Volvo S60 D5 Edition II (2009)

Uitvoering | S60 D5 Edition II |
Bouwjaar | 2009 |
Jaar van aanschaf | 2016 |
Weer een S60
Een hernieuwde kennismaking met een Volvo S60. Een paar jaar geleden heb ik er ook 1 gehad maar veel te snel weggedaan en ik kon het idee niet meer loslaten. Ik moest en zou er weer 1 kopen en het liefst het vorige model, gemaakt tot 2010 met die geweldige dieselmotoren en die tijdloze fraaie koets. Ik vind deze mooier dan het huidige model en de motor die erin ligt zeker, een 2.4 5 cilinder met 163 pk. Dat is aangenamer dan die 1.6 diesels die je veel aantreft in het nieuwe model S60. Ik heb daar nog niet mee gereden en misschien valt het allemaal wel mee maar nu ik de keuze toch had.....
Deze fraaie S60 kwam ik tegen bij een Kia dealer in Alkmaar. Van 1e eigenaar geweest, aantoonbaar goed onderhouden en zag er geweldig uit. Een proefrit en een goede inruilprijs voor mijn Corsa deed mij snel de knoop doorhakken.
Dit is een automaat, ik moest daar eigenlijk niet zoveel van hebben maar het aanbod van goede gebruikte S60's van de vorige generatie met dieselmotor begint langzaam aan wat schaarser te worden dus had ik niet zoveel keuze. Maar zoals wel vaker gehoord is het wel heerlijk rijden met deze soepel schakelende automaat. Het rijden met deze S60 is sowieso een genot. Een heerlijk stille auto en de motor loopt prachtig. Van binnen klinkt deze bijna hetzelfde als de 5 cilinder benzine-versie van Volvo, knap gedaan.
Nu we toch in de Volvo zitten, het interieur blijft er geweldig mooi uitzien, mooie vormgeving, overzichtelijk, veel knoppen, beetje alsof je in een vliegtuigcockpit zit. Deze S60 heeft het prachtige 2-tone lederen interieur. Ondanks de kilometerstand zie ik nergens slijtagesporen in het interieur. Dat zegt ook wel wat over hoe de vorige eigenaar met de auto is omgesprongen maar de kwaliteit van het interieur is blijkbaar top. De stoel is werkelijk op alle mogelijke manieren in te stellen maar toch heb ik nog niet helemaal de juiste positie gevonden. Ook voel ik iets in mijn rug prikken, niet storend maar ik denk dat dat het binnenwerk is van de rugleuning. Ruimte is er genoeg binnenin hoewel de ruimte achterin wat tegenvalt, maargoed, wanneer ga je nou met 4 of 5 volwassen mensen op stap? Ik niet dagelijks in ieder geval en voor mij bied de auto een enorme ruimte voorin. Ik ben 1.88 lang. Alle knoppen en hendels laten zich makkelijk en logisch bedienen. Het navigatiesysteem wat mooi weggewerkt is in het dashboard werkt wat traag maar ach, het is een auto uit 2009 dus dat mag. Het audiosysteem is prima en gelukkig heeft deze een aux-aansluiting, lekker om een mp-3 speler in te pluggen bijvoorbeeld. Het geluid is prima in te stellen en behoorlijk goed. Ik mis wat opbergmogelijkheden voor kleine spulletjes. Ik heb de dubbele bekerhouder uit de middenconsole haalt, die gebruik ik niet dagelijks.
Het rijden is een genot, je kan er heerlijk rustig mee cruisen maar ook opschieten en het verbruik is bij mij gemiddeld 1 op 16. Dat valt mij niet tegen maar ik rij veel op de snelweg. In de stad en in de file zie ik aan de verbruiksmeter dat de S60 dan een flinke slok lust.
Het voelt ook gewoon goed om met deze auto te rijden. De auto voelt robuust, solide en veilig aan.
Dit is niet mijn eerste Volvo, ik heb een 850 glt en een S70 gehad en een paar jaar terug een S60 diesel. Ervaring genoeg met Volvo maar nog niet met dit exemplaar. Maar dat gaat wel gebeuren en ik blijf deze review de komende tijd aanvullen. Ik ben benieuwd hoe de komende tijd gaat verlopen met de hernieuwde kennismaking met deze fraaie Zweedse schone. Natuurlijk zeggen de waarderingen voor betrouwbaarheid en gebruikskosten nog niet zoveel maar om te beginnen en omdat ik vertrouwen heb in het merk geef ik 4 sterren. Deze S60 is door de vorige eigenaar goed onderhouden en bij 180.000 is het noodzakelijk grote onderhoud geweest inclusief distributieriem, waterpomp etc. Door de dealer zijn er 4 nieuwe banden op gezet dus ik denk dat ik niet zoveel kosten ga krijgen de eerste 2 jaar.
Ik zal regelmatig deze review aanvullen en tot die tijd ga ik genieten van elke kilometer!