Volkswagen Polo 1.2 TSI Highline (2010)

Volkswagen Polo 1.2 TSI Highline (2010)

UitvoeringPolo 1.2 TSI Highline
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2010

- In het kort
Op vrijdag 5 maart heb ik mijn nieuwe Polo in ontvangst mogen nemen. Het betreft een 1.2 TSI Highline, met vrijwel alles erop en eraan. Het is een heerlijk autootje die uitstekend aan mijn hoge verwachtingen voldoet. Er hangt een prijskaartje aan, maar daar staat een auto tegenover die toonaangevend is binnen zijn klasse.

- Prestaties & Rijgedrag
Omdat ik nog nooit met een TSI motor had gereden wist ik niet wat ik kon verwachten. Al bij de eerste kilometers viel me op dat het een heerlijk stille motor is die altijd voelt alsof 'ie meer wil. Een sprintje voelt sportief aan en eenmaal aan het cruisen in de 6e versnelling is alles weer heerlijk rustig.

De stuurbekrachtiging past zich goed aan de gereden snelheid aan. Je bent erg wendbaar bij lagere snelheden en koersvast bij hogere snelheden. Het enige nadeel is dat het allemaal net iets te kunstmatig is, waardoor het soms een beetje gevoelloos overkomt.

Ondanks dat het een kleine auto is, zijn drempels en putten niet hinderlijk. Deze combinatie van een prettige wegligging en idem rijgedrag zorgen ervoor dat je je na een rit van enkele uren nog helemaal fris voelt.

Wat wel erg tegen valt is het verbruik. Zelfs bij het opvolgen van de schakelindicator en veel cruise-control gebruik kom ik niet lager als een gemiddelde van 6.5L/100km.

- Interieur
Over de afwerking niets dan lof. Alles zit precies waar je het zou verwachten en voelt heel solide aan. Chrome accenten in combinatie met het leer pakket maken het geheel af en geven het een zeer hoogwaardige uitstraling. Zo'n niveau ben ik bij geen enkel ander merk op mijn shortlist tegen gekomen.

De sportstoelen zitten lekker en bieden voldoende ondersteuning, ook bij een wat "sportievere" rijstijl. De instelmogelijkheden zijn niet bijzonder, maar wel ruim voldoende om met mijn 1.88m een prettige zitpositie te vinden. Wat wel jammer is, is dat de middenarmsteun in de weg zit bij het bedienen van de handrem en bij het los-/vastmaken van de veiligheidsgordel. Het is bijna noodzakelijk om de steun steeds op te klappen om er goed bij te kunnen.

Het RNS 310 systeem werkt erg prettig. Of ik wil navigeren, verkeersinformatie op wil vragen of wil luisteren naar muziek van radio, USB of SD.. Hij kan het allemaal moeiteloos! Een GPS fix is snel verkregen en erg nauwkeurig. De dynamische routeberekening werkt erg prettig, al moet je er wel rekening mee houden dat fileinformatie van provinciale wegen niet meegenomen wordt in de berekening van een alternatieve route. De bediening en interface is erg overzichtelijk en vlot.

Het Climatronic systeem houd het interieur lekker op temperatuur en op de echt koude dagen is de stoelverwarming een uitkomst. Bij beslagen ruiten komt de automatische ontwaseming erg goed van pas.

- Problemen en opmerkingen
De eerste 1000km viel mij op dat de motor redelijk veel rookte. Omdat ik geen olie of koelwater verloor besloot ik het nog even aan te kijken. Inmiddels is het probleem helemaal verdwenen en rookt 'ie bijna niet meer. Nieuwigheid dus!

Bij ~1700km begon het lampje van de katalysator ineens te branden, zonder dat ik iets geks merkte aan het gedrag van de auto. Volgens de mobiliteitsservice van VW (die zelfs op Zondag direct bereikbaar waren, top!) was het niet ongebruikelijk dat dit gebeurde tijdens het inrijden. Ik kon gewoon veilig doorrijden en een afspraak maken bij m'n garage om ernaar te laten kijken. Voor ik de kans kreeg om naar de garage te rijden ging het lampje alweer uit bij ~2000km. Sindsdien is het lampje niet meer aan geweest.

Soms draait na een koude start de motor op 1200rpm, iets hoger als normaal. Ik heb hierover nog geen contact opgenomen met de dealer, ik wil eerst eventjes kijken of dit probleem aanhoud.

PRIVATE LEASE Volkswagen Polo