Volkswagen Polo 1.4 TDI 70pk Trendline (2007)
Uitvoering | Polo 1.4 TDI 70pk Trendline |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
School uit, beginnen werken, en dan kreeg ik dus een leasewagen. Erg spannend allemaal. De eerste wagen zou een inloopwagen zijn die ik ene half jaar zou rijden, en waar ik geen inspraak over had. Voelt een beetje aan als een loterij dus, en tot op het ogenblik dat ik de sleutels in m\'n handen kreeg wist ik niet wat ik moest verwachten.
Bleek het dus een zwarte Polo te zijn, en nagelnieuw. Ik stapte in en zag een CD-speler met MP3-ondersteuning en een airco. Daar was ik eigenlijk al best tevreden mee. Goed, na het even bekeken te hebben start je dan die motor en... jah, wat een kabaal was me dat? Ik dacht eventjes in een Transporter te zitten.
Maar goed, rijden dan. Qua comfort leek de Polo in eerste instantie best te voldoen, maar na een tijdje werd duidelijk dat deze wagen toch echt voor de stad en niet voor de snelweg gemaakt te zijn. De zetels waren comfortabel in eerste instantie, maar bij mijn rijpatroon (5000km/maand en vaak ritjes van anderhalf uur aan een stuk) kreeg ik toch wat pijn in de onderrug en aan m\'n hielen. Ik kon dus geen optimale zithouding bekomen. De zetels hadden wat meer achteruit gemogen, maar dan zouden de passagiers achteraan geen plaats meer vinden.
De airco was toereikend, maar helaas kon ik deze niet op mijn lichaam richten: ik voelde steeds wat op mijn hoofd (en dat heb ik niet graag), terwijl ik toch niet klein ben (1m86). Hoofdruimte was er dan weer wel genoeg.
Het motortje produceert een hels lawaai. Bij constante snelheid op stadssnelheid viel het wel mee, maar bij snelwegtempo was het niet te harden als je alle dagen een paar honderd kilometer moet afleggen. Ik kwam dus reeds vermoeid op het werk aan.
Dat het een kleine wagen is merk je vooral op de achterbank, maar ook de koffer is heel klein: boodschappen moesten vaak de achterbank op omdat er simpelweg geen plaats meer was in de koffer.
En dan zijn er nog kleine ergernisjes, zoals bijvoorbeeld het ontbreken van een lichtje in de kofferruimte. Dit zou toch niet mogen.
Het was echter niet allemaal slecht in het interieur: de blauw/rode verlichting was best leuk, en de geïntegreerde bekerhouder bleek enorm handig. Ook de aflegruimte onder het stuur was handig. Over het algemeen dus een kleine wagen, maar met veel aflegruimte.
Qua rijgedrag viel de Polo zeer goed mee: vlot en vinnig. Vooral in stadsverkeer is dat aangenaam. Op de snelweg lag hij iets zenuwachtiger op de weg, misschien wegens de korte wielbasis? Ik heb door toedoen van een gek even met twee wielen van de grond gegaan op de autosnelweg na hevige lastwisselreacties, iets wat met een langere wielbasis misschien niet gebeurd was. Maar daar kan de wagen absoluut niet aan doen.
Helaas stond de wagen op ContiEcoContact banden, wat me veel boze blikken heeft opgeleverd: bij veel bochten gingen de banden zo aan het piepen, zonder dat ik als een gek aan het rijden was.
Nog 1 minpunt bij het rijden: de hyperactieve ABS die veel te snel in werking ging. Over een steentje of klein richteltje rijden bij het remmen resulteerde steevast in enkele seconden ABS, niet aangenaam. Ik hoor andere Polo-bezitters daar ook over klagen.
Tenslotte resten nog de prestaties. Het motortje leek wel goed vooruit te gaan, maar dat was slechts het gevoel, want uiteindelijk ging het allemaal zo snel niet. Toch was het geen probleem om mee te gaan met de verkeersstroom. Jammer dat het motortje echt teveel lawaai produceert. Het verbruik bleek niet zo mee te vallen als ik het verwacht had: uitgenomen een enkele uitschieter van 1:19 (5.2l/100km) heb ik hem nooit beter dan 1:18 (5.5l/100km) gekregen, terwijl ik toch veel lange afstanden deed zonder de snelheidslimieten te overschrijden.
Samengevat: een goede wagen zolang je niet teveel autosnelweg moet doen, en neem hem maar met benzinemotor. Met de kleine ergonomische missers zou ik wel kunnen leven op langere termijn, met de motor helaas niet.
Gezien de relatief korte periode heb ik geen problemen ondervonden met deze wagen.