoeringX Long Range RWD
Bouwjaar2026
Jaar van aanschaf2026

Waarom de Zeekr X slecht verkoopt? prima hardware, maar wanvertoning qua service en software.

Dit ook na aanleiding van het artikel op autoweek: De Zeekr X wordt nauwelijks verkocht en blijft enorm achter.....

Inmiddels 1.500KM op de teller. Wil ik jullie ook meenemen in de organisatie van Zeekr en mijn ervaring daarmee.

Kort samengevat (TL;DR)
Voor wie geen zin heeft in het hele verhaal, hier is de score:

Klantervaring / Aftersales: ⭐☆☆☆☆ (1/5)
Software: ⭐⭐☆☆☆ (2/5)
Hardware / Rijden: ⭐⭐⭐⭐☆ (4/5)

Zou ik de auto aanraden? Nee, absoluut niet zolang het bedrijf op deze manier met haar klanten omgaat. (Dit is dus vooral gericht aan mensen die een nieuwe auto willen kopen)

Disclaimer: Dit is uiteraard specifiek mijn eigen ervaring. Bij een ander kan het uiteraard meevallen of zelfs heel positief zijn. Ik wil alleen meegeven dat moederbedrijf Geely het merk Zeekr expliciet als 'premium' in de markt zet (zelfs gepositioneerd boven Volvo). In mijn ogen maken ze die ambitie op geen enkele manier waar, wees je daar simpelweg van bewust voordat je tekent.

1. Presales & Service: Valse beloftes en kastje-naar-de-muur
Het begon al bij de bestelling. Omdat ik gebonden zat aan een opzegtermijn van mijn oude leaseauto, was een heldere leverdatum essentieel.

Alle communicatie en de portalen lopen via Zeekr Lease (hoewel dit Arval is, treden de medewerkers en e-mails op onder het Zeekr-label. Hiermee draagt Zeekr in mijn ogen de volledige verantwoordelijkheid voor de merkbeleving). Via deze weg en navraag bij de klantenservice werd een leverdatum van begin juni bevestigd. Mij werd telefonisch zelfs expliciet toegezegd dat ik mijn oude lease veilig kon opzeggen.

Op de dag van levering bleef het stil (in de app werd gecommuniceerd dat de dealer contact met mij opneemt en de lever datum 8 juni is). Pas toen ik zelf belde (op 8 juni), kreeg ik gortdroog een e-mail dat de levering een maand was uitgesteld. Geen proactieve communicatie, geen uitleg.

Als "oplossing" vanuit de leasemaatschappij kreeg ik commerciële vervangingsvoorstellen (overloop auto) van ruim € 30,- per dag (Dat is ruim 900 per maand, wat aanzienlijk hoger is dan mijn lease...) met de opmerking: "Dit wordt een kastje-naar-de-muur verhaal, je moet het maar met Zeekr uitzoeken."

2. Aftersales: 7 weken negeer-cultuur op het hoofdkantoor
Over de gang van zaken heb ik op 5 juni een formele klachtenbrief gestuurd. Na 7 weken en herhaaldelijk aandringen is hier nog steeds nul inhoudelijke reactie op gekomen.

Uit per ongeluk doorgestuurde interne mailwisselingen van Zeekr Support blijkt zelfs dat de eerstelijns klantenservice intern wanhopig probeert reactie te krijgen ("This case is hanging for weeks, who can we contact?"), maar dat de managementlaag van Zeekr hun eigen personeel én de klant simpelweg negeert. Zodra de handtekening staat, telt de klant niet meer.

3. De Aflevering: Bizarre logistiek en gebrek aan basisservice
De fysieke overhandiging van de auto duurde in totaal anderhalf uur (van 14:00 tot 15:30 uur) en voelde helaas als een inefficiënt georganiseerd groepsuitje:

Minimale gastvrijheid: Omdat ik er netjes op tijd was (13:30 uur voor de afspraak van 14:00 uur), werd ik naar de bovenverdieping begeleid. Het was een erg warme dag en de airco werkte niet in het gebouw (kan gebeuren). Wat echter wél stoorde, is dat er in die eerste 25 minuten niet eens een glas water of kop koffie werd aangeboden. Pas vlak voor de gezamenlijke start om 14:00 uur, toen de rest van de groep er was, werd terloops gemeld dat we zelf wel wat uit een automaat verderop konden pakken. (had ik kunnen vragen, absoluut maar lijkt mij verkeerde volgorde).

Inefficiënt proces: Om 14:00 uur begon het proces door iedereen één voor één de administratie te laten afhandelen en de app in te stellen. Dit duurde zo'n 30 minuten waarin de rest van de groep verplicht zat te wachten. Tip voor Zeekr: Handel de administratie individueel af bij binnenkomst achter de balie, zo hoeft niemand nutteloos op elkaar te wachten.

Algemene presentatie: Daarna volgde een groepspresentatie in een ruimte die wél airco bleek te hebben (had ons daar neer gezet...). De inhoud voelde deels als een verkooppraatje en behandelde functies zoals de Bluetooth-sleutel (die op Android in de praktijk helaas slecht werkt). Tip voor Zeekr: Bied deze informatie vooraf aan via een korte video (bijv. via een QR-code tijdens het wachten). Dat bespaart iedereen tijd.

Gebrekkige interne kennis: Het enige onderdeel met échte toegevoegde waarde was het rondje om de auto zelf. Pijnlijk was echter dat de medewerker geeneens op de hoogte blijkt van de specificaties van hun eigen 'Refresh' model (LFP-accu) dat al sinds april op de site staat. Ik kreeg het advies om tot 80% te laden...dit is echter voor het oude model bedoeld met de nikkel-accu. De LFP-accu kan gewoon tot 100% laden. Geen verwijt aan de medewerker op locatie, maar wel een kwalijke zaak voor de organisatie erachter.

Conclusie van de afleverdag: Met een paar simpele logistieke aanpassingen kan Zeekr dit proces terugbrengen van anderhalf uur naar een halfuur, met veel meer persoonlijke aandacht. Nu voelde het vooral als tijdsverspilling en een teleurstelling op wat een leuk moment had moeten zijn.

Dan komen we bij de auto zelf:

4. De Software: Halffabrikaat vol irritaties
Waar het rijden goed is, laat de software op cruciale punten te wensen over:

Bugs & Frunk-drama: Een weer-widget op het hoofdscherm die willekeurig 1x per week ververst (ik zie 9°C in een onbekende plaats staan terwijl het buiten 22°C is). Random pop-ups over stoelventilatie (die de auto niet heeft!). Bovendien is de frunk door de auto feitelijk onbruikbaar: de laadkabel past erin, maar drukt heel licht tegen de kap waardoor de motorkapsensor willekeurig het alarm laat afgaan. De kabel ligt nu dus noodgedwongen alsnog in de kofferbak.

Bluetooth & Key-less ellende: Bellen i.c.m. een moderne Samsung S25 is matig; het geluid kraakt, gesprekken worden spontaan onverstaanbaar zacht en bij het instappen verbindt de auto soms gewoon niet. Daarnaast werd de 'phone as a key' functie prachtig gepresenteerd, maar deze draait op Android op een verouderd protocol waardoor de functie voor mij compleet onbruikbaar is.

Geen personalisatie: Je wordt geforceerd de Zeekr-software te gebruiken; Android Auto moet élke rit handmatig opgestart worden. De wettelijk verplichte veiligheidssystemen moet je elke rit handmatig uitzetten (3 losse acties). Waar andere fabrikanten hiervoor een slimme shortkey of profiel bieden, ontbreekt zo'n personalisatie optie bij Zeekr volledig.

Verder nog een gemist punt: Geen autopark (is wel beschikbaar in o.a delen van Azië en Australië). Geen deal breaker maar de hardware zit erop. Wellicht in de toekomst.

5. De Hardware (Het enige echte pluspunt): 4 / 5 sterren
Om eerlijk en gebalanceerd te blijven: de fysieke auto rijdt écht goed.

De afwerking van het interieur is netjes en de stoelen zijn comfortabel (hoewel BMW/Alfa-stoelen nog net wat beter zitten).

Het geluidssysteem is fantastisch en wellicht het beste in deze prijsklasse.

Het rijgedrag, de stilte en het vermogen zijn top.

Kleine minpuntjes: De dodehoekdetectie in de buitenspiegel is niet 100% betrouwbaar (slaat soms auto's over) en het knipperlichtgeluid staat irritant hard.

Verbruik: mijn woon-werk verkeer is ca. 110KM retour met gemixt 80 en 100 km/h wegen. Verbruik ligt nu in deze omstandigheden tussen 15-18 KWH/uur (gemiddelde snelheid zit rond de 80 km/h voor deze rit). Waarmee ik net de WLTP van 405 km niet haal. Geen top maar ook geen slechte prestaties.

Conclusie
De Zeekr X is als fysieke auto prima gelukt, maar de organisatie eromheen maakt de ervaring waardeloos. Van een 'premium' merk verwacht je een gestroomlijnd proces, volwassen software en bovenal een aftersales die verantwoording neemt als er dingen misgaan.

Zeekr bewijst helaas dat alleen de snelle verkoop telt. Voor mij een harde les: dit is mijn eerste, maar absoluut ook mijn laatste Zeekr.

P.S. Mocht de klantenservice of het management van Zeekr zich onverhoopt toch nog bedenken en alsnog inhoudelijk reageren op de formele klacht, dan zal ik deze review uiteraard van een eerlijke update voorzien.

• Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee