Volkswagen Polo BlueMotion
Zuinigheid met vlijt
De brandstofprijzen van tegenwoordig bezorgen menigeen telkens weer een hartverzakking bij de pomp. En met de onrustige situatie in het Midden-Oosten en andere onzekere factoren in het achterhoofd lijkt het einde van de prijsstijgingen bepaald nog niet in zicht. Het is dan ook niet zo gek dat de vraag naar energiebesparende auto's toeneemt. Volkswagen probeert daar een graantje van mee te pikken door BlueMotion te introduceren. 'Blue' staat daarbij voor de huiskleur van de Wolfsburgse autobouwer, en 'Motion' heeft betrekking op de mobiliteit van de toekomst, zoals het merk zelf zegt. Het is overigens niet de eerste keer dat VW met een auto komt waar alles in het teken staat van een laag brandstofverbruik. De Wolfsburgers probeerden het eerder al met de zogeheten 'drie liter'-Lupo (zie kader), maar dat was bepaald geen verkooptopper. Door zijn speciale constructie was de kleine VW weliswaar extreem zuinig en haalde een gemiddeld verbruik van slechts 3 liter per 100 kilometer, vandaar de naam '3-liter auto', maar door zijn hoge prijs en het met compromissen behepte rijgedrag werden er wereldwijd in zes jaar tijd slechts 28.000 van verkocht. Het model was zodoende weliswaar een mooie image builder, maar door de lage verkoopaantallen was zijn bijdrage aan een beter milieu bescheiden te noemen. Iedereen wil wel een lager brandstofverbruik, maar daar moet niet teveel voor worden opgeofferd. Nu pakt Volkswagen de zaken daarom anders aan. Bij de BlueMotion-modellen worden relatief bescheiden technische aanpassingen gedaan, die geen invloed hebben op het rijgedrag en comfort, maar wél leiden tot een efficiëntere omgang met brandstof.
4-liter auto
Vanaf september staat het eerste model dat ontwikkeld is volgens deze filosofie in de showroom: de Polo BlueMotion. Deze is gebaseerd op de normale 1.4 TDI met 80 pk, die door de techneuten stevig onder handen is genomen met als doel om het brandstofverbruik terug te dringen. Zodoende werd de Polo voorzien van een nagenoeg dichte grille en een voorspoiler, en aan de achterkant zien we een dakspoiler, zaken die moeten dragen aan een betere aerodynamica. Verder staat de BlueMotion op speciale lichtmetalen wielen, met daaromheen banden die een lage rolweerstand hebben. Ook de techniek werd bij de kladden gepakt. De 1,4-litermotor onderging lichte wijzigingen en de vijfversnellingsbak is voorzien van langere overbrengingsverhoudingen. Daardoor draait de motor bij constante snelheden minder toeren, wat weer bijdraagt aan een verdere reductie van het verbruik. Het resultaat van alle inspanningen is een auto met een gemiddeld verbruik van 3,9-liter per 100 kilometer, waarmee je de BlueMotion een '4-liter auto' zou kunnen noemen. Daarmee is de Polo BlueMotion de zuinigste vierzitter van dit moment. Ondanks de relatief bescheiden tankinhoud van 45 liter heeft de Polo een theoretische reikwijdte van 1.150 kilometer. Erg indrukwekkend lijkt de besparing van 0,5 liter/100 km ten opzichte van de gewone 1.4 TDI overigens niet, maar daar staat weer tegenover dat hij qua rijcomfort ook geen concessies vraagt van de bestuurder. En veel kleintjes maken immers ook één grote! Door dat lagere verbruik en de mede als gevolg van het standaard roetfilter lagere uitstoot van schadelijke gassen komt de Polo in aanmerking voor het A-label qua energieverbruik. Goed voor het milieu, én de portemonnee.
Geen zesbak
Tijdens de testrit door het vlakke achterland van Hannover blijkt de koppelrijke 1,4 TDI-motor weinig moeite te hebben met de langere overbrengingsverhoudingen van de vijfbak. Overigens zijn alleen de derde, vierde en vijfde versnelling langer, zodat de Polo bij het optrekken vlot van zijn plek komt. Wel vreemd trouwens dat Volkswagen niet gelijk een zesbak gemonteerd heeft, daarmee zou het toerental immers nog verder terug te dringen zijn. Het nadeel van de vijfbak is dat je jezelf er regelmatig op betrapt langer in een versnelling te blijven dan je normaliter zou doen, waarmee je het theoretische voordeel van die langere bakverhoudingen deels weer teniet doet. Futloos is de Polo overigens bepaald niet te noemen, je hoeft niet constant te schakelen om de gang erin te houden. Zolang je niet onder de 1.500 toeren komt, zijn vlotte inhaalsprintjes geen enkel probleem. Daarbij moet je dan wel de matige loopcultuur van de driepitter voor lief nemen. Op dat vlak onderscheidt de BlueMotion zich helaas niet van de gewone 1.4 TDI.
Maar dat doet hij wél op het gebied waar hij zijn bestaansrecht aan ontleent: het brandstofverbruik. De fabrieksopgave van 3,9 liter is zonder meer haalbaar als je geen al te gekke dingen doet, en ook bij een vlotte rijstijl blijft de boordcomputer waarden tussen de 4 en 4,5 liter aangeven. En dat is dan inclusief stadsritten en een stuk autobahn. Daarbij moeten we wel vermelden dat de testauto niet was voorzien van airco, dan zou het verbruik ongetwijfeld wat hoger zijn uitgevallen. Maar de technici van VW hebben hem bewust op de optielijst gezet. "Een aircosysteem weegt in totaal al gauw 20 kilo, en we streven naar een zo laag mogelijk gewicht. Daarmee zouden we het voordeel van bijvoorbeeld de extra lichte lichtmetalen wielen weer tenietdoen".
Goedkoper
In september staat de BlueMotion in de showroom. En het mooie is: hij is niet duurder dan de 1.4 TDI 80 pk waar hij van is afgeleid, wat betekent dat hij een vanafprijs van € 19.725 heeft. De BlueMotion is relatief gezien zelfs iets goedkoper dan de gewone 1.4 TDI, want in tegenstelling tot dat model is hij standaard voorzien van eerdergenoemde lichtmetalen wielen en een boordcomputer. De VW-importeur wil er dit jaar nog 100 gaan slijten, volgend jaar moeten dat er 150 worden. En dat moet gaan lukken, want waarom zou je eigenlijk een gewone Polo 1.4 TDI nemen als die even duur is als de BlueMotion? Het concept van deze auto heeft beslist toekomst: een lager brandstofverbruik, zonder dat je daar comfort voor moet inleveren of een hoge meerprijs moeten worden neergeteld. Volkswagen is van plan om op termijn ook van andere modellen BlueMotion-versies uit te gaan brengen.
Uitgelicht aanbod
Lees ook

Op de rollenbank - VW Polo GTI Cup Edition

Volkswagen Polo 1.4 TDI 80pk Bluemotion (2007)

Volkswagen Polo 1.4 TDI 70pk Optive (2006)

Volkswagen Polo GTI (2006)

Test: Opel Corsa – Peugeot 207 – Fiat Grande Punto – Ford Fiesta - Renault Clio - Volkswagen Polo
