Volvo V70 2.4D Limited Edition (2010)

Volvo V70
Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70Volvo V70

UitvoeringV70 2.4D Limited Edition
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2010

Reden aanschaf:
Ik was op zoek naar een auto met meer laadruimte, en dat heeft deze V70 in ruime mate. Daarnaast zocht ik een auto die meer comfort bood (de voorganger, de S40T5 was toch wel stug geveerd en had misselijkheid van mijn dochter tot gevolg als ze achterin zat).

Daarnaast wilde ik een auto die mijn caravan (maximaal gewicht 1500kg) een beetje makkelijk kon trekken. Niet dat de S40 daar problemen mee had, wel vond ik de verhouding tussen auto en caravan een beetje zoek :)

Comfort
Natuurlijk pas 2500 km mee gereden, maar de auto is zeer comfortabel. De leren stoelen zitten heerlijk, ook achterin. Mijn dochter heeft geen enkel probleem meer. Wielbasis is een stuk groter t.o.v. de S40 en ook de spoorbreedte zorgt voor aangenamer rijden.
Pas 1 weekend met de caravan op pad geweest met de auto, maar ook dat was heerlijk rijden. De auto ligt goed op de weg, natuurlijk voel je dat je een caravan erachter hebt hangen, maar je hebt nooit het moment dat de caravan de auto mee zou kunnen nemen.

Ook belangrijk voor het comfort vind ik het bedieningsgemak en door de grote overeenkomsten met de ergonomie van de S40 voelt het al vanaf het begin vertrouwd. Alles is goed te bedienen en zeer intiutief.

Daarnaast is de limited edition al voorzien van 1 of ander pakket. Hierdoor heb je al navigatie, gescheiden klimaatregeling en, superhandig, een electrische achterklap. Klinkt overbodig, maar met je handen vol is het erg makkelijk.

Prestaties
De 2.4 diesel is sterk zat met een koppel van 420Nm. Wel vind ik 'm wat traag met optrekken, maar dat komt misschien ook omdat ik nog wat voorzichtig ben met het indrukken van het gaspedaal (voor het eerst dat ik een automaat heb). Eenmaal op gang is de automaat heerlijk, ook bij inhaalacties. Zou iets sneller mogen schakelen, maar deze Volvo nodigt niet uit tot hard rijden en scheuren (hoewel het er wel mee zou kunnen). Gewoon een heerlijke lange-afstandsauto.

Betrouwbaarheid
In de afgelopen 2500 km nog geen problemen :)

Gebruikskosten
Boordcomputer geeft een gemiddeld verbruik aan van 1 op 14.5. Vind ik toch wel redelijk voor zo'n grote auto (wel met overwegend snelwegverkeer tot nu toe).

Vakantie-ervaringen (met de caravan)

Net terug van vakantie met de caravan (voor de kenners: TEC Weltbummler Jubilaem TE555, totaalgewicht - inclusief belading - 1.500 kg, totale lengte 7,4 meter). Zonder problemen naar het zuiden van Frankrijk gekoerst, meerdere campings aangedaan, steile hellingen bedwongen en dat alles zonder een centje pijn.

Prestaties:
Op de snelweg veelal de automaat in handbediening gezet. De V70 wilde wel erg graag in zijn 6 rijden en dan trekt de motor niet lekker. Dus keurig het grootste gedeelte in zijn 5 gereden. Af en toe terug naar de 4e versnelling bij een steile heuvel of bij een inhaalactie. In steden en dorpen wel steeds terug in de D-stand, ook in zijn 3e en 4e versnelling heeft de auto voldoende trekkracht om die massa achter 'm in beweging te houden.

Het zou fijn zijn om een soort caravanstand aan te kunnen zetten zodat de auto wat hoger in de toeren blijft rijden.

Bij manouvreren op campings is de automaat erg lekker, voet kan vaak boven de rem blijven hangen. Door de automaat had de auto net genoeg kracht om de combinatie te laten bewegen (behalve natuurlijk bij wat hobbelig of schuin terrein).

Verbruik:
Het verbruik was gemiddeld 1 op 8,8 volgens de boordcomputer. Bij lange na niet het verbruik wat ik daarvoor had gehaald, maar met een sleurhut erachter en meer stroomgebruik (airco, dvd, koelbox en koelkast/vriezer in de caravan) viel me het zeker niet tegen.

Het verbruik van koelvloeistof is wel hard gegaan. De eerste rit na thuiskomst kreeg ik de melding dat deze te laag was. Even gecontroleerd en het bleek inderdaad net onder het minimumstreepje te zitten. De rit naar de pomp (2 km) durfde ik nog wel aan, en daar even bijgevuld. Ik weet niet of het normaal is dat de auto zoveel koelvloeistof heeft verbruikt, maar er hebben heel wat warme dagen in mijn vakantie gezeten. Als je dan bergop rijdt met caravan erachter zal de motor wel een flinke koeling nodig hebben.
-- Update 13-9-2010 --
Het peil de afgelopen weken in de gaten gehouden, daalt geen druppel meer. Vorige week belde de dealer mij op om te vragen hoe de auto bevalt en gelijk maar even het koelvloeistofprobleem aan hem voorgelegd. Hij vertelde dat bij extreme warmte en zware belasting er inderdaad koelvloeistof kan worden verbruikt. Bij normaal gebruik zou het echter niet voor mogen komen, dus of ik het in de gaten kon houden en bij twijfel even langs wilde komen om het te laten controleren.

Navigatie:
De ingebouwde navigatie kiest niet altijd de makkelijkste route. Dit hield in dat ik soms door een dorpje werd geloodst terwijl een kleine omweg over een rondweg weliswaar langer, maar ook veel eenvoudiger was geweest. Met de auto alleen is dat geen probleem, maar met een caravan erachter vereist dat soms wel wat meer stuurmanskunst.

Conclusie:
Een heerlijke reisauto waarmee je goed een (zware) caravan kan trekken. Versnelling kan wat ruimer worden afgesteld maar door over te gaan op handbediening (enkel op de snelweg) is dat niet echt een noodzaak. Navigatie zou beter kunnen.

60k and going strong

Recentelijk de auto voor een 60k beurt weggebracht. De auto reed een beetje bonkeriger dan voorheen en kon dus wel een afstelbeurt gebruiken. En gelijk maar de winterbanden eronder laten zetten.

Daarnaast wat kleine dingetjes, de dag voor het wegbrengen was 1 koplamp (het lampje, niet de unit) kapot gegaan, de mevrouw van de navigatie was haar stem kwijt en de middenconsole rammelde wat.

Alles netjes opgelost. Auto rijdt weer lekker, en bevalt nog steeds goed. Het verbruik van koelvloeistof waar ik vorig jaar nog last van had gehad, lijkt verdwenen. Ik denk dat dat komt door de minder warme vakantie en ook dat ik minder in bergachtig gebied heb gereden met de caravan.

Valt eigenlijk weinig te melden, zou daardoor Volvo soms een wat saai imago hebben :)

Over de ton...

Inmiddels ruim 1 beurt verder waarbij er een of andere ketting vervangen moest worden (niet de distributieriem, die moet bij de volgende beurt). Dit viel samen met een terugroepactie waarbij een onderdeel van de ketting nagekeken moest worden, en mijn dealer was zo aardig om dit helemaal op de terugroepactie te gooien. Dat scheelt weer.
Verder geen rare zaken bij het onderhoud naar boven gekomen en de auto rijdt nog steeds als een zonnetje.

Vlak voor de 90k beurt heb ik nog wel de voorbanden voor de eerste keer moeten vervangen. Helaas hebben ze niet de 90k gered, want in de 2 winters dat ik de auto heb, heb ik ook op winterbanden gereden.