Volkwagen Polo 1.4 Turijn

In de aanval

Volkswagen Polo
Volkswagen PoloVolkswagen PoloVolkswagen PoloVolkswagen PoloVolkswagen PoloVolkswagen PoloVolkswagen Polo
AutoWeek 21 2005
AutoWeek 21 2005

Je leest het in AutoWeek 21 2005

De Polo heeft 't in zijn segment de laatste jaren behoorlijk te verduren gehad van de populaire lichting Franse modellen. Maar met de nieuwe, ingrijpend gefacelifte versie gaat Volkswagen proberen om het leven van de gevestigde orde zuur te maken. De volwassen Polo gaat in de aanval.

Met de nieuwe markante grille in V-vorm die doorloopt in de bumper, het grote VW-logo en de nieuwe koplampen trekt de kleine Polo meteen de aandacht. Met die gemoderniseerde neus ziet hij er dan ook helemaal uit als een Volkswagen-nieuwe-stijl. De huidige Polo, de derde generatie sinds zijn komst in 1975, is trouwens ook aan de achterkant gelift. Die heeft een dynamischere kont gekregen met een achterruit, waarvan de onderkant een beetje een V-vorm heeft en met nieuwe achterlichten. De laatste vallen op door de ronde, verchroomde ringen om de lampunits die verder ongewijzigd bleven.

De aandacht van de man van het benzinestation werd overigens getrokken door iets geheel anders: "Wat is dít nu weer voor nieuws met die knipper in de spiegel?" vroeg hij. En inderdaad, de nieuwe Polo is de eerste in zijn klasse met de richtingaanwijzers in de buitenspiegels. Door de vernieuwde voorkant is hij in de lengte bijna 2 cm gegroeid tot 3,92 m. Uiteraard bleven spoorbreedte en wagenbreedte gelijk (respectievelijk 2,47 m en 1,65 m), maar de hoogte is 1 cm toegenomen tot 1,47 m, omdat de Polo nu op grotere wielen wordt geleverd.
Standaard heeft de compacte Volkswagen voor- en zijairbags en ABS, waarbij een nieuwe rembekrachtiger bovendien functioneert als remassistent. Ook voor het eerst bij de Polo behoort een bandenspanningwaarschuwingssysteem tot de opties.
De opgefriste Polo komt op de markt in drie uitvoeringen: Trendline, Comfortline en Sportline en met een ruime keuze aan motoren. Zo zijn er vijf benzinemotoren, waarvan de minst krachtige, de 1,2-liter 6-klepper, alleen in de basis-Trendline-versie beschikbaar is. Verder zijn er de 1.2-12v met 65 pk, of een 1.4 16v met 75 of 100 pk en de 85 pk sterke 1.4 FSI-motor. Daarnaast is er keuze uit vier diesels: de twee 1.4 TDI's met respectievelijk 70 en 80 pk en twee 1.9 TDI's met 100 en 130 pk.
Liefhebbers kijken natuurlijk uit naar de komst, tegen het einde van dit jaar, van de GTI met 1.8 turbomotor van 150 pk. Dan arriveert overigens ook de opvolger van de Fun, een stoere SUV-achtige versie, die voortaan CrossPolo zal gaan heten, in navolging van de CrossFox, die afgelopen herfst al in Brazilië werd gelanceerd.


Doelgroep
Aan het interieur van de Polo is niets veranderd. Op de achterbank blijft het dus ruim genoeg voor twee niet al te grote volwassenen op de achterbank, of voor drie kinderen. Er is in ieder geval op drie gerekend, want er zitten even zoveel hoofdsteunen en driepuntsgordels.
Ook het dashboard is ongewijzigd en de blauwe verlichting van instrumentenpaneel en radiodisplay zijn eveneens gebleven, wat voor ogen van mensen die geen twintig meer zijn een probleem kan vormen. Wie aan de leesbril is, kan de zwarte wijzers of de cijfers en letters op het blauw niet goed aflezen. Dat is een manco, zeker omdat de Polo niet alleen bereden wordt door jongere automobilisten, maar ook door een groep ouderen (de zogenaamde empty-nesters) die zich aangetrokken voelen tot de Volkswagenkwaliteit.
En met die kwaliteit zit het óók in de nieuwe Polo wel weer snor. Alles voelt goed, degelijk aan. De gebruikte materialen zijn allerminst goedkoop en Volkswagen heeft zelfs zijn best gedaan om zich te onderscheiden met gekleurde bekledingsstoffen. Al blijft het bij het dashboard gewoon bij de oude, bekende en vooral saaie zakelijkheid.

En om nog even terug te komen op de doelgroep, 55 procent van de verkochte Polo's gaat naar de zakelijke markt en dat is een aanzienlijke portie, want in zijn klasse ligt het gemiddelde op 36 procent. Maar voor de particuliere markt blijft ook deze kleine Volkswagen eigenlijk alleen bereikbaar voor de meer vermogende klanten, ofwel jong, alleenstaand en met een bovenmodaal inkomen (zoals importeur Pon zijn doelgroep omschrijft).


Winterspelen
De prijs van de Polo begint bij 12.995 euro en dat is dan voor de 1,2 driecilinder zesklepper met 55 pk. Wie een beetje kilometers maakt, zal toch al gauw kijken naar de moderne 12-klepper en krijgt dan te maken met een prijskaartje vanaf 14.730 euro.
Een interessante versie is overigens de Turijn, die ter gelegenheid van de Olympische Winterspelen in Italië zeker tot februari beschikbaar zal zijn. Hij kost 595 euro meer dan de Trendline en heeft een extra uitrusting in de vorm van climatic airconditioning, elektrisch bediende zijruiten vóór, centrale deurvergrendeling met afstandbediening, elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, banden in de maat 185/60 R14, in hoogte verstelbare voorstoelen met opbergladen eronder, een in delen neerklapbare achterbank en nog wat andere zaken. Die uitvoering zal dan ook zeker een belangrijk aandeel leveren in de 5.000 Polo's die Pon dit jaar nog wil verkopen. Het streven is om op jaarbasis 6.500 exemplaren aan de man/vrouw te brengen. Of dat zal lukken, nu binnenkort ook de nieuwe Fox zich aandient, valt te bezien. Die Fox is weliswaar wat kleiner en bij de eerste kennismaking in Brazilië zagen we ook dat de gebruikte materialen van mindere kwaliteit zijn dan in de Polo, maar hij zal zeker een aantal potentiële Polo-klanten naar zich toe trekken.
De eerste rij-impressie met de nieuwe Polo bevestigt onze herinnering; de rijkwaliteiten zijn als vanouds. Het tamelijk comfortabel afgestelde onderstel zorgt ervoor dat hij niet als een stuiterballetje over slechte wegen springt. De wegligging is betrouwbaar en een vlot stuurgedrag is geen probleem, want de Polo blijft keurig in het gewenste spoor. Onderstuur is hem in het grensbereik niet vreemd, maar dat laat zich ook weer gauw corrigeren met een voorzichtigere rechtervoet.
Sturen, schakelen en remmen gaat allemaal zoals je mag verwachten van een auto in de (prijs)klasse van de Polo. De sportief vormgegeven voorstoelen zijn voor slanke mensen wat te wijd en bieden daarom niet genoeg zijdelingse steun bij een actieve rijstijl.
De vernieuwde Polo staat inmiddels in de Volkswagen-showrooms.

Gerelateerde forum topics

Praat verder op het forum