Volkswagen Polo 1.9 SDI (1999)
| Uitvoering | Polo 1.9 SDI |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 1999 |
| Jaar van aanschaf | 1999 |
| KM-stand laatst | 0 km |
Hoewel de auto niet meer in ons bezit is, hoop ik toch dat dit review gepubliceerd wordt en wellicht aanstaande kopers kan helpen met het nemen van een besluit. Anders kan ons review interessant leesvooer zijn voor iedereen die nog steeds gelooft in de mythe "Volkswagen..., wie anders".
Wij hebben de VW Polo 1.9 SDI, 3 deurs hatchback gloednieuw gekocht bij VW dealer Loogman te Hilversum. Zwart van kleur met LM velgen van VW. Een mooie auto om te zien. Kost wel een aardige duit, maar dan heb je tenminste wel een degelijke, betrouwbare VW. Althans, dat dachten we.
Bij aflevering bleek er een kras te zitten op de bumper. Geen probleem volgens de verkoper die de aflevering verzorgde, dat zou bij de eerste (1500 km) beurt, keurig worden weggewerkt. Niet dus! We kregen wel een rekening voor de gebruikte olie en oliefilter, maar aan de kras was niets gedaan. Dus toen nog maar eens een afspraak gemaakt. Geen leenauto, dus maar een auto van familie geleend en met z"n tweeen naar Loogman. De Polo waren we 3 dagen kwijt en nadien bleek dat men de kras met een stift had bijgewerkt. Oerlelijk, maar men wilde er niets meer aan doen. En wij hadden de auto hard nodig en wilde doen wat iedereen met een nieuwe auto wil doen, nl. autorijden. Dus hebben we het maar gelaten. VW..., wie anders.
Onderwijl reed de Polo SDI niet verkeerd. Geen bovenmenselijke prestaties, maar wel een prima modale auto. Nou ja, tijdens de eerste vakantie naar Italie met de Polo, bleek op een gegeven moment dat het stuurbekrachtigingsreservoir leeg was. Ook maakte de Polo een vreemd krakend geluid bij het sturen. Dus wij in Italie naar een VW dealer. De auto was immers maar een paar maanden oud. De Italiaanse VW dealer kon (of wilde) niets anders doen dan de reservoir bijvullen en ons de rekening daarvan presenteren. Eenmaal terug in NL direct naar Loogman getogen, omdat het reservoir alweer half leeg was. Uiteraard, konden we de Polo achterlaten zonder de service van een leenauto. 2 dagen later zei men na "optische inspectie" (gewoon kijken dus) niets te kunnen vinden. Men had het reservoir gewoon bijgevuld en we kregen een rekening voor de gebruikte vloeistof! Maar het probleem bleef en uiteindelijk, na veel zeuren van onze kant, heeft men het gehele stuurhuis vervangen. Let wel, de auto was toen pas een half jaar oud en viel nog onder garantie (destijds 1 jaar). Men vertelde er op een niet zachtzinnige wijze bij dat ze er verder niets aan konden doen indien de klacht bleef bestaan. Tja, VW..., wie anders. Maar het verhaal is nog niet af.
De Polo verbruikte naar ons idee veel motorolie voor een nieuwe diesel. 1 Liter per 7.500 km. Hierover bebben we contact opgenomen met de werkplaats van Loogman. Maar volgens de chef viel een dergelijk waarde binnen de door VW gestelde normen en zou het olieverbruik afnemen naarmate we de auto ingereden hadden. Bij zo"n 30.000 km zou het olieverbruik veel minder moeten zijn. Dit bleek niet het geval te zijn. Na 40.000 km was het olieverbruik nog steeds 1 liter per 7.500 km. Toen we weer contact opnamen met de werkplaats, werd ons een geheel ander verhaal verteld. De SDI zou altijd een redelijk hoog olieverbruik hebben omdat het een direct ingespoten dieselmotor is. Als leek moet je alles maar voor zoete koek slikken, want zelf weet je het gewoon niet. Maar het verhaaltje klopt gewoon niet helemaal vanwege de tegenstrijdigheid. Bovendien, alles viel binnen de VW normen dus konden we geen aanspraak maken op de garantie. VW..., wie anders. Maar het verhaal is nog niet af.
Na onze teleurstellende ervaringen met Loogman, hebben we onze auto in onderhoud gegeven bij VW dealer Jedi te Almere. Tijdens regulier onderhoud, werden we gebeld dat een monteur 1 van de LM velgen had beschadigd. Men vertelde dat ze een nieuwe velg zouden bestellen en gratis zouden monteren. Dit zou een weekje duren en gedurende die tijd zou men er een stalen velg monteren zodat we met onze eigen auto konden blijven rijden. Dat spaarde Jedi dus een leenauto uit. Voor een weekje zou dit geen probleem op kunnen leveren, aldus Jedi. Zo gezegd zo gedaan. Echter, na drie weken nog steed geen nieuwe velg. En al die tijd maar rondrijden met een stalen velg met een andere diameter en hoger gewicht dan de 3 LM velgen! Na 4 weken wachten, zelf maar eens gebeld met Jedi. Het bleek dat de velg (van het VW huismerk) niet meer leverbaar was. Nu hadden we een probleem, want men wilde geen 4 nieuwe velgen bekostigen. De velg in kwestie had naar zeggen van de Jedi ineens "rijbare schade". Wij konden 150 gulden (net voor de invoering van de Euro) krijgen voor het ongemak en Jedi zou de beschadiging oppoetsen en de velg maar weer monteren. Protesteren hielp niet echt (liever gezegd, echt niet)! De woordvoerder van Jedi vond het zelfs grootmoedig van het bedrijf dat men uberhaupt had toegegeven dat de schade intern onstaan was! Tja, VW..., wie anders. Het verhaal is nu bijna af.
Contact opgenomen met importeur Pon. Na veel vijven en zessen kregen we iemand aan de telefoon die aan ons vroeg wat wij zelf verwachtten van VW. Ik heb toen gezegd dat ik een excuus wel op z"n plaats vond van de dealer. Maar dat hebben we nooit gekregen. Niet van de importeur en niet van Jedi. Onderhand had onze Polo er 100.000 km opzitten. Iedere 7.500 km hebben we een liter motorolie bij moeten bijvullen. Ook zijn er in die periode veel lampen uitgevallen. Dan weer een remlicht, dan weer een koplamp, dan weer een achterlicht. Naar verluid is dat een VW kwaaltje. Maar normaal vinden wij het niet. Ook de VW service vinden wij niet normaal en zullen daarom nooit meer een VW aanschaffen. De Polo hebben we daarom maar ingeruild voor een Ford. Overigens, tot volle tevredenheid.
De pluspunten van de Polo die wij ervaren hebben, waren het lage verbruik (gemiddeld 1:20) en de relatief hoge inruilwaarde van de auto toen we deze van de hand deden.
Zie hierboven.
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Volkswagen Polo 1.4-16v NW APK 3-2027 5deurs ZWART BEURT
- 2000

Volkswagen Polo 1.4 Trendline
- 2001

Volkswagen Polo 1.4 Trendline Orgineel Nederlands, NAP, Airco, Buitenspiegels van binnenuit verstelbaar, De Volkswagen Polo 1.4 Trendline uit 2001 is zo’n auto waar je meteen een goed gevoel bij krijgt. Deze Volkswagen Polo 1.4 Trendline staat bekend om zijn degelijkheid, comfortabele rijgedrag
- 2001