Volvo V70 D5 AWD Summum (2006) #2
Uitvoering | V70 D5 AWD Summum |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
Ervaringen eerste 60.000 km
Ik lees altijd met veel belangstelling de reviews als ik op het punt sta een andere auto aan te schaffen en daardoor voel ik me eigenlijk een beetje verplicht mijn ervaringen te delen, zodat mensen die eenzelfde auto willen aanschaffen zich goed kunnen inlezen.
Ik rij reeds 60.000 km in een Volvo V70, D5 summum AWD. Een bijzondere combinatie, omdat je deze combinatie weinig tegenkomt. Meestal is AWD verbonden met een XC70.
De auto is erg comfortabel op de snelweg en de stoelen zijn uitmuntend. Het zijn ware zetels en elektrisch in alle mogelijke standen te verstellen. Je rijdt zo 1.000 km weg zonder rugpijn of vermoeidheid. Alle mogelijke luxe is aan board, inclusief de opklapbare kinderzitjes op de achterbank.
Deze zijn overigens erg handig voor kleine stukje, maar op langere stukken met slapende kinderen een crime. Ze bieden geen zijdelingse steun en de kinderen hangen alle kanten op, behalve in de stoel.
Het leer is zacht en voelt lekker aan en de navigatie werkt naar behoren. Over de D5 motor is al veel gezegd en geschreven en daar sluit ik me volledig bij aan. De 5 cilinder brult waar gevraagd en is fluisterstil als het moet. Verder draait hij erg soepel zijn rondjes, kortom een heerlijke motor.
Het dashboard ziet eruit als een cockpit met legio aan knopjes, maar doet inmiddels toch wat verouderd aan en er zijn (te)veel plastic materialen gebruikt. Echt kraken doet het dashboard overigens niet. Wel hoor ik de passagiersstoel kraken als deze bezet is. Erg hinderlijk, maar volgens de dealer kan dit eenvoudig verholpen worden.
De audioinstallatie is fantastisch. Ik heb de HU-850, wat de duurste installatie is en het is een waar concert in de auto. Je kunt de volumeknop vol losdraaien, dat zelfs de binnenspiegel begint te trillen, zonder dat de boxen overbelast worden. Wel is mijn cd-wisselaar stuk gegaan (helaas met 6 cd's er nog in die ik er niet uit krijg). Dit is ook een bekend probleem, vertelde de dealer.
Het verbruik valt me erg tegen, vanwege de AWD. Een normale D5 heeft een bereik van 900-1000 km met volle tank, maar ik haal net de 650 km. Nu rij is veel stadsverkeer en kleine stukjes en hou van stevig doorrijden en optrekken. Bij rustig rijden en veel snelweg (bijv. vakantie) haal ik 750-800 km. Daar staat tegenover dat met AWD de wegligging vele malen beter is. Omdat de V70 nogal een schuit is heeft deze de neiging in de bochten wat over hellen. Met AWD is dit een stuk minder.
De vering is wel behoorlijk stevig afgestemd en met name in duitsland met die betonplaten op de snelweg geeft het onderstel behoorlijk wat trilling door. Erg hinderlijk. Als ik in Duitsland zou wonen, had ik hem onmiddelijk ingeruild.
Nadelen:
Toch het verbruik, gebruike dashboard materialen, vering.
Voordelen:
rijcomfort, zitpositie, stoelen, D5 motor, ruimte.
Mijn vorige auto was een BMW 320d. Een stuk kleiner, maar het weggedrag zoveel beter. Ik stapte daar altijd met een lach op mijn gezicht uit. Bochten worden opgeslokt alsof ze er niet zijn. Rijden was beleven. De V70 is meer een vervoermiddel. Blijft uiterlijk stoer en robuust, maar wordt nergens sportief.
Voor degenen die een V70 D5 willen aanschaffen zou ik AWD toch willen aanbevelen. Geen aquaplanning, geen problemen in de sneeuw, beter bochtengedrag. Neem dan wel een hardere vering en hoger bezineverbruik voor lief.
Problemen:
buiten het gebruikelijke onderhoud geen noemenswaardige grote reparaties gehad. Erg betrouwbaar. Reparaties en onderdelen zijn wel erg duur.
Mijn volgende auto wordt waarschijnlijk toch weer een BMW. Als je dat eenmaal hebt ervaren is al het andere, naar mijn mening, toch een stukje minder.