Xpeng G9 RWD Long Range (2026)

Xpeng G9 RWD Long Range (2026)

UitvoeringG9 RWD Long Range
Bouwjaar2026
Jaar van aanschaf2026

Aanschaf nieuwe auto

• 40 km

Halverwege 2025 heb ik een nieuwe rol gekregen. Hierbij ga ik meer kilometers rijden en kreeg ik de mogelijkheid om over te stappen naar een leaseauto.
Dit moest wel een electrische auto worden. In dit eerste deel van mijn ervaring wil ik delen hoe ik tot de keuze ben gekomen van een Xpeng G9 en hoe het bestel proces is verlopen.

Daarna kom ik met een korte update rondom de eerste kilometers die ik met de Xpeng G9 heb gemaakt.

Keuze maken
Mijn situatie is dat ik een auto nodig heb waar ik mijn woon-werk verkeer mee kan doen maar ook waarmee ik, samen met mijn gezin, op wintersportvakantie kan (met dakkoffer) en in de zomer met een vouwwagen door Europa kan reizen.
Ik heb dus ruimte nodig maar ook een goed bereik en snel kunnen laden zodat je tijdens de vakantie niet continu stil staat.

In mijn shortlist heb ik 3 modellen gekozen waar ik mee ben gaan proefrijden. Het ging hierbij om de volgende 3 auto’s:

1. Skoda Enyaq business edition 85
2. ID.7 Tourer Pro S Limited Edition
3. Xpeng G9 Longe range RWB

Van de drie auto’s viel de Skoda als eerste af. Op gebied van ruimte is deze auto het kleinst, hij laadt het langzaamst op en heeft het kleinste bereik. Daarnaast was hij duurder in de lease dan de ID.7
De ID.7 reedt het lekkerst voelt meer als een station en was in de lease ook het goedkoopst (er was een aanbieding vanuit de leasemaatschappij

Ik heb gekozen voor de Xpeng G9 om de volgende redenen:
• De grote accu met een goede realistische range van +/- 400 km
• De laadsnelheid waarin je binnen een 25 minuten van 20% naar 80% kon laden
• De ruimte in de auto en de bagageruimte (inclusief frunk) is het grootst
• De aankleding. Deze auto heeft echt alles erop eraan
• Een hele mooie aanschafprijs

In de lease was hij wel wat duurder. Aangezien ik er 5 jaar mee ga rijden vond ik dit wel de moeite waard. Ook met de ervaring van twee vrienden die er ook in rijden de stap gemaakt.

Het bestel proces
Hier kan ik heel duidelijk over zijn. Dit was echt een drama. Na alle formulieren in te hebben gevuld ging de bestelling er begin juli eruit. Ik kreeg al snel een bericht dat de auto rond 30 oktober geleverd zou worden. In principe prima aangezien ik dan binnen de 17% bijtelling zou blijven vallen en op tijd als ik op wintersport zou gaan.
Een paar weken voor de datum had ik nog niets vernomen en toch maar even contact opgenomen met de leasemaatschappij. Deze verwezen me naar Xpeng Nederland die aangaven dat het nog steeds moest gaan lukken. Maar dat het wel een week later kon worden. Rond 5 november weer contact gezocht. Komt de auto nog en nog voor 1 januari 2026 als de bijtelling verandert.
Ik kreeg het bericht dat de auto er nog niet was en zelfs nog gemaakt moest worden. De lever datum werd verplaatst naar eind februari 2026. Ook vragen om een andere configuratie had geen zin. Bij de leasemaatschappij vonden ze het heel vervelend voor mij maar konden ze niets voor mij betekenen. Ik mocht het wel kosteloos annuleren.
Ondanks dat de irritatie hoog zat maar gekozen om te wachten.

Gelukkig! De auto is er!
En ja hoor. Een week voor de aangegeven datum ben ik weer gaan bellen. Xpeng gaf aan dat de auto op transport is richting Nederland. Een dag later werd ik gebeld en was hij al gearriveerd.

Een week later ben ik hem gaan ophalen in Breukelen. Na een prettig ontvangst en een goede en uitgebreide uitleg kon ik eindelijk op pad met de auto.

Ik ben blij dat ik heb gewacht.

De eerste 1000 km

Een schitterend interieur
Ik heb gekozen voor het bruin/oranje interieur dat mooi staat bij de zwarte hemel. En ik vind het interieur ronduit schitterend. Overal zie je mooie en zachte materialen en de stoelen voelen echt als zetels. Alles zit heel netjes in elkaar. Geen rare naden. Alles past netjes in elkaar. De schermen op het dashboard zijn groot maar dit vind ik zeker niet storend. Alleen vind ik het stuur qua design er niet op vooruit gegaan. De versie uit 2024 had een mooier stuurwiel.

Exterieur netjes maar niet bijzonder
Voor de buitenkant heb ik voor zilvergrijs gekozen. De auto is echt groot maar van buiten niet heel bijzonder van design. Vooral heel strak en dat bevalt mij prima!

Wat zit er veel op deze auto
Ik wist al dat er op deze auto veel opties zouden zitten. Het is en blijft een Chinese auto met alles erop en eraan. Een kleine opsomming:

1. Stoelverwarming, ventilatie voor en achter
7. Elektrische verstelbare stoelen
8. Panorama dak
9. Bescheiden sfeerverlichting
10. Xdrive
11. De mogelijkheid om met de app de auto in te laten parkeren en uit een parkeervak te rijden
12. Softclose van de deuren
13. Leren bekleding
14. Overal camera’s die je helpen met het besturen van de auto

En dan ben ik waarschijnlijk nog van alles vergeten dat ik nog niet weet.
Mijn kinderen op de achterbank zijn helemaal blij met alle gadgets. Al moet ik zelf ook toegeven dat ik best veel dingen ook dagelijks gebruik.

De auto rijdt heel comfortabel en voornaam
De auto is een heerlijke auto om over de snelweg te rijden. Het is echt op comfort gericht. Natuurlijk kan je snel optrekken maar daar nodigt de auto je niet voor uit. Het is vooral lekker om op lange snelwegstukken de massage functie aan te zetten en de auto zoveel mogelijk zelf te laten doen. Dat werkt heel prettig al vind ik het af en toe nog wel spannend om alles ‘los’ te laten.
Het is wel echt een grote auto. Zeker de motorkap is niet heel overzichtelijk. Gelukkig zitten er genoeg camera’s die je helpen met overzicht. Ook als je van plek op de weg verandert.

Aangezien ik tot nu toe altijd in een stationwagen heb gereden en dit mijn eerste SUV is valt het mij wel heel erg op dat je echt boven veel auto’s uittorent. Dat geeft een voornaam gevoel.
Het voordeel is wel dat je met 1 druk op een knop als je de auto binnenkomt meteen alle piepjes kan uitzetten.

Dus ben je op zoek naar een comfortabele snelweg cruiser. Dan is dit zeker een optie voor als je een keuze moet maken voor een nieuwe auto.

Range is prima. Ook met lage temperaturen
In de weken dat ik nu er mee rijd is de temperatuur zo rond de 10 á 12 graden. Met een gemiddelde snelheid van zo’n 100 km p/u haal ik een verbruik van zo’n 18 á 20 kwh per 100 km en komt mijn range steeds rond de 400 á 440 km. Ga je sneller dan merk je dat meteen in het verbruik en hoe snel de accu leegloopt. Maar met deze grote zware auto vind ik het nog allemaal reuze meevallen. Ik ben benieuwd wat het wordt als de temperatuur hoger wordt en als ik bepakt en bezakt ga rijden in de zomer richting Oostenrijk en Italië.

Je kunt heel snel laden door nieuwe LFP-batterij
Ik heb de nieuwe variant met de LFP-batterij. Deze kan tot max 500 kwh/uur laden en je kunt ook zonder problemen steeds opladen tot 100%. Ik heb tot nu toe 2 keer bij een snel lader gestaan en dat gaat behoorlijk rap. Van 40% naar 100% doet hij in zo’n 20 minuten. Aan het einde vlakt hij wel wat af maar laat hij nog steeds mooie laad snelheden zien.

Een prettige app
Bij het ophalen van de auto heb ik uitleg gekregen van de auto maar ook over de app. Deze kan heel veel. Ik gebruik eigenlijk de sleutel nooit en doe alles met de app. Als je naar de auto loopt opent hij, zet hij de stoel in jou positie en kan je de knop gebruiken om alle bliepjes uit te zetten. Daarnaast kan je hem vanuit de app op afstand openen, de verwarming/koeling aanzetten maar hem ook uit een parkeervak laten rijden of in laten parkeren.

Ook zie je je verbruik gegevens en wat de range nog is en het percentage van de accu.

Er kan nog veel meer. Dat ga ik de komende maanden allemaal uitzoeken.

Niet alles is positief
Ook zijn er een aantal dingen die ik minder positief vind.

• Tijdens het rijden herkende hij mijn telefoon niet meer en kwam ik niet meer in Apple carplay. Ik moest ergens stoppen om dit weer in te regelen
• Als je aan komt lopen naar de auto herkent hij je niet altijd. Dan ben je aan het klooien. Zeker als je niet de sleutel bij je hebt. Ik heb nu het kaartje altijd bij voor het geval het niet werkt
• De auto wilde ook niet starten toen hij mij niet herkende en steeds vroeg om verbinding met de telefoon
• De laadpoort kan je (volgens mij) alleen in het dashboard en via de echte sleutel opnemen. Dit is soms wel irritant. Zeker als je strak in een vak geparkeerd staat
• De afdekking van de achterbak zit wel heel raar laag. Deze had van mij wel wat hoger/handiger gemogen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met dat de rugleuning van de bank achter verteld kan worden… maar toch

Als ik rond de 10.000 km zit laat ik weer van mij horen.