Volvo V70 2.4D Limited Edition (2009)

Volvo V70 2.4D Limited Edition (2009)

UitvoeringV70 2.4D Limited Edition
Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2013

Net een maandje

We zijn kritisch, zie ook onze ervaringen met de Laguna.

Toch hebben we het aangedurfd een Volvo V70 2,4D geartronic te kopen met een hogere kilometerstand dan de auto die we inruilden. En we hebben er alle vertrouwen in dat we met een jaarkilometrage tussen de 35 en 45 duizend nog een paar jaar prima en probleemloos mee voort kunnen en dan nog een redelijke prijs terug krijgen.

Het is nu exavt een maand dat we de auto hebben en we kunnen slechts melden dat het verbruik niet superzuinig is, maar met een 5 cilinder automaat precies binnen het verwachtingspatroon valt. We denken zelfs te zien dat het verbruik langzaamaan daalt en de laatste 2 tankbeurten lager is dan de vorige auto liet noteren. We zijn dus voorzichtig positief.

Verder heeft de auto naast tankbeurten een professionele poetsbeurt met waxoyl gehad om de glans van de eerste waxoyl behandeling (3 jaar geleden) nog langer vast te houden.

Eigenlijk zijn we best benieuwd of we verstandig hebben gedaan met deze switch naar een auto met hogere kilometerstand. Volgens Volvoliefhebbers uiteraard wel, die zeggen standaard dat het inrijden net is afgelopen nu.

De tijd zal het leren.

einde garantie

Binnenkort loopt de garantie af. De afgelopen periode hebben we alle kleinigheidjes die ons opvielen genoteerd en de dealer heft de auto twee dagen gehad om alles te beoordelen, en de benodigde onderdelen te vervangen. Niets echt spannends. Een buitenspiegel vervangen die wat los ging zitten, een ruitmotor vervangen omdat die wel erg gemakkelijk stopte bij wijze van veiligheid, een rammel in het motorcompartiment (loszittend embleem) vervangen, handgreep vastzetten, achterklep opnieuw stellen zodat die kraakvrij gemonteerd zit, software versnellingsbak updaten en als grootste ingreep schokbrekers voor vervangen. (Goede service van dealer Serva, mag ook gezegd)
Nu dat merken we, wat een compleet andere auto, nog even comfortabel, maar veel steviger en flink bochtenwerk is ook mogelijk nu.
Daarna wilde ik de versnellingsbak laten spoelen. Eerder met een andere auto eens een vastgelopen automaatbak gehad en hier wil ik geen enkel risico lopen. Dus spoelen bij Varioclean. Ook zo’n metamorfose. Eentje in de categorie, dat hadden we veel eerder moeten doen, wat schakelt de van zichzelf al niet slecht schakelende 6-bak nu soepel en na een 1000 tot 2000 km zal dat nog beter worden.
Qua verbruik hebben we niet te klagen, ook geen hoezee dit keer. Minutieus elke tankbeurt noteren levert een gemiddeld verbruik op over de afgelopen 12000 km van 1:14,5. Wellicht toch chippen eens proberen als verbruiksdemper? Helaas dat is nog niet in beeld. De verwachte besparing per jaar maakt het niet rendabel. Ook zegt de factsheet van de versnellingsbak dat deze een capaciteit heeft van 440 nm en de motor levert standaard al 420nm, dus weinig speling hier. Ik hou het nog een jaartje oid in mn achterhoofd.

Voor de rest, hoe langer de rit, hoe leuker ik het vind om de auto te nemen. Een echte cruiser dus.

Top

Nexttttttttt

Na 80.000 km is het tijd voor wat anders. Technisch en optisch was er geen enkele noodzaak de auto weg te doen. Wat waren onmze overwegingen dan wel?

1: de auto is 7 jaar oud en heeft "slechts" 266 dkm op de teller. Daarmee heeft de auto een gewone waarde. Over 1 jaar heeft ie meer dan 3 ton en dan is het gewoon eenoude auto met heeeel veel kilometers. Desastreus voor de waarde. Dus de afschrijving komend jaar is een veelvoud van de afgelopen jaren
2: Hoewel niet echt noodzakelijk zaten er toch wat kleine dingen aan te komen op onderhoudsgebied. Rubbertje hier, sensortje daar. Allemaal kleine dingen, die de komende beurt (over 3 weken) al met al heel duur konden maken
3: bandenwissel naar zomer waarbij er weer 2 nieuwe moesten komen.

Voila, zomaar 3 argumenten die het grootste deel van inruil financieel rechtvaardigen. Argument 4 is dat we ook wel eens wat anders willen.

De afgelopen jaren met zeer veel plezier in de V70 gereden, behalve 1 kleine storing aan een intercoolerslang (gescheurd) ad 150 euro, heeft de auto geen extra kosten met zich meegebracht dan alleen de beurten en banden. Geen slechte prestatie voor 2,5 jaar en 80 duizend kilometer. En tussen de vorige update en nu, bij een stand van 230.000 kilometer is de auto nog gechipt naar 235 pk/510 nm, wat een genot. De cijfers doen anders vermoeden, maar hierdoor is de auto nog relaxter en zuiniger geworden. (uiteindelijk over 80000 km een zeker niet slechte maar ook niet indrukwekkende 1:14,4)

Behalve de kennisgeving dat we een andere auto hebben gekocht is deze update dus behoorlijk saai.

Owja, als vervanger is er weer een Volvo gekomen. 1 die meer gelijkenis met Alfa vertoont (mijn roots). Een V60 D5 in R-design trim. En wéér een met de kop er af. We beginnen weer met een maagdelijke 185000 kilometer.

History repeating?