Volkswagen Touran 1.6 16V FSI (2003)
Uitvoering | Touran 1.6 16V FSI |
Bouwjaar | 2003 |
Jaar van aanschaf | 2003 |
In 2006 gekocht een 3 jaar oude Touran 1.6 FSI Higline tbv 3 kinderen op achterbank.
Voordelen:
-ruimte.
-wegligging & veiligheid.
-hoge zit / kijkgenot.
-goede bakverhoudingen tot 120 km/h.
-zuinig verbruik.
Nadelen:
- problemen FSI motor.
- veel elektronica problemen.
- niet zo sterke motor ivt gewicht.
- schandalig dure onderdelen ivt dealer Duitsland (afromen PON).
Een greep uit de defecten de eerste 4 jaren:
- ratelen fsi motor:kettingspanner vervangen
- 2 remunits achter vervangen
- koppeling vervangen ivm trillend aangrijpen
- coating dashboard verdwijnt
- gebroken motorsteun
- tikkende kleppen: motorspoeling
- hangende stelmotor verwarming linksvoor, altijd warm in winter
- update ivm afslaan bij starten
- trafo xenon defect & hoogte verstelling defect.
- climatronic unit kaduuk
- portierslot en achterklepslot vervangen
- expansievatsensor kaduuk
- brandstoffilter verstopt
- temp. sensor kaduuk
- NOX sensor kaduuk
Al met al voor de km's teveel defecten. Ik ben dus testrijder geweest en nu is hij half vervangen qua onderdelen. Op vakantie met bepakking en dakkoffer veel terug naar 3e versnelling berg op of een grote aanloop nemen, echt een NL-se uitvoering! hang er svp geen caravan achter ivm veiligheid. Motor maakt teveel toeren op kruissnelheid bij 140 km/h en wordt dan zeer onzuinig. Toch blijf ik doorrijden en wordt de volgende een uitontwikkelde TSI DSG 140 getund naar 170 pk uit Duitsland (scheelt ca. eur 10.000,-) of een nog te ontwikkelen ruime Toyota MPV.
Tip: bestel onderdelen via internet uit Duitsland, scheelt honderden euro's: laatst merk remschijven en blokken voorwielen ad eur 125,- uit Duitsland; bij VW dealer voor 365,-!!! en wat dacht je van een reservewiel Touran, die gaat bij PON toch zeker drie maal over de kop, google ze maar of via ebay!
verkocht
Na 7 jaar met plezier maar wel als testrijder te hebben gereden heb ik de Touran particulier verkocht. De afschrijving over 7 jaar bedroeg EUR 158,- per maand wat ik dan maar zie als compensatie voor alle (financiele) reparatie-ongemakken. Echter weer bij een particulier een Touran gekocht, nu uit 2007, met 140 pk TSI motor en laten tunen tot 170 +. Wel reeds voorzien van nieuwe ketting, en gelijk ivm carbonafzetting zelf motorflush uitgevoerd. Tot op heden bij veel snelweg een verbruik van 1 op 13,6 gemeten op echte liters. De facelift Touran kent een beter onderstel, is veel stiller en natuurlijk veel krachtiger. Gekozen voor de facelift omdat de nieuwste Touran mij qua looks niet aanstaat. Ook gekeken naar S-max 2.5T maar te onzuinig en te weinig veiligheidsvoorzieningen. Ik hoop met deze Touran zeker 5 jaar te rijden waardoor mijn afschrijving rond de EUR 115,-p/m zal zijn. Als de reparaties dan uitblijven ben ik dan koopman, we gaan het zien.