Volkswagen Touran 1.2 TSI BlueMotion Technology Highline (2010)

UitvoeringTouran 1.2 TSI BlueMotion Technology Highline
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2012

Tsja

Na drie jaar in een zeer luxe C4 Grand Picasso (zie vorige review) gereden te hebben kwam verandering in werkgever en voor mij ook verandering van lease-auto.

Na wat voorlopers (o.a. Hyundai i30 CW en Peugeot 308SW) eindelijk weer een auto die ik langere tijd kan rijden en die ik dus ook de moeite van het reviewen waard vindt.

In de leasepoule stond een Volkswagen Touran 1.2 TSI highline en die voldeed aan de belangrijkste eisen die ik aan een auto stel. Vlak voor de vakantieperiode is ruimte voor drie kinderen en een trekhaak een must. Daarnaast was 20% bijtelling ook wel lekker. Het scheelt mij ruim €350 netto per maand in vergelijking met de Citroen bij mijn vorige werkgever.

Dan de auto zelf:
Het is een prima auto die voldoet op alle fronten. Hiermee is dan ook alles gezegd. Eigenlijks kan je niets negatiefs over deze auto melden. De motor valt niet tegen voor een 1.2 en het comfort is redelijk in orde en de ruimte voor een gezin is zelfs uitmuntend.

Toch is er een maar. Iets in de auto mis ik.

De motor is soepel en verrast tot 3000 rpm maar daarboven valt het allemaal een beetje dood. Doortrekken in toeren voegt weinig toe behalve meer lawaai. Dat is natuurlijk de keerzijde van de beperkte inhoud en de tol die je betaald voor een lagere bijtelling. Eenmaal op snelheid is het wel weer een fijn motortje en zelfs ronduit stil op kruissnelheden. De auto rijdt makkelijk 160 km/u als er voldoende ruimte is. Maar even wat feller wegrijden of inhalen moet je gewoon niet willen met deze auto.

Dan de wegligging. Echt mijn grootste ergernis. Ik mis gevoel in de besturing en het onderstel. Zeker als je iets harder gaat rijden dan wordt het allemaal zo vaag. Zeker met een beetje zijwind ben je continue aan het corrigeren en als het nog harder gaat waaien durf je gewoon niet meer harder te gaan rijden. De natuurlijke snelheid waarbij je je prettig voelt daalt als gevolg van de onzekerheid in besturing en wegligging. Ik verwacht echt niet dat een hoge MPV met windkracht 7 bij 180 KM/u als een blok op de weg ligt maar iets meer controle zou zeer wenselijk zijn. Ik denk dat de electrische stuurbekrachtiging hier mede debet aan is.

Deze auto vraagt gewoon om een hele rustige berijder die meegaat in de flow van het verkeer. En gelukking zijn er heel veel van dit soort chauffeurs.

Positieve aspecten zijn er absoluut ook te noemen:
Het verbruik. Ik rij volgens de boordcomputer 7,1 l/100km. Keurig voor zo'n MPV op benzine!
De afwerking. Alles is gewoon af in een VW. Een simpel iets als een regensensor doet gewoon precies wat hij moet doen. Wel wat anders als de regensensor van Peugeot en Citroën.
Ook het RNS 315 NAV systeem en de wijze waarop telefoon, media en NAV werken is gewoon wat je ook mag verwachten anno 2012.
Ook positief: de stoelen in de Highline utvoering. Zitten echt perfect en zijn goed instelbaar.

Ik heb besloten om deze auto te blijven rijden tot het einde van de leasetermijn (140.000 km). Daarna wordt het zeker weer een automaat en ik denk geen MPV meer. De matige wegligging van zowel de Citroen Picasso als de VW Touran doen mij weer terugverlangen naar meer rijdersauto's. Op zich kan het nu ook prima want de kinderen zijn uit de zitjes en maxicosi's.

Het feit dat ik betrouwbaarheid op 3 sterren heb gezet is dat ik inmiddels 2 keer in de garage ben geweest voor storingen. Een keer betrof het een bougiekabel die kapot was en één keer voor een kapotte distributieketting.

Tsja..

Het blijft een beetje een dubbel gevoel.

Feitelijk doet de auto niets verkeerd. De motor loopt als een zonnetje, lekker veel ruimte, geen klachten van de achterbank, goede stoelen in de highline, en ga zo maar door.
De afwerking is keurig en alle systemen doen zonder morren waarvoor ze bedoeld zijn.

Blijft een feit dat ik wel iets mis. Een stukje beleving en rij-dynamiek. Het is allemaal zo keurig netjes, alles klopt gewoon net iets te veel in deze auto. De hoge zit begint mij te irriteren net als de koersvastheid bij meer dan windkracht 4.

Soms verlang ik terug naar oude tijden toen ik mijn 205 GTI met het gas aan de praat moest houden en op moest passen dat de motor niet verzoop. Iets te hard door een bocht en mijn eigen achterkant haalde mij in. Dat was ook niet alles maar het was wel beleving en dat mis ik. De Citroen C4 Grand Picasso die ik hiervoor had was wat dat betreft een leukere auto. Die gaf een gevoel, het zwevende tapijt, de ongekende comfortbeleving had iets.

De volgende auto is besteld. In deze komkommertijd in auto-land moet iemand het doen dacht ik. Het is een Volvo V70 geworden. Geen MPV meer voor mij en weer een auto die iets meer gevoel geeft. Uiteraard zal ik een review bij gaan houden. Nog een keer vakantie met de Touran. Dat is dan wel weer handig!

7,5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee