Volkswagen Scirocco GT II (1989)

Volkswagen Scirocco GT II (1989)

UitvoeringScirocco GT II
Bouwjaar1989
Jaar van aanschaf2007

Toen ik de wagen voor het eerst zag, werd ik op slag verliefd.
het gaat om een VW scirocco bj 1989 met een 1600 motor met (slechts) 73pk, voorzien van een automatische versnellingsbak. en als belangrijkste optie zit er een stalen schuif/kanteldak in. het belangrijkste was dat de wagen slechts 57000km op de teller had.

De vorige eigenaars waren begonnen met de wagen te tunen (andere velgen, vin op het dak, mistlampen vooraan). sinds de aanschaf ben ik begonnen hem te ’detunen’, zodat hij terug in fabrieksoriginele toestand verkeert.
verder heb ik enkele onderdelen moeten bijbestellen, wat bij VW geen sinecure is. de meeste onderdelen zijn daar niet meer leverbaar, maar via internet zijn er nog genoeg onderdelen op te sporen.

Qua rijgedrag is het een droom van een auto. hij ligt zeer stabiel op de weg, en de besturing gaat vlot (ondanks het ontbreken van servobesturing). enig nadeel is dat de 3trapsautomaat ervoor zorgt dat bij 120km/h de motor redelijk wat toeren moet draaien (4000rpm) wat denk ik nefast is voor het verbruik.

Het verbruik valt echter goed mee, eens ik de automaat gewoon was geworden. in het begin deed ik 10 liter/ 100 km, maar nu doe ik gemiddeld 8 liter/100km, wat niet slecht is voor een automaat. qua emissieklasse voldoet hij aan de euro1 norm (wat hier de eigenschappen van zijn weet ik echter niet).

hoewel de 1,6 motor weinig vermogen (73pk) levert, en dit nog een gekoppeld is aan een automaat, moet ik zeggen dat de prestaties goed meevallen, ok het is geen sportwagen, maar toch: van 0 naar 100km/h doet hij in 14 seconden. De topsnelheid heb ik in Duitsland ook even uitgetest: 160km/h.

ik kan nu met zekerheid zeggen dat ik deze wagen nooit ga wegdoen:
ten eerste: ik rij er zeer graag mee.
ten tweede: het is een zeldzaam model dat toch wel de aandacht trekt (hoewel, minder dan ik eerst verwacht had.)

*update*
Op 3/10/2007 een ongeluk gehad op de ring van Antwerpen, waarbij een witte bestelwagen achterin is ingereden, en waardoor ik tegen de voorligger gevlogen ben. Deze zaak ligt nog steeds in behandeling bij de verzekering. Volgende week (21/1) gaat de Scirocco binnen voor herstelling, aangezien ik binnenkort naar de keuring moet.

mechanisch:
Mechanisch is mijn wagen in nieuwstaat.

esthetisch:
Het dashboard is van mindere kwaliteit. qua concept bestaat het dashboard uit een soort stevig karton waar een laag moes en vinyl over getrokken is. met andere woorden: de ouderdom, het inwerken van vocht en zonnewarmte had zijn sporen nagelaten op het dashboard. het vertoonde scheuren en vervormingen. het dashboard heb ik dan ook vervangen. De taak is regelmatig het dashboard voeden met cockpitspray om scheuren tegen te gaan.

9,5