Zeekr 7GT Long Range RWD Launch Edition (2026)

Gebruikersreview

Zeekr 7GT Long Range RWD Launch Edition (2026)

Uitvoering7GT Long Range RWD Launch Edition
Bouwjaar2026
Jaar van aanschaf2026

Zeekr 7GT - Long Range

• 650 km

De overstap van een Duitse premium naar een nieuwe Chinees.

Sinds het moment dat bekend werd dat deze auto naar Europa zou komen, ben ik 'm met verregaande interesse gaan volgen. Alles aan deze auto sprak mij enorm aan. Het uiterlijk, het interieur en de beloofde luxe, maar dan voor de prijs van een Ford Explorer met alles erop en eraan (het was de Ford of deze voor ons).
Sinds december 2025 reed ik met een BMW 330E uit 2024. Luxe genoeg, geweldige rijeigenschappen, maar een kofferbak waar je net een boodschappentas in kwijt kan. Leuk voor als je met z'n tweeën bent, maar niet met een kleintje op komst.

In onze zoektocht naar een voor ons geschikte gezinsauto hadden we een paar eisen.
Elektrisch (was ik al gewend), ruimte en voor het oog ook wat aantrekkelijks.
Onze keus kwam hierbij eerst uit op de Ford Explorer. Een, in onze ogen, leuk uitziende auto. Rijdt ook goed, maar het interieur was toch niet wat we wilde, maar we zouden er wel aan kunnen wennen dachten we. Papieren op orde, maar nog niet getekend.
Toen kwam in april de nieuwe Zeekr 7GT in de showroom in Zeist. Toch maar stiekem even wezen kijken en daarna in één opslag de Ford vergeten.
Wat een geweldige auto om te zien. Luxe van binnen, enorm veel ruimte op iedere positie en een kofferbak waar, ondanks een op papier geen al te indrukwekkende ruimte in zit, toch enorm veel in past.
Verkocht.

Comfort- de eerste 650km
De auto rijdt echt heerlijk. Het stuur zet ik in de sportstand en verder de standaard comfortmodus.
Met het stuur op de comfortmodus vind ik het stuurgevoel te licht. Daarbij is het onderstel een stuk prettiger afgesteld dan het M-onderstel van de BMW. In de bochten ligt de 7GT uitstekend en over drempels of oneffenheden is deze heerlijk gedempt. De luchtvering van de Privilege mis ik zeker niet.
Het geluidsysteem met 23 speakers is geweldig, zeker nadat deze wat is aangepast naar hoe het voor mij ideaal klinkt.
De stoelen zitten heerlijk comfortabel en zijn perfect in te stellen voor iemand met mijn lengte van 1,94m. De juiste zitpositie vinden was ook niet moeilijk.

Vanuit Zeekr zit er in het swipe-down menu al ingebouwd dat je alle vervelende piepjes en meldingen met 2 seconden hebt uitgezet. Wat dieper in het menu kan je je persoonlijke voorkeuren nog aanpassen bij het ingrijpen in bepaalde situaties.
Er zit alleen zoveel in dat het wel even zoeken was de eerste paar dagen, maar eenmaal alles onder de knie, ga je er zo doorheen en is alles makkelijk te vinden. Als je overstapt van een oudere auto (10+ jaar), dan is het zeker wel even wennen.

Er zijn wel een paar punten waar vanuit Zeekr aandacht aan moet worden gegeven.
Allereerst de ACC. In de bochten remt de auto veel te veel af zonder enige reden. Hier komt hopelijk nog een update voor. Daarbij is het ook snel in de ankers wanneer een inhalende auto net wat te vroeg naar rechts komt. Je zou denken dat de auto op de snelheid anticipeert en niet direct als een pietje paniek reageert.

Daarnaast ben ik niet heel erg tevreden over de stand van de koplampen. Deze schijnen niet zover als ik gewend was bij BMW. Ze lijken te laag te schijnen en de grootlicht functie heb ik nog niet gezien, ondanks dat er toch plekken waren waar dit makkelijk kon. Hopelijk komt daar ook nog een update voor. De functie automatisch groot licht stond wel gewoon aan. Ik heb ook van andere gebruikers vernomen dat zij dit ook ervaren en er ligt al een melding bij Zeekr.

Het laatste wat ik nog niet heel fijn vind is de verlichting bij de voeten. Deze blijft ondanks de gekozen interieurverlichting wit en schijnt ook nogal fel. Ik denk dat dit nog een bug is, want het lijkt mij logisch dat deze veranderd met de gekozen kleur. Dit wordt hoop ik ook met een update aangepakt.

Prestaties
Op papier kan deze auto 655Km op een volle lading rijden. Altijd mooi die cijfers op papier, maar het blijkt bij deze best makkelijk te halen te zijn. Met een rit woon-werkverkeer, waarbij 95% snelweg is, kom ik uit op een gemiddelde van 15,5kWh per 100Km (wat koeler op de heenweg) en 14,5kWh per 100km (wat warmer in de middag).
Afgelopen weekend een rit naar Castricum van 100Km heen en terug. Ook daarmee bleef deze keurig op een 15,6kWh per 100km hangen. Hierbij reed ik niet achter een vrachtauto, maar gewoon rond de 104km/h op de snelweg, zonder al te veel op het verbruik te letten. Na de eerste laadbeurt kom ik op papier uit op een haalbare afstand van 672km. De airco stond richting Castricum overigens ook de gehele tijd aan. Zeer netjes.

De sportstand heb ik als snelkoppeling op het stuur zitten. De sprint van 0-50km/h voelt dan nog wat minder, maar daarna gaat de auto er als een racket vandoor, moeiteloos en zonder vertraging tot de 140km/h. De koets voelt voor mij dan ook niet nerveus, maar juist wat speels met de volle 421pk dan op de achterwielen. De auto lijkt hier, althans zo ervaar ik het, geen problemen mee te hebben. In de sportstand voelt de auto niet zoals het bij BMW was, maar het komt toch wel zo'n 90% in de buurt qua stuurgevoel. Ook in de snellere bochten lijkt de auto geen enkele moeite te hebben. Ik snap dan ook niet waarom de ACC enorm afremt voor een bocht, het is totaal niet nodig!

Betrouwbaarheid
Ik heb nog geen rare meldingen o.i.d. gehad. Ik gebruik het navigatiesysteem van Zeekr zelf en dit werkt ook gewoon lekker snel. Hier zit alleen nog wel een kleine bug. Wanneer je uitzoomt met de kaart, dan blijft deze op die positie hangen en beweegt niet mee met de auto. Enkel na het opnieuw centreren beweegt deze weer mee, maar dan wel weer met de standaard weergave, niet fijn als je wat vooruit wil kijken op de kaart. Hier wordt aan gewerkt met een nieuwe update.

Kosten
Hier gaan we in de toekomst ervaring mee opdoen. Ik heb er een servicepakket bij voor 4 jaar. Daarnaast is de garantie op de batterij 10 jaar of 200.000km. Met een jaarlijkse afstand van ca. 25.000km voorzie ik daar geen problemen.

10,0