Volkswagen Sharan 2.0 TDI 140pk BlueMotion T. Comfortline (2012)
Uitvoering | Sharan 2.0 TDI 140pk BMT Comfortline |
Bouwjaar | 2012 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
VW Sharan Diesel
Het is een geweldige auto, ruim en zeer comfortabel. Jarenlang een VW Passat gereden, maar deze Sharan rijdt nog beter.
De review gebruik ik ook om op een eenvoudige wijze het onderhoud bij te houden. Geeft geïnteresseerden de mogelijkheid om te zien hoe deze auto zich houdt gedurende 180.000 km.
Door eerdere ervaringen heb ik gekozen voor een zwarte comfortline uitvoering en 140 PK (meer dan genoeg). Een gewone radio met cd mogelijkheid en mulitimedia aansluiting voor MP3 en een makkelijk verstelbare 3e zitrij. Uiteraard mogen parkeersensoren voor en achter niet ontbreken.
Navigatie naast de radio apart laten inzetten (in dit geval een Garmin 1490) en de telefoon carkit ook apart. Scheelt handen vol geld en is veel prettiger in gebruik. Je weet nu exact hoe hard je rijdt in plaats van dat de teller op 120 staat en de snelheid in werkelijkheid 115 km / uur is.
Onze vier kinderen hebben veel ruimte en dan nog achter de derde zitrij plek voor bagage. Het verbruik is bij 90 km per uur 1 op 20 en bij 125 km per uur ongeveer 1 op 15. Op korte ritten lever je uiteraard veel in, maar 1 op 14 gemiddeld is bij 1.000 km per week eenvoudig haalbaar.
De keuze viel op de Sharan omdat hij ruim is en comfortabel. De alternatieven zijn in de lease minimaal zo duur of kleiner.
Update na 67.000 km.
Het blijft een heerlijke auto om in te rijden. Drempels en Heuvel(tje)s zijn onmerkbaar, bergop en bij een stoplicht is de auto voldoende snel. Maar bovenal, wat een ruimte in deze auto. Alles kan altijd mee. Ik wil niet meer kleiner!
Nadelen zijn er ook. Met 25 % bijtelling en EUR 50.000 nieuwwaarde zie ik natuurlijk ook dat allerlei minder zuinige auto's veel goedkoper zijn. Het genot heeft wel een hoge prijs. Wellicht dat ze bij Volkswagen ooit nog eens overstappen op een volumeauto met 20 % bijtelling door het toepassen van een stekker of een hybride pakket. Het is vast niet zuiniger, maar Den Haag sponsort dan wel....
Update 160.000 km
Het einde van de Sharan is nabij..... Leaseplan meldt dat het leasecontract over enkele maanden eindigt. Ik wil het liefst dezelfde auto weer omdat hij goed bevalt. Helaas blijkt dat niet meer mogelijk doordat VW de prijs van de Sharan dusdanig heeft verhoogd (met minimale verbeteringen ten opzichte van mijn huidige auto) dat de leaseprijs boven het maximale bedrag van EUR 1.400 per maand uitkomt. Zelfs als ik alle opties er af haal. Wat een waanzin! Het lijkt me dat dit model 2020 bij VW niet gaat halen.
Nieuwe Seat Alhambra Style Connect
Gelukkig is er nog een zusterbedrijf die deze ruimtewagen wel weet te waarderen. De nieuwe auto wordt dus een Seat Alhambra Style Connect met een upgrade business plus, executive & technology pakket. De totale prijs blijft vergelijkbaar met mijn Sharan uit 2012, maar navigatie, alcantara leder en schuif/kantelden zijn maar een paar van de extra's die er bij komen.
Onderhoudsbeurten starten met Ad blue toevoegen 9
Op 3 juli 2012 ad blue toegevoegd bij de garage 9 liter
Kabels aangevreten door marter
Op 8 oktober 2012 knippert het gloeispiraal bij het starten 'smorgens. Er blijkt een marter enkele kabels te hebben aangevreten. De kabels zijn hersteld. Bij controle beurt van 30.000 km wordt beoordeeld of kabels vervangen dienen te worden.De aangevreten kabels worden vervangen tijdens de beurt van 30.000 km. In verband met de marter is een strook van 2m bij 2m kippengaas neergelegd, dit schijnt de marter te stoppen.
Grote beurt 30.000 km
Op 17 oktober 2012 wordt de 30.000 km beurt uitgevoerd. Verder niets bijzonders behalve ad blue 8 liter toegevoegd.
Winterbanden montage
Op donderdag 8 november 2012 zijn bij Kwik-Fit Haaksbergen de Zomerbanden (Conti-premiumcontact 2 (profiel voor 5,2 mm, achter 7,0 mm) vervangen door Winterbanden Dunlop SP Winter Sport 4D (nieuw 8 mm). Slijtage aan de zomerbanden is acceptabel voor 33.000 km.
Zomerbanden en ad blue toegevoegd
Op 5 april de zomerbanden gemonteerd, de banden heb ik van voor naar achter gewisseld om de slijtage op de banden gelijkwaardig te houden. De winterbanden hebben een redelijke slijtage met 6 mm voor en 7 mm achter. Tevens 15 liter ad blue toegevoegd.
Signaallamgje verlichting ontbrandt
Op 25 april 2013 bij 56.000 km brandt het signaallichtje van de verlichting. Het geeft als aanvullend kenmerk dat de kentekenplaat verlichting niet functioneert. Mijn eigen waarneming is dat de verlichting wel brandt, maar de volgende dag in de garage is de verlichting van het kenteken vervangen en het lampje brandt niet meer.
Grote beurt 60.000 km
Op 16 mei 2013 is de grote beurt uitgevoerd. Tevens opnieuw de parrot aansluiting vervangen want de telefoon doet het vaak niet.
Winterbanden
Winterbanden gemonteerd. De voorste banden zijn nu nieuw, waren versleten tot 4,2 mm.
Lampje van verlichting en banden is gaan branden vorige week, in garage verholpen.
Bij garage tevens adblue toegevoegd
Ook nieuwe telefoon oplader aangesloten omdat de oude niet meer werkt.
Winterbanden hebben geen zelfdichtend profiel. Dus een extra busje voor oppompen bij lekkage aangevraagd bij leaseplan. Je weet maar nooit immers.
Grote beurt 90.000
Bij de grote beurt geen bijzonderheden. Ondertussen wel zowel links als rechts de dimverlichting vervangen. Waarom vallen deze beiden een week of twee uit elkaar uit bij ongeveer 90.000 km?
Zomerbanden montage
Zomerbanden gemonteerd van voor naar achter gewisseld (zomerbanden voor nu 5 mm en achter 5 mm)
Winterbanden kunnen zeker volgende winter nog mee
Voorruit beschadigd door steentjes
Bij Autotaalglas twee plekjes laten behandelen.
Ad blue bijvullen 10 liter
Zelf uitgevoerd
Winterbanden
De zomerbanden zijn bijna geheel afgesleten, profiel < 2,5 mm. Binnenkant van de banden overigens meer dan de buitenkant (uitlijnen wordt niet toegestaan door leaseplan).
De winterbanden hebben nog ongeveer 6 mm profiel voor iets minder dan achter overigens.
Lampjes wisselen
Zowel de lampjes van de kentekenplaat als de stadsverlichting achter vervangen
Apk
Apk keuring heeft geen bijzonderheden. Wel ging toevallig ad blue lampje branden < 1.600 km max.
Een handvat op stoel derde zitrij vernieuwd
Grote beurt / slot achterklep defect
Het slot van de achterklep is defect. Het wordt gerepareerd en tegelijkertijd grote beurt uitgevoerd. Verder geen bijzonderheden.
Zomerbanden montage
De winterbanden zijn er weer af. Ze zien er nog goed uit. Voor overigens onder de v4 mm.
Nieuwe zomerbanden contisportcontact 2 seal
De vorige zomerbanden waren afgesleten na 90.000 km!
Adblue toevoegen 10 liter
Op vakantie naar Italië was de adblue beneden peil. Kon eenvoudig in Italië bijgevuld worden. Wel even een schenkmond bijgekocht.
Adblue 10 liter bijvullen
Opnieuw adblue bijgevoegd.