| Uitvoering | Polo 1.4 Highline |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 139.000 km |
| KM-stand laatst | 145.000 km |
Volkswagen Polo review
Hierbij mijn Autoweek review over mijn Volkswagen Polo 6R 1.4 Highline uit 2011. Ik schrijf deze review, omdat ik merk dat er over dit specifieke model Volkswagen Polo maar enkele reviews online staan. Ik hoop mogelijke toekomstige eigenaren van dit model dus wat te vertellen over mijn ervaringen.
DE AANKOOP:
Ik heb deze auto aangekocht bij De Haas Auto in Rhenen. Deze garage kan ik trouwens van harte aanbevelen, want zij hebben mij erg goed geholpen. Ik had voorheen al een soortgelijke Polo proefgereden in Zwolle, welke ook nog eens 12 maanden BOVAG-garantie had, maar doordat ik te lang over de aankoop moest nadenken, werd die auto voor mijn neus weggekocht. Bij deze auto heb ik na de proefrit dus gelijk besloten te trekken over te halen en de auto aan te schaffen. Hij kreeg nog een nieuwe apk, een beurt, drie maanden garantie en twee nieuwe Continental zomerbanden aan de voorzijde. Bij de aanschaf van de auto stond hij nog op zijn 15 inch originele velgen. De auto is afkomstig van de eerste eigenaar, is volledig dealer onderhouden, staat in de originele lak en heeft sinds 2011 slechts 139.000km gelopen.
Voor mij moest het per se gaan om een Highline uitvoering. Dit wil zeggen dat je mistlichten in de voorbumper krijgt, een armsteun, een lederen stuur, pook en handrem en dat de auto staat op velgen in plaats van wieldoppen. Ook moest het voor mij per se gaan om een auto welke beschikte over de sportstoelen, welke bredere zijwangen hebben. Dit exemplaar heeft dan grijze strepen in de stoelen, wat ik persoonlijk wel heel gaaf vind.
AANPASSINGEN:
Ik heb enkele aanpassingen in de loop der tijd uitgevoerd aan de auto.
- Ik heb een ander infotainment geïnstalleerd. Dit heet een RCD 330. Dit is een origineel Volkswagen infotainment met druk- en draaiknoppen. Het beschikt over de originele Volkswagen software, waardoor je radio kan luisteren, via Bluetooth muziek kan luisteren, draadloos kan telefoneren en via USB gebruik kan maken van Apple Carplay. Het systeem kost 250 euro, maar is wel echt een aanrader. Het geluid uit de boxen wordt door dit systeem ook verbeterd. Het werkt als een soort amplifier. Er zit ruim voldoende volume en bass in. Indien gewenst kan je het geluid ook nog aanpassen met een equalizer in de originele Volkswagen software. Het enige minpunt is dat het systeem denkt dat je een achteruitrijcamera hebt, terwijl je die niet hebt. Bij het achteruitrijden moet je dus even een kruisje aanklikken.
- Ik heb voor het gebruik van Apple Carplay een kortere, zwarte USB-naar-lightning kabel gehaald en een magnetische telefoonhouder voor in de bekerhouder. Hierdoor heb je geen kabels door de auto liggen, wat wel lekker is voor het opgeruimde gevoel.
- Ik heb andere opzetstukken voor de pedalen geïnstalleerd, welke van aluminium zijn.
- Ik heb originele Volkswagen 17 inch Mallory velgen op de kop kunnen tikken op Marktplaats. Ik was specifiek op zoek naar originele 17 inch velgen die antraciet waren en dit waren een van de weinige exemplaren die ik kon vinden. Ik kocht de hele set inclusief winterbanden (bandenmaat 215/40/R17). De winterbanden waren van Continental, maar al wel 6 jaar oud. Na de winter van 2025 op 2026 heb ik dus besloten gloednieuwe Hankook zomerbanden te zetten op deze velgen en de 15 inch set velgen, die ik nog had liggen sinds de aankoop, te voorzien van nieuwe winterbanden. Op deze manier heb ik een winterset en zomerset en kan ik dus weer een hele poos vooruit.
- Ik heb andere naafkappen besteld. Dit zijn de naafkappen van de Volkswagen Polo 6C (2014-2017). Deze hebben een soort 3D-effect, wat ik wel erg gaaf vind. Het enige lastige is dat je de naafkappen die makkelijk meer kan kopen. De enige plek waar ik de naafkappen kon vinden was op Etsy voor 60 euro voor 4 naafkappen. Gezien de prijs en het feit dat ik geen andere verkoper kon vinden, had ik toch maar de gok gewaagd. En dat was het waard, want de naafkappen zijn echt van zeer hoge kwaliteit. Ik denk dat ze origineel zijn, gezien deze hoge kwaliteit. De maat voor de naafkappen is 56mm.
- Ik heb nog een originele lederen sleutelhanger gekregen van mijn broer uit het Volkswagen Autostadt museum in Wolfsburg. Mooi detail!
ERVARING:
Ik heb de auto nu een jaar sinds de aanschaf en kan dus wat vertellen over wat er goed en fout gaat. Ik heb sindsdien 6000km gereden. Eigenlijk heb ik niks slechts te vertellen over de auto. Elke keer wanneer ik de sleutel omdraai, start de auto. De auto rijdt heerlijk, zowel binnen de bebouwde kom als op de snelweg, en heeft voldoende vermogen om mee te komen met het verkeer. Dat komt omdat ik de auto vaak laagtoerig rijd (zelden boven de 3000rpm bij optrekken) en de auto dan dus vooral zijn koppel gebruikt. Het koppel bedraagt 135nm. Dit is natuurlijk ook niet veel, maar in vergelijking is het meer dan de 86pk die de auto heeft. Wanneer je de auto flink in de toeren jaagt, merk je dat hij echt niet snel is. Bij laagtoerig rijden gaat het allemaal dus prima. Overigens rijdt de auto nog steeds lekker wanneer je in de avond 140kmh rijdt, dus dat getuigt naar mijn idee wel weer van een volwassen auto. Ook de stoelen zitten erg lekker. De zitpositie is goed en ik heb geen een keer last gehad van mijn rug, ook al ben ik met de auto al wel een poos onderweg geweest in Duitsland.
Ook wil ik nog even zeggen dat ik de Volkswagen Polo wel echt een hele nette auto vind om te zien, vooral met de 17 inch antraciete velgen eronder. Elke keer als ik weg loop van de auto kijk ik toch even terug, en dat is nou net wat je moet hebben. Ik denk bijvoorbeeld dat niemand terugkijkt naar een Toyota Aygo.
De enige puntjes die aan het licht kwamen waren de volgende:
- Eén keer een lampje van een te laag oliepeil. Dat klopte inderdaad en dus maar een flesje Castrol Longlife olie besteld en sindsdien is het lampje nooit meer gaan branden.
- Eén keer een lampje dat niet alle verlichting werkte. Dat klopte inderdaad, want een van de voorste mistlichten deed het niet. Dat is natuurlijk niet de grootste noodzaak wanneer het hartje zomer is, maar een mistlampje kan heel makkelijk en voor slechts 5 euro weer vervangen worden.
- In de winter kraken de voorste draagarmrubbers wanneer je over drempels heen rijd. Dit is een bekend probleem bij alle Volkswagens uit deze periode die voorwielaangedreven zijn en de motor horizontaal hebben liggen. Het probleem gaat vanzelf weer weg, maar kan ook worden verholpen door de draagarmrubbers in te vetten of nieuwe draagarmrubbers te plaatsen. Bij mij is het probleem na twee keer invetten verholpen.
Deze minpuntjes vallen dus heel erg te overzien in vergelijking met de problemen die ik heb gelezen van Polo's 1.2 TSI's uit de periode 2009 tot 2014. Daar lees je vaak over problemen met de distributiekettingen die loslopen. Reparaties kunnen dan in de duizenden euro's gaan lopen. De 16V 1.4 motor die in mijn auto ligt heeft gelukkig een distributieriem in plaats van een ketting. Een ander probleem met de 1.2 TSI blokken tot 2014 is dat de turbo's zwak waren en deze dus ook wel eens kapot gaan. Een reparatie loopt dan weer in de duizenden euro's. Aangezien de 16V 1.4 geen turbo heeft, kan deze ook niet kapot ;).
VERBRUIK:
Ik houd het verbruik van de auto iedere tankbeurt bij. Gemiddeld komt het verbruik dan neer op 1 op 12. Ik moet daarbij wel zeggen dat mijn rijgedrag wel vrij sportief is. Het gebruik wordt beter, wanneer je een stukje langzamer rijdt en over de snelweg rijdt. Over de snelweg verbeterd het gebruik aanzienlijk, maar ik rijd voornamelijk binnen de bebouwde kom.
CONCLUSIE:
Ik heb 7800 euro betaald voor deze auto. Voor dat geld denk ik dat er weinig andere auto's zijn die je beter kunt kopen. De auto ziet er zeer strak uit voor een auto uit 2011, rijdt lekker en volwassen, heeft goede geluidsboxen, fijne stoelen, Apple Carplay, etc. Ook is auto erg betrouwbaar gebleken in het eerste jaar. Mijn advies is vooral gericht tegen de mensen die eraan denken om een Volkswagen Polo 6R 1.2 TSI te halen. Doe dat nou niet en haal een 1.4!
TOEKOMSTIGE BEURT:
Over een weekje staat een grote beurt gepland bij Vakgarage Heije in Ede. Hij krijgt dan nieuwe motorolie, oliefilter, interieurfilter, luchtfilter, bougies en een nieuwe apk. Ik verwacht dat de auto heel makkelijk door de apk keuring komt, omdat hij dat alle voorgaande jaren ook heeft gedaan.
Ik hoop dat deze review nuttig is geweest om inzicht te krijgen in de Volkswagen Polo 6R 1.4. Tot de volgende update!