Volvo XC70 2.5 T AWD (2003)

Volvo XC70
Volvo XC70Volvo XC70Volvo XC70Volvo XC70Volvo XC70Volvo XC70 - interieur

UitvoeringXC70 2.5 T AWD
Bouwjaar2003
Jaar van aanschaf2009

Koop- en rijervaring Volvo XC70

Half februari mijn lang verwachte Volvo XC70 opgehaald en de koop rond gemaakt. Nordic geeft een zeer plezierige en ontspannen service en heeft de auto netjes voor aflevering klaargezet (inclusief grote beurt, nieuwe remschijven). Ook is op mijn verzoek de achterbumper die wat diepe krassen bevatte op indrukwekkende wijze in een zo goed als nieuwstaat hersteld. Op een paar punten na aan het interieur (leren bekleding heeft een paar kleine beschadigingen / krassen) is de auto in een schitterende staat en de carrosserie werkelijk prachtig gepoetst. Op uitnodiging van Nordic worden de vergeten puntjes nog onder handen genomen waarvoor nog een afspraak gemaakt moet worden.

Na tekst en uitleg over de klimaat regeling, HU-803 audiosysteem en de prachtig bijgeleverde en mooi ingebouwde Becker navigatie systeem is het tijd om de XC70 op de weg te ervaren. Wat een sensatie! Zelfs nu na inmiddels drie weken rijplezier en inclusief een vakantie naar Frankrijk, ben ik nog even zo onder de indruk van deze tank op wielen. De motor heeft een minimaal olieverbruik laten zien over de ongeveer 2000 km die in Frankrijk gereden zijn, wat een geruste indicatie is.

Wegligging, stuurgedrag en vermogen zijn allemaal dik in orde. Ook de ergonomie en stoelen (eventueel elektrisch verwarmd) van de XC70 zijn fantastisch. Tot mijn verassing bleek het gekochte model ook nog over regensensor en parkeerstand verwarming te beschikken naast alle al aanwezige opties. Binnen hangt er een serene rust en motergeluid is onder de 3000 toeren enkel op de achtergrond hoorbaar. Zijn er dan helemaal geen minpuntjes? Ja die zijn er, maar tot minimum beperkt;
- Brandstofdeksel heeft een afgebroken vergrendelingsoog waardoor deze niet op slot valt bij vergrendelen van de auto (na vertraging van 10 minuten).
- Bij stapvoets rijden is het niet mogelijk de tweede versnelling te gebruiken (de motor lijkt dan te willen afslaan). In al mijn voorgaande (veel lichtere, maar ook minder krachtige auto's) ben ik anders gewend.
- Veligheidsgordel van de passasier zit voor mijn vrouw oncomfortabel hoog waardoor de riem de neiging heeft in de hals te 'snijden', dit terwijl mijn vrouw niet veel kleiner dan van gemiddelde lengte is.
- Plastic vooruitklemmetje voor het herbergen van b.v. een parkeerbon intefereerd bij bepaalde motortoertallen (een viltje gaat hier uitkomst bieden).
- Schakkelen van 1ste naar 2de versnelling gaat wat stug.
- Bergruimte om voorstoelen wat aan de beperkte kant (op vakantie zijnde).

Al het overige werkt perfect (ik heb tijdens de vakantie alles uitgebreid kunnen testen) en de auto geeft het behagelijke gevoel dat alles van zwaar en kwaliteitsmateriaal is gemaakt. Ik ben uiterst tevreden met mijn aankoop en kan me lastig voorstellen ooit nog een andere auto te willen rijden.

Koop ervaring Volvo XC70 Nordic deel II

Inmiddels ben ik een aantal maanden ervaringen met de in februari aangeschafte Volvo XC70 rijker. De auto blijft een feest om in te rijden en ik ben nog elke dag meer dan gelukkig met de keuze. Voornaamste reden voor deze update is een verdiende positieve terugkoppeling aan het adres van Nordic. Zoals in mijn eerste review aangeven dat er een vervolgafspraak zou komen om de puntjes op de 'i' te zetten met name voor herstel van een paar beschadigingen in de leren bekleding, heb ik inmiddels een paar maanden ervaring met het resultaat. De zandgele bekleding, niet de makkelijkste kleur lijkt mij, is werkelijk prachtig hersteld. Geen van de ca. 5 plekjes (schrammen en krassen) is iets van terug te vinden. Hier is de afgelopen 2 maanden niets in veranderd en het hestel dus duurzaam.
Als enig (technisch) probleem ervaarde ik een melding voor benodigde service aan de SRS airbag. Nadat in eerste instantie een reset van de boordcomputer is geprobeerd (nodig als gevolg van het vervangen van het GPS systeem), is uiteindelijk gebleken dat de boordomputer zelf het probleem was. Kosteloos (inclusief vervangend vervoer) is de boordcomputer vervangen en functioneerd alles nu naar behoren. Over de auto in zijn geheel niets dan goeds op een punt na. Ik blijf bij geheel insturen en afhankelijk van wegtype af en toe het gevoel hebben dat tussen de twee voorwielen verschil in tractie ontstaat zodat meestal het buitenste voorwiel een stukje doorslaat alsof er een sper-differnitieel op de vooras staat ingeschakeld. Ditzelfde fenomeen zou ook kunnen verklaren dat in parkeergarages de XC70 piepend en krijsend van zich laat horen zelf bij minimale snelheid en ontkoppelde motor. Volgens Nordic niets om me zorgen over te maken, maar ik blijf me afvragen of er ergens in het aandrijfmechaniek niet te veel spanning wordt opgebouwd..
Ik sluit af met mijn dank aan Nordic voor de goede en plezierige service geboden en het prachtige hestel van de bekleding!